Čovek da ne poveruje

4
4412

Scena se održava u Hramu Sv. Save. Uvaženi gosti, dva pretsednika gg. Putin i Vučić, sa patrijarhom Nj.Sv. Irinejom, razgovaraju sa umetnikom Muhinom o završnim radovima na ukrašavanju Hrama. Sve se to dešava, a narod to gleda zahvaljujući RTS-u.

Ispred njih se nalazi veliki mozaik Sv. Bogorodice sa malim Isusom u skoro horizontalnom položaju, na oko 1 metar uzdignutim od poda. Odjednom, jedan fotoreporter, penje se na mozaik-ikonu, korača po njemu i bira zgodan položaj da uslika uvažene ličnosti iz gornjeg ugla odozgo sa ikone. Niko ne reaguje, da bi sprečio ovaj vandalski postupak. Svi i dalje razgovaraju, sve ide svojim tokom. Taj bezumni čovek, koji je to uradio na očigled svih prisutnih i nas gledalaca, šta o njemu reći? Otpadak ljudski, bez vaspitanja i kulture, osramotio je sve nas Srbe, jednim korakom. Ne zna on šta je svetinja, ikona, umetničko delo? Ne zna on ništa, osim da škljocne aparatom.

Siguran sam, da se to ne bi desilo ni u Rusiji, npr. u Hramu Spasitelja u Moskvi, Nemačkoj, Kini, Italiji, nigde u svetu. Što je najžalosnije, niko da ga spreči i opomene, šta čini. Ne mogu da poverujem, da sam ja izgleda jedini, kome je ovo zasmetalo. Ako je tako, još gore i crnje.

I opet moje pitanje:

Kako ćemo u Evropu sa ovom fizionomijom? Kako ćemo biti cenjeni u Rusiji, Kini, Grčkoj, Švedskoj……………….?

Pogledajte fotografiju iz ove scene.

Foto: printscreen

Mišo M. Mladenović
akad. slikar i pisac

4 KOMENTARA

  1. To se moze poistovetiti sa onim vandalskim cinom siptara koji se popeo i lomi krst. Ja mogu da mu oprostim jer je sigurno potomak komunistickih ateista protivnika svega sto je sveto pravom Srbinu. Ponajvise Srbima koji su za svoju otadzbinu ginuli boreci se za svoju slobodu i slobodu svoje otadzbine koju sadasnji potomci komunista poklanjaju istim tim vandalskim siptarima i agresivnim im nalogodavcima.

  2. Tako nesto samo jedan IDIOT moze da uradi. Cudi me da niko nije opomenuo tog smrdjivca. A sto se tice ulaska u Evropu mi nismo ni za Afriku.

  3. Postovani Miso, niste jedini!!! Bila sam zgrozena tokom prenosa i na njega ,a jos vise na ostale od kojih NIKO nije reagovao! Strasna sramota, ali to samo pokazuje da je kod nas trenutno zaklinjanje u veru i pravoslavlje samo deklarativno.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime