Deca komunizma (vreme zla)

2
254
FOTO: Snima ekrana, TV Nova

Naravno, jeste ono onda bilo vreme zla, ali je i ovo danas. Jer kako drugačije objasniti da se 2021. godine u “slobodnoj Srbiji” ekranizuje već drugi po redu roman Dobrice Ćosića, partizanskog komesara, propagandiste i čoveka koji je bio jedan od aktera Komunističke revolucije 1941. godine? Iste one revolucije koja je pokrenula građanski rat. Revolucije iz koje su iznikli “Lisičiji potoci”, “Pasja groblja” i mnoga druga groblja, uglavnom neobeležene masovne grobnice koje su se protezale širom Kraljevine

Piše: Miloš Dragojević

Komunisti, njihova deca, njihovi učenici… Četrdeset i pet godina jednoumlja, totalitarizma i sistematskog uništavanja srpskog naroda kroz zatiranje identiteta, običaja, kulture… Nakon svega toga 1990. godine, parlamentarizam, višestranačje, “sloboda govora”… Ali ne, džaba smo se ponadali. Sve je ostalo manje više isto. Partizanski filmovi, komunistička propaganda, zemlju vodi jedna partija i to baš ona (SPS), naslednica komunističke. Zemlju vode deca komunizma…

A onda 5. oktobar dvehiljadite, promene, demokratija… Nema više komunizma, šuška se, biće lustracije kao i u ostalim zemljama istočne Evrope gde je nakon pada “crvenih” zabranjeno bavljenje politikom kao i bilo kojom drugom javnom delatnošću svima koji su imali ikakve veze sa Komunističkom partijom. Kao što znamo ništa od toga. Priča o lustraciji vrlo brzo zamenjena je onom kako neće biti revanšizma. Pokrovitelj preokreta, OZNA, UDBA, DB…

Koju vodi ko?

Pogađate… Deca komunizma.

Nastavlja se tiha, ali jasna propaganda u korist crvenih. Zatim novi šok. Na vlast 2012. dolaze upravo oni koji su trebali biti predmet lustracije! Učenici su to “Crvenog vojvode”, UDBA-ša, čoveka koji je sve uradio kako bi obrukao ime Četnika. Čoveka koji je devedesetih kod svojih pristalica svesno podsticao ikonografiju iz Bulajićevih i Mitrovićevih filmova kako narod koji ne pamti drugi svetski rat ne bi dobio pravu, realnu sliku o borcima JVuO. Čoveka čiji je nesumnjivo to bio i zadatak.

Da Vas podsetimo:  Godina velikih poskupljenja je za nama: DA LI ĆE 2024. BITI BOLJA?

Nastavlja se prikrivena ali jasna tendencija da se kroz filmografiju, ali i uopšte Četnici prikažu u veoma negativnom svetlu, kao onomad u “Radoševoj RavnojGori”.

A onda, odnosno danas… “Vreme zla”!

Naravno, jeste ono onda bilo vreme zla, ali je i ovo danas. Jer kako drugačije objasniti da se 2021. godine u “slobodnoj Srbiji” ekranizuje već drugi po redu roman Dobrice Ćosića, partizanskog komesara, propagandiste i čoveka koji je bio jedan od aktera Komunističke revolucije 1941. godine? Iste one revolucije koja je pokrenula građanski rat. Revolucije iz koje su iznikli “Lisičiji potoci”, “Pasja groblja” i mnoga druga groblja, uglavnom neobeležene masovne grobnice koje su se protezale širom Kraljevine i u kojima su se uglavnom nalazila tela Srba. Bile su to žrtve takozvanih “preventivnih likvidacija”. „Streljati, zaklati ili pak maljem ubiti protivnike, ali i potencijalne protivnike“,glasilo je tako naredjenje sa vrha KPJ koje su Dobrica i drugovi sa uživanjem sprovodili u delo.

Leva skretanja iii crveni teror su pojmovi koji se uglavnom koriste za ova planska i masovna čišćenja svih onih koji su bili protiv Crvene klike na čelu sa Brozom. Svih onih koji su bili protiv antisrpske politike i protiv tendencije da se Srbi koji žive van matice (Srbije) „prevedu“ u druge narode, vere, nacije, da prestanu biti Srbi, postanu Makedonci, Crnogorci….

Imajući u vidu da je pomenuti akademik Ćosić podržavao ili čak učestvovao u dobroj meri u ovim zločinima, onda i ne čudi što u njegovim posleratnim književnim delima nema ni reči o tome. Šta više, on će kroz ta svoja dela svesno vršiti satanizaciju Četnika, dok će svoje drugove komuniste uzdizati, i predstavljati kao moralna i nadasve pravedna bića.

Bez obzira na ovaj i slične poduhvate, jasno je da se srpski narod prilično “trezni” od komunističke propagande. Tome su u velikoj meri doprineli ljudi koji se uz velike napore i sa skromnim budžetima trude da istina na ovaj ili onaj način stigne do naroda. Bio u pitanju dokumentarni, igrani film, knjiga, strip ili nešto peto bitno je da istina dopire do što većeg broja ljudi.

Da Vas podsetimo:  DINASTIJA

Jer kao što reče naš besmrtni đeneral Draža u jednom od svojih poslednjih pisama:

“Ne sumnjam ni za trenutak, zora slobode sa Ravne Gore zablistaće nad našom paćeničkom otačbinom!”

Ja bih samo dodao “kad tad”.

https://www.pogledi.rs/

2 KOMENTARA

  1. Изванредан текст! Да, ми живимо у једнопартијском систему и даље! Све комунистичке методе пропаганде се користе кроз манипулацију медија, кроз застрашивање индивидуа, кроз систематско замајавање и залуђивање… како онда тако и данас.

  2. Ne znam što se čudite? Pa komunjare su i dalje na vlasti. Pa svaki dan možete videti po neki partizanski film na nekom od mnogobrojnih kanala? Za velike ratove koje smo vodili u 20. vjeku i za neviđena herojstva koja smo učinili, nema para? Zašto nije završena serija Ravna gora? Nedaju partizani. Za pedere i za domaće izdajnike ima para koliko treba? Samo se javite?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime