Crkva protiv Vučićeve izdaje Kosova, pretnji i tračeva

2
1579

Srpska pravoslavna crkva ne pristaje na podelu i predaju Kosova i Metohije, navodi se u saopštenju koje će biti objavljeno po završetku Svetog arhijerejskog Sabora SPC.

Većina vladika nije podržala ideju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se traži „kompromisno rešenje“ u pregovorima s Albancima. Iako je Vučić insistirao da učestvuje u radu Sabora, pod pritiskom Milorada Dodika to su prihvatile samo vladike iz Bosne i Hercegovine i Irinej Bulović. Umesto na zvaničnoj sednici, Vučić se crkvenim velikodostojnicima obratio u Crvenom salonu u Patrijaršiji. Da ne bi bilo mogućnosti za nesporazum i pogrešna tumačenja, iz prostorije je izneto Jevanđelje, što dokazuje da sastanak nema veze sa saborskim zasedanjem.

Bez obzira na napore patrijarha Irineja, razgovor je protekao u napetoj atmosferi, kojoj su doprinele česte replike Vučića i mitropolita Amfilohija. Vučić je istakao da zna da u vrhu SPC ima i onih koji ga smatraju izdajnikom, koji su ga već sahranili i opojali, ali nemaju hrabrosti da skinu mantiju i osnuju političku stranku, pa da na izborima provere koliku podršku imaju u narodu.

Šta misli o Kosovu i Metohiji i svojim izdajnicima, narod je odavno pokazao. Prvo veličanstvenim bojem na Kosovu Polju, a zatim u pesmama o Vuku Brankoviću. Sve to znaju i sadašnji političari, koji žele da trguju Kosovom i Metohijom, a plaše se da preuzmu ulogu Vuka Brankovića, pa se skrivaju iza naroda – odgovorio je mitropolit Amfilohije.

Pošto je Vučić pomenuo da među vladikama ima i onih koji se protive kompromisnom rešenju, a među prvima su uzeli albanske dokumente, ličnu kartu i pasoš nezavisne republike Kosovo, prepoznao se, pa mu je i odgovorio episkop raško-prizrenski Teodosije.

Zahvaljujući Vašoj politici, gospodine predsedniče, mnogo Srba s Kosova i Metohije već je uzelo dokumente u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, ali i Čikagu, Torontu i Sidneju. Vi ste izazvali paniku među preostalim Srbima na Kosmetu, pa se i oni spremaju na selidbu – rekao je Teodosije.

Da Vas podsetimo:  O Šapićevoj ideji za izmeštanje Titovog groba: "Nije novo, ali je odvratno, bilo i ostalo"

Vladika Grigorije je pokušao da smiri situaciju pomirljivom ocenom da će Vučić „biti kriv što god da uradi“. Umesto da iskoristi priliku za spuštanje tenzija, Vučić mu je rekao da „ima troje dece koje ne krije, kao neki…“

Primitivnom aluzijom na glasine da Grigorije ima vanbračnu decu, predsednik države samo je dolio ulje na vatru.

Čiji sin se krije u Laktašima? Evo, tu je Mile Dodik, neka ispriča koga čuva, kome plaća lečenje – odgovorio je vladika Grigorije.

Priča o deci, zvaničnoj i onoj drugoj, podjednako je iznervirala Vučića i Dodika, koliko i Dejana Nakića, patrijarhovog sekretara, koji se vrlo neprijatnim komentarima obraćao Amfilohiju i Grigoriju. Nakić i Irinej Bulović su najzaslužniji za hvalospeve koje je patrijarh Irinej izneo na Vučićev račun. To i ne čudi, s obzirom na Nakićeve veze s patrijarhom i na Bulovićevu nadu da će poltronstvom steći Vučićevu podršku za uspon na tron Svetog Save čim za to dođe vreme.

Vučićeva misija nije uspela. Kakvi god bili, episkopi nisu spremni da podrže njegovu nameru da se odrekne Kosova i Metohije.

Predrag Popović
Izvor: srbijadanas.net

2 KOMENTARA

  1. Crkva je odavno izdala i kosovo i ovaj narod… Ovo je samo mala predstava za masu, zivi bili pa videli. Izdaja je u svakoj pori drustva, pa nazalost i u crkvi.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime