Brnabić o poslovima Prointera sa državom: Nemam objašnjenje

0
1407

Prema istraživanju Insajdera, kompanija Prointer koja se bavi ugradnjom softvera i računarskom opremom, u prethodne tri godine uvećala je svoje prihode 34 puta. Najveći broj poslova dobila je putem javnih nabavki od državne uprave i javnih preduzeća.

Koliko je Prointer postao dominantan zahvaljujući poslovima sa državom najbolje pokazuje podatak da je tokom 2012. Prointer pobedio samo na jednom, a 2016. na čak 150 tendera – od uvođenja informacionih sistema do nabavke štampača i tonera.

Premijerka Ana Brnabić na pitanje novinara Insajdera kako objašnjava drastičnu ekspanziju Prointera u poslednjih pet godina, i to zahvaljujući poslovima sa državom, odgovara da nema objašnjenje, jer se nije bavila time.

„Nemam objašnjenje. Nisam se bavila time. Videla sam neke od tih podataka. Svi poslovi moraju da se dobijaju na tenderu, na tenderu koji je otvoren i transparentan. Jedna stvar koju mi moramo da obezbedimo da konkurencija bude otvorena da bi mi dobili najbolje proizvode za najniža sredstva. Evo, mogu da Vam kažem da ću pogledati o čemu se radi i da ćemo Vam se javiti sa nekom informacijom,“  kaže premijerka Brnabić za Insajder.

Ipak, ona je dodala da je zakon o javnim nabavkama neefikasan i da mora da se menja.

„Najiskrenije, mislim da mi kao Vlada moramo da radimo na izmenama i dopunama zakona o javnim nabavkama. Taj zakon nama ne omogućava da radimo efikasno i da za Republiku Srbiju i građane Srbije dobijamo najbolje usluge za dugoročno najnižu cenu,“ istakla je Brnabić za Insajder.

Čeka se izveštaj Komisije za zaštitu konkurencije

Kompanija Prointer je u poslednje tri godine višestruko uvećala svoje prihode, a  na zvaničnom sajtu kompanije kao najveći klijenti se navode državna preduzeća poput Telekoma, EPS-a, Jugoimporta, Uprave carina, dok je Deleze jedini veliki klijent iz privatnog sektora.

Da Vas podsetimo:  Mapa koja je RAZBESNELA NACIJU stavila nas je na SAMO DNO po inteligenciji

Poslovanje kompanije Prointer je već bilo pod lupom Komisije za zaštitu konkurencije, međutim, ona nije ispitala monopolski položaj ove firme na „tržištu javnih nabavki“.

„Komisija za zaštitu konkurencije namerava da u narednom periodu izvrši dodatnu analizu uslova konkurencije na tržištu trgovine na veliko softverima i računarskom opremom. Komisija će posebnu pažnju posvetiti segmentima koje sprovedeni postupak nije obuhvatio, jer nisu predstavljali relevantno tržište, kao što je na primer tržište javnih nabavki“, navodi se u odgovoru Komisije Insajderu.

Komisija za zaštitu konkurencije kaznila je Prointer sa 6,7 miliona dinara u julu ove godine, zbog toga što je preuzela 100 odsto kapitala firme Alti bez njene saglasnosti. Za nedozvoljeno preuzimanje Altija Komisija je saznala iz pitanja koje su joj uputili novinari Insajdera.

Dok je Komisija sprovodila postupak ispitivanja da li je ovo pripajanje dovelo do monopola, samo u prvih pet meseci ove godine Prointer je s državnim organima i javnim preduzećima sklopio ugovore za skoro 40 novih nabavki, vrednosti preko tri miliona evra.

Još 2015. ova kompanija je kupila 50 odsto kapitala kompanije Alti u okviru koje posluje  maloprodajni lanac WinWin. Tu kupovinu Komisija za zaštitu konkurencije je odobrila po hitnom psotupku.

Nakon preuzimanja Altija, Prointer kupio i Eurosalon fabriku

Od predstavnika opozicije već godinama se mogu čuti tvrdnje da je celokupno IT tržište Srbije stavljeno pod monopol Prointera, a da iza ove firme stoje bliski saradnici predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika FSS Slaviše Kokeze.

Vlasnik Prointera je Slobodan Kvrgić a u njegovom vlasništvu su i firme Prointer System, Prointer Web, Halcom Prointer, Iskratel Prointer.

U kompaniji Energosoft iz Novog Sada, koja se takođe bavi informacionim sistemima, Kvrgić je direktor.

Da Vas podsetimo:  Kako „Jovanjica“ tuži banku: Ne može se Koluvija poistovećivati sa sopstvenom firmom

Godine 2015. osnovana je kompanija Prointer doo Banjaluka, čiji je suvlasnik beogradski Prointer.

Prema istraživanju Insajdera, Prointer je preko firme Alti, početkom jula 2017. za 915 000 evra kupio i kompaniju Eurosalon fabrika čije je vlasnik bio Slaviša Kokeza,predsednik Fudbalskog saveza Srbije i član SNS.

Zanimljivo je da je Slaviša Kokeza upravo od vlasnika Altija i Prointera Slobodana Kvrgića, samo dve i po godine ranije kupio istu tu fabriku ali za pet puta manje novca, odnosno za 191 000 evra.

Izvor: insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime