Brošura Turističke organizacije Srbije na engleskom je blam…

0
1414

Turistička organizacija Srbije je napravila brošuru za strance u kojoj su predstavljene najveće atrakcije u našoj zemlji, od posete Fruškoj gori do obaveznog uživanja u svadbarskom kupusu, što zvuči kao sjajna ideja – sve dok ne zavirite u knjižicu.

Brošura pod nazvom „52 vikenda u Srbiji“ trebalo bi da animira strance i pokaže im šta to Srbija ima da ponudi, ali umesto toga je postala predmet sprdnje na društvenim mrežama jer je, po svemu sudeći, pisana pomoću Google Translate alatke. I ne samo da je loše prevedena na engleski, već je i puna štamparskih, gramatičkih i logičkih grešaka! Na to je prvi pažnju skrenuo Đorđe Bojović, koji je na Twitteru podelio sliku brošure koju je dobio na prijemu povodom Dana državnosti u ambasadi naše zemlje u Londonu.

Na prvi pogled, deluje sasvim obično, čak i dosta zabavno – puno dobrih slika prelepih prizora naše zemlje. Ali, znate kako kažu: spolja gladac, a unutra…

Jadac.

Naime, Đorđe je prelistao brošuru i izvukao najzabavnije (ili najtužnije) delove nakaradnog prevoda na engleski jezik. Tako je Fruška gora postala Fruška Mountain, Sokolski dom je preveden kao „Hawk Center“ (hawk znači jastreb), a svadbarski kupus je doslovno postao „kupus koji se služi na venčanjima“, umesto „Sauerkraut cooked and served with meet“.

Tu su i očigledne nedoumice prevodioca, pa tako na jednom mestu piše „birdwatching“ a već u sledećem redu su to postale dve reči „bird watching“, a sve ovo ne bi moglo da prođe bez nekoliko „progutanih“ slova, zbog čega je lokalni specijalitet subotičkog kraja postao „veal p rk lt stew“.

Sve u svemu, jasno je da se ovom brošurom pozabavio neko ko engleski poznaje gotovo podjednako dobro kao Dubravka Filipovski, a još je jasnije da će turisti nakon ovako nepismenog poziva prosto da se utrkuju ko će pre da dođe – ako ni zbog čega dugog, onda makar da vide kakva je to, pobogu, zemlja u kojoj je u 21. veku normalno da država zvanično objavi jedan ovakav tekst.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime