Štetna odluka države Srbije o polasku u školske klupe đaka osnovaca

0
1237
Foto: printscreen

Nastaviti sa onlajn nastavom dok god traje epidemija korone

  • Ko je i na osnovu kojih argumenata doneo ovakvu štetnu, nerazumnu, tačnije suludu odluku? I podelio đake na dve grupe, jednu do četvrtog i drugu grupu od petog razreda?
  • Nije valjda da se viruletnost poklapa sa nižim i višim razredima?
  • Nedovoljno promišljena odluka da se osnovci pozovu u školske klupe može imati katastrofalne posledice po širenje epidemije korona virusom među đačkom populacijom.

Zašto bi ugrožavala Srbija zdravlje školske dece? Dok traje ovakva široka epidemija korone đaci ne treba da idu u škole, jer je zaražavanje stanovništva  proteklih letnjih meseci masovno i dovodi u opasnost obolevanje najmađe populacije.

A tada su ugroženi i roditelji i bake i dede i eto nepotrebnog velikog problema za sve porodice u Srbiji, a i za zdravstveni sistem, koji je na izmaku snaga i iscrpljen.

Zašto je Ministarstvo donelo odluku da deca do četvrtog razreda idu u školu od septembra? A da deca od petog razreda ne idu? Nego tek povremeno.

Nisu maske za đake prvake, imaće stres koji će pamtiti ceo život / Foto: printscreen

Ko je i na osnovu kojih argumenata doneo ovakvu štetnu, nerazumnu, tačnije suludu odluku? I podelio mlade na dve grupe, jednu do četvrtog i drugu grupu đaka od petog razreda?

Nije valjda da se viruletnost poklapa sa nižim i višim razredima?

U proleće ove godine kad  je epidemija bila blaža deca školskog uzrasta imala su onlajn nastavu i to se pokazalo dobrim privremenim rešenjem , jer zaraza nije ušla u škole i među đake. Tako su sačuvani učenici osnovnih škola od zaražavanja, a i svi drugi iz njihovog okruženja.

I umesto da sada Ministarstvo prosvete i država nastave da štite đake, pogotovo jer je epidemija znatno masovnija a time i snažnija, i nastave sa onlajn nastavom doneta je nedovoljno promišljena odluka da se osnovci pozovu u školske klupe što može imati katastrofalne posledice po širenje epidemije korona virusom.

Da Vas podsetimo:  Većina penzionera u Srbiji je egzistencijalno ugrožena

Zato se zalažemo da se nastavi sa onlajn nastavom dok god traje epidemija i izbegne masovnije zaražavanje.

Polazak u školu je uvek bila radost, ali ovakve primerene svečanosti sada nisu moguće. zato je bolje odložiti taj veliki događaj / Foto: printscreen

Bili su ranije ratovi na mnogim prostorima Evrope i sveta i deca tada nisu išla u škole u mnogo dužem periodu:  od pola godine, godinu i duže i kasnije je sve propušteno u obrazovanju ipak nadoknađeno. Naravno sada nisu ratne prilike, ali postoji realna opasnost po zdravlje najmlađih i zato ima još dovoljno vremena da država Srbija promeni svoju štetnu odluku o polasku u školske klupe naših osnovaca. Da odloži dolazak u škole, a otpočne nastava.

Na taj način će zaštiti i njih i njihove roditelje i bake i dede i izbeći nepotrebne zdravstvene probleme nacije, širenje zaraze i velike troškove. Ovaj stav dele i mnogi kompetentni  lekari, pedagozi, sociolozi i psiholozi i  na vreme upozoravaju na štetne posledice.

Bolje sprečiti nego lečiti!

Jovo Vukelić
Izvor: Između sna i jave

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime