Bura u Vašingtonu: Republikanci traže izveštaj o finansijskim vezama demokrata i Kijeva

0
69

Republikanski kongresmeni uputili su pismo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu u kome su zatražili informacije o mogućim finansijskim vezama Demokratske partije i vlade Ukrajine preko kripto berze FTX koja je bankrotirala.

Foto: Kapitol, sedište Kongresa SAD, commons.wikimedia

Pismo, u koje je Sputnjik imao uvid, potpisali su kongresmeni Troj Nelson, Lui Gomert, Meri Miler i Bajrdon Donalds.

„Saznali smo da bi milijarde dolara poreskih obveznika, koje su poslate Ukrajini kao vojna pomoć, potencijalno mogle da budu uložene u berzu kriptovaluta FTX koja je kasnije donirala demokratama u SAD ogromna sredstva tokom izbora za Kongres 2022 godine“, navodi se u pismu u čiju je kopiju Sputnjik imao uvid.

U njemu se tvrdi da je u martu ove godine vlada Ukrajine, zajedno sa FTX, pokrenula sajt za prikupljanje donacija. Kongresmeni tvrde da je to usledilo svega nekoliko dana nakon što je američki predsednik Džo Bajden obećao da će izdvojiti milijarde dolara za pomoć Ukrajini.

Republikanci strahuju da je ukrajinska vlada mogla da uloži deo sredstava koje su dodeljene Kijevu u berzu FTX, a zatim da ih iskoristi kako bi pomogli demokratama da ostanu na vlasti u SAD. S tim u vezi, kongresmeni su zatražili od Blinkena izveštaj da li Stejt department sprovodi istragu o mogućim ulaganjima Ukrajine u kripto berzu i da li Bajdenova administracija namerava da izvrši reviziju pomoći dodeljene Ukrajini.

Nakon izbora za Kongres na sredini mandata, koji su održani prošle sedmice, Republikanci su osvojili većinu u Predstavničkom domu, dok su demokrate zadržale većinu u Senatu.

Ranije su članovi Republikanske stranke više puta oštro kritikovali politiku aktuelne američke vlasti po pitanju finansijske podrške Kijeva, preteći da će u slučaju pobede na izborima pooštriti kontrolu po tom pitanju.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime