Budimir Marković unapređen u direktora informativnog programa RTV

0
1081

Marković, koji je postao šef najznačajnijeg segmenta pokrajinskog javnog servisa nakon povratka iz Banjaluke s proslave Dana Republike Srpske, kaže da njegovo unapređenje nema veze sa predstojećim izborima.

Budimir_Markovic_RTV_foto_Cenzolovka
Budimir Marković

Dosadašnji šef centralnog deska Radio-televizije Vojvodine Budimir Marković unapređen je protekle nedelje na funkciju koja se u RTV interno i dalje naziva „direktor informativnog programa RTV“. Marković negira da je tajming njegovog avanzovanja u vezi s predstojećom kampanjom za predsedničke (i parlamentarne?) izbore.

Marković je za Cenzolovku potvrdio da ga je generalni direktor RTV Miodrag Koprivica imenovao za šefa Centra informativnog programa RTV i da je na tu dužnost stupio 10. januara – odnosno, kako nam je to Marković opisao, „dan nakon povratka iz Banjaluke s proslave Dana Republike Srpske“. Dodao je da još nije imenovao naslednika te da će do daljeg istovremeno obavljati i funkciju šefa centralnog deska RTV. Sektor na čijem se čelu našao, kako nam je rekao, obuhvata centralni desk i dopisničku mrežu RTV.

„Odluku o novom šefu centralnog deska, kao i šefu dopisničke mreže, doneću u dogovoru sa generalnim direktorom, najdalje za desetak dana“, kazao je Marković, negirajući nezvanične informacije iz kuće o tome da je na to mesto već imenovan Milan Pešut.

Pešut je pre šest godina suspendovan s mesta urednika Dnevnika u 17 časova zbog toga što je izveštaj u toj emisiji o razgovorima tadašnjeg premijera Rusije Vladimira Putina i predsednika Srbije Borisa Tadića bio potpisan sa – „Potvrda neprijateljstva“.
Izbori i procena direktora

Marković napominje da njegova funkcija ne podrazumeva nadzor nad celokupnim informativnim programom pokrajinskog javnog servisa, već samo nad televizijskim i radijskim informativnim programom na srpskom jeziku.

Za funkciju na kojoj se našao, sagovornik Cenzolovke kaže da je definisana sistematizacijom radnih mesta iz januara 2015. godine, ali da je u poslednjih godinu dana, kako dodaje, iz njemu nepoznatih razloga, „niko nije obavljao“.

„Sa svima u informativnom programu, evo pozivam vas da se u to i sami uverite, imam odličnu saradnju. Čak sam svima rekao da mogu slobodno da predlože šta bi želeli da rade“ (Budimir Marković)

„Moje imenovanje u ovom trenutku nema veze s predstojećim izborima i njihovim praćenjem“, kategorično je Marković odgovorio na naše pitanje o razlozima i tajmingu za popunu „upražnjenog mesta“ u sistematizaciji. „Generalni direktor je procenio da je za to sada pogodan trenutak, kao i da sam ja osoba koja taj posao može da obavlja dobro.“

Da Vas podsetimo:  Novinar Vladimir Mitrić 17 godina ima policijsku zaštitu: Napadača srećem skoro svakoga dana

Bivši direktor programa RTV Slobodan Arežina, koji je smenjen u maju prošle godine, u izjavi za Cenzolovku odbacuje, međutim, navode o tome da je mesto na kojem se odskora nalazi Marković – više od godinu dana bilo upražnjeno.

„Ta se funkcija zapravo zove ‘pomoćnik direktora programa za informativni program’“, ukazuje Arežina. „Kao drugo, tu funkciju je za vreme mog mandata, pa i nakon moje smene, obavljao Jožef Klem, i to sve dok nije imenovan za pomoćnika generalnog direktora RTV.“

Ranija sistematizacija poslova na RTV predviđala je funkciju koja se zove „direktor informativnog programa“ (zaduženog za TV i radio program na srpskom jeziku i jezicima nacionalnih manjina) i nju su, između 2013. i 2015. obavljali Igor Božić, Milan Šarić (obojica trenutno na N1) te Branimir Bata Grulović.

Pravilnikom o sistematizaciji poslova i organizaciji RTV iz 2015. godine ta funkcija je ukinuta. U članu 75 tog pravilnika navodi se da „Centrom informativnog RTV programa rukovodi pomoćnik direktora za informativni program“, dok u samom opisu posla stoji da pomoćnik programskog direktora za informativni program, koji za svoj rad odgovara direktoru programa, „rukovodi i koordinira procese rada u organizacionom delu RTV Centar informativnog programa“.
Šta uopšte radi direktor informativnog programa?

Ni u daljem opisu ne stoji izričito da je pomoćnik programskog direktora za informativni program zadužen isključivo za radijske i TV emisije na srpskom jeziku, kao što to tvrdi Marković.

U dokumentu RTV iz 2015. godine navodi se da „prati informativne programske sadržaje i stara se da isti odgovaraju utvrđenim standardima i usvojenoj programskoj politici RTV“. U javno publikovanim izmenama Pravilnika o sistematizaciji poslova i organizaciji opis poslova pomoćnika programskog direktora za informativni program – ostao je netaknut.

Da Vas podsetimo:  Pančevačka javna preduzeća finansiraju medije bliske vlasti

U članu 26 Pravilnika navodi se da se u okviru Centra informativnog programa „na nivou i u okviru centralnog deska i dopisničke mreže RTV obavljaju poslovi dnevnog prikupljanja informacija i vesti, obrade i proizvodnje informativnih sadržaja za sve medije prema zahtevima glavnih i odgovornih urednika medija, odnosno odgovornih urednika programa na jeziku nacionalne manjine“.

Slobodan Arežina kaže da ne postoji dilema oko toga šta je u opisu Markovićevog trenutnog posla.

„Pomoćnik direktora za informativni program zadužen je za kompletan informativni program RTV, dakle za sve medije u okviru RTV, kao i za programe na svim jezicima“, izričit je bivši direktor programa RTV. „I to je upravo ono što je radio moj pomoćnik za informativni program dok sam obavljao dužnost direktora programa“, navodi Arežina.
MARKOVIĆ: NEĆE BITI NOVIH UREDNIČKIH PROMENA

Kao šef centralnog deska RTV Budimir Marković je široj javnosti postao poznat u maju prošle godine, posle izjave da nijednom novinaru iz te kuće „neće hvaliti ni dlaka s glave“. Tu izjavu Marković je dao nakon što su se strasti u RTV uskomešale zbog iznenadnih uredničkih smena, te smene direktora programa i ostavki generalnog direktora i glavne i odgovorne urednice Prvog programa RTV.

Prema sistematizaciji na koju referiše Marković, on je u ovom trenutku pomoćnik direktorice programa Slavice Subotić Braun, koja, kao i glavna urednica Prvog programa Nada Kalkan, tu funkciju već osam meseci obavlja kao vršilac dužnosti. Marković nas je za pitanja o vraćanju tih funkcija u redovno stanje uputio na Upravni odbor RTV.

Markovićevo avanzovanje u šefa (kompletnog) informativnog programa, prema nezvaničnim izvorima Cenzolovke, unutar RTV prate spekulacije o tome da će zaposlenima uskoro biti ponuđeni novi aneksi ugovora koje će pratiti korekcije koeficijenata, kao i da slede nova kadrovska pomeranja.

Da Vas podsetimo:  Zakonodavni izazovi

Marković to, međutim, negira.

„Nijednom novinaru niti uredniku, barem za svoj sektor to mogu da garantujem, neće biti izmenjen koeficijent, niti će biti novih uredničkih promena. Sa svima u informativnom programu, evo pozivam vas da se u to i sami uverite, imam odličnu saradnju. Čak sam svima rekao da mogu slobodno da predlože šta bi želeli da rade“, kaže za Cenzolovku Budimir Marković.

Denis Kolundžija

www.cenzolovka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime