Crna Gora feud Milove porodice

0
838

Od sticanja nezavisnosti pa do sada, Milo Đukanović je pretvorio Crnu Goru u feud njegove porodice, navodi američki magazin Firin polisi.

U članku posvećenom rastu autokrata na Balkanu navedeno je da je Crna Gora bila na ovaj ili onaj način pod vladavinom Mila Đukanovića i njegove partije već punih 25 godina.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100
Aco i Milo Đukanović

Krajem 90-tih je Đukanović raskrstio sa prosrpskim krilom i vodio Crnu Goru do nezavisnosti 2006. godine.

Već 2007. godine italijanski tužioci su optužili Đukanovića da je umiješan u šverc cigareta i pranja novca tokom 90-tih godina. Te optužbe je Đukanović je više puta demantovao, oslanjajući se na imunitet, kako bi izbjegao da sarađuje sa tužilaštvom.

Američki magazin o Đukanoviću: Crna Gora feud Milove porodice

Iako mu je mjesečna plata „svega“ 1500 eura, Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara je došao do dokaza da je Đukanović vlasnik imovine u vrijednosti od 15 miliona dolara.

Đukanovićev brat, Aco Đukanović, je počeo kao promoter na koncertima, da bi postao jedan od najbogatijih ljudi u Crnoj Gori. On je većinski akcionar najveće banke u Crnoj Gori, Prve banke Crne Gore. Ta banka je prošla kroz nešto što su mnogi vjerovali da je namještena privatizacija 2006. godine. Na tom tenderu se javio samo jedan ponuđač, preduzeće u vlasništvu premijerovog brata. Banka je kasnije postala najveća u Crnoj Gori, a njen najveći klijent Vlada Crne Gore.

U tekstu se navodi da su Crna Gora i zemlje regiona spremne na integraciju sa SAD-om i EU. Hrvatska je 2013. godine postala članica EU, a da su Crna Gora, Srbija i Albanija zemlje kandidati.

Navodi se da su SAD u EU političari bili spremni da zatvaraju oči pred korupcijom koja muči vlade u regionu i ignorisali vlast autokratskih vladara.

Da Vas podsetimo:  Pismo sa Kosova ili cvet vere u beznađu geta

„Ove autokrate rade pod drugalijim pravilima nego one iz 90-tih godina. One prihvataju EU i njenu spoljnu politiku“, ocjenjuje se u tekstu.

Najvažniji problemi bezbjednosti i političke stabilnosti su djelimično odgovorni za davanje slobode autokratama na Balkanu. Istaknuto je da su svjesni svoje neophodnosti za strateške ciljeve i interese šire demokratizacije i vladavine prava, lokalni lideri mastralno eksploatisali politički i diplomatski prostor koji su ponudili ojačane veze sa SAD i EU da napadnu i podrivaju domaće protivnike, navodi se u tekstu američkog magazina „Forin polisi“, koji potpisuje profesor na Virdžinija Tek univerzitetu u Vašnigtonu, Besnik Pula.

IN4S

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime