BU među 300 najboljih na svetu

0
846

Danas je Centar za istraživanje univerziteta svetskog ranga (CWCU) pri Šangajskom univerzitetu Czjao Tun objavio redovni godišnji rejting 500 najboljih univerziteta na svetu (The Academic Ranking of Word Universities, ARWU, 2016), među kojima se na rang listi između 201. i 300. mesta našao i Beogradski univerzitet. Druga dva univerziteta iz okruženja – Ljubljanski i Zagrebački – su na listi između 401. i 500. mesta.

harvard
Lider je već 14 godina Harvard, a prvih 20 već godinama popunjavaju američki univeriteti

Rejting ARWU se objavljuje svake godine sredinom avgusta, počevši od 2003. godine i predstavlja jedan od najautoritativnijih rejtinga univerziteta na svetu.

Top lista od 500 univerzteta se sastavlja na osnovu sveobuhvatnih istraživanja kojim je obuhvaćeno 1.200 visokoškolskih ustanova na svim kontnentima.

Prilikom izvođenja konačne ocene i svsrtavanja univerziteta na rang listu, Međunarodna naučna komisija ARWU se pridržava ustaljenih kriterijuma u koje ulaze: broj dobitnika Nobelove nagrade i Fildsove medalje koji su završili taj univerzitet ili su njegovi predavači ili saradnici; broj i značaj istraživačkih projekata; broj i značaj naučnih studija predavača i saradnika publikovanih u poslednjih deset godina u časopisima Nature i Science; broj objavljenih studija koje su ušle u indeks Science Citation Index – Expanded (SCIE), Social Ciences Citation Index (SSCI).

Lider bez premca je već 14 godina Harvardski univerzitetit, a vrednosni poredak 20 veličanstvenih je već godinama ustaljen i popunjavaju ga listom američki univeriteti sa ponekim uljezom iz ostatka akademskog sveta.

beogradskiuniverzitetTako je i ove godine. Posle Harvarda slede kalifornijski univerzitet Berkli, Stenford, Kembridž, Masačusetski tehnološki isntitut, Prinston, Oksford, Kolumbija, Čikago i Kalifornijski tehnološki institut.

Drugu deseticu predvodi Jejl, a slede Kalifornijski univerzitet u Los Anđelosu, Kornel, Kalifornijski unverzitet u San Dijegu, Vašington, Univerzitet Džon Hopkins, Penslilvnija, Švajcarska visoka tehnološka škola u Cirihu i Tokijski univerzitet.

Na top-500 zastupljeni su univerziteti iz sledećih zemalja: Australije, Austrije, Belgije, Brazila, Kanade, Kine, Danske, Finske, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Grčke, Irana, Hong Konga, Irske, Italije, Japana, Malezije, Holandije, Novog Zelanda, Norvešeke, Poljske, Rusije, Saudijske Arabije, Singapura, SAD, Slovenije, Srbije, Republike Koreje, Švedske, Švajcarske, Tajvana, Turske i Velike Britanije.

Da Vas podsetimo:  U apatinskim atarima uočen crni panter

Na Top-500 ARWU 2016, kao i prethodnih godina, najveći broj univerziteta je iz SAD –137, iz Kine 54 (zajedno sa Hong Kongom i Tajvanom), iz Nemačke 38, iz Velike Britanije 37 itd.

Priredio BRANKO RAKOČEVIĆ

Novi standard

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime