Čovek pomaže čoveku – prestanite da nas delite

0
772
Aleksandar Stankov/Foto:printscreen(juznevesti.com)

Kinezi su braća, a naši državljani koji se vraćaju iz inostranstva su prenosioci zaraze – poruke su državnog vrha.

Oni su bauk kojim plašimo one koji žive u domovini da će im baš ti, koji su prešli granicu i vratili se kući doneti bolest. Veštački nas dele.

Nema veze što je baš taj vrh, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji sada baca anatemu na sve naše, koji su trbuhom za kruhom, turistički, poslom ili zbog škole bili po belom svetu, pozivali i nas ostale, koji živimo ovde, da slobodno putujemo i idemo u šoping u Milano, iako je epidemija virusa korona već bila u punom jeku.

Nema veze što su Kinezi autokratijom i cenzurom, pokazuju analize Reportera bez granica, najmanje 2 nedelje kasnili sa prijavljivanjem epidemije Svetskoj zdravstvenoj organizaciji i tako možda sprečili mogućnost da se širenje zaraze na vreme zaustavi i ne preraste u pandemiju.

Da li zbog toga, te griže savesti, geopolitičkih ciljeva, a verujemo najviše zbog čiste humanosti i solidarnosti, Kinezi sada pomažu celom svetu. Da, baš tako – celom svetu. Pomoć šalju i evropskim i zemljama Azije, pomirili su se i sa Amerikancima, a vlasnik Alibabe je obezbedio testove i maske za sve afričke države.

Zato bravo, Kinezi! Vi ste braća svih nas. Naravno, nije u svakoj državi njihovu pomoć dočekivao predsednik bez maske i pritom tu, na pisti i u sred borbe sa koronom, držao propagandne govore. Ali to su priče za neka druga vremena.

Braća su nam i svi Evropljani sa kojima delimo ovu muku na istom kontinentu, na istoj zemlji. Isti ti koji vitlaju zastavama Kine, bezdušno koriste ovu pandemiju da zgaze zastavu EU i učvrste svoj evroskeptični stav od kojeg nije moglo da ih sakrije ni najskuplje odelo.

Da Vas podsetimo:  Da li će država Srbija preživeti ovu generaciju?

I tu stvaraju podele.

Ne, nije tačno da nema evropske solidarnosti, niti je tačno da evropske firme ne prodaju medicinsku opremu. Pa naš predsednik je rekao da je deo respiratora nabavio u Lajpcigu, a Srbiji je za borbu protiv pandemije i otklanjanje ekonomskih posledica odobrena pomoć od 94 miliona evra. Da se ne podsećamo čijim parama su građeni i rekonstruisani klinički centri i bolnice po Srbiji.

Ali sve su to bile političke izjave, jer je neko mislio da je ovaj period, kada se borimo da sačuvamo žive glave, idealan i za plasiranje populističko-autokratskih poruka. I to njima treba da služi na čast.

Baš kao što su dobrodošli kineski lekari, dobrodošla je i evropska pomoć, a posebno su dobrodošli naši ljudi iz inostranstva. Jer samo ovde imaju prioritet u lečenju. Jer su državljani Srbije. Oni koji ne poštuju propisane mere izolacije trebalo bi da odgovaraju po zakonima ove zemlje.

Tu se priča završava i nema potrebe da se dalje delimo, već da se čuvamo.

Čovek pomaže čoveku.

Budite ljudi, iako ste političari.

Samo zajedno možemo da pobedimo.

#OstaniKodKuće

Aleksandar Stankov
Izvor: juznevesti.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime