Direktor niškog Kliničkog centra tužio Klinički centar

0
957
Zoran Radovanović / Foto: Vanja Keser

Zato što mu nisu isplaćene dnevnice za putovanja za poslednje 3 godine, direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović tužio je zdravstvenu ustanovu na čijem je čelu od 2012. Od KC Niš Radovanović traži 300.000 dinara, kamate i troškove parnice – svi troškovi nastali su u njegovom mandatu.

Radovanović je 27. jula ove godine, u jeku drugog talasa virusa korona, uputio zahtev u kome od rukovodioca nemedicinske službe traži isplatu dnevnica za putovanja, ali je dobio negativan odgovor, piše u dokumentima u koje su Južne vesti imale uvid.

Odgovor je, pokazuju dokumenta predata i u njegovoj tužbi, stigao posle više od mesec dana, 11. avgusta. U obrazloženju koje su potpisali njegov pomoćnik nemedicinske službe za pravne poslove Radan Ilić i, takođe Radovanovićeva, pomoćnica nemedicinske službe za ekonomsko-finansijske poslove Tatjana Milošević, Radovanovićev zahtev se ne usvaja jer nije dostavio naloge za putovanja, izveštaj zašto je putovao i druga dokumenta kojima se putni troškovi uobičajeno pravdaju.

Imajući u vidu činjenicu da Vaš zahtev nije blagovremeno podnet, kao i da obuhvata troškove putovanja za višegodinji period, nismo u mogućnosti da po njemu postupimo – stoji u odgovoru.

Kako nije bio zadovoljan odgovorom, Radovanović je 2 dana kasnije, 13. avgusta, Osnovnom sudu u Nišu tužio ustanovu na čijem je čelu i traži, kako stoji u tužbi, isplatu 300.000 dinara, isplatu kamate i troškove parničnog postupka.

Tužilac je, zbog prirode posla koji obavlja, bio u obavezi da više puta u toku godine odlazi na službeni put, ali mu pripadajući iznosi dnevnica nisu isplaćivani. Tužilac potražuje naknadu troškova dnevnica za period od prethodne 3 godine do dana podnošenja tužbe u skladu sa odredbom 196. Zakona o radu – stoji u tužbi.

Da Radovanović jeste tužio KC Niš potvrdio je njegov zamenik Ilić, ali kako kaže, ne može tužbu da komentariše jer je na odmoru, a kada se vrati na posao, kako je obećao, imaće tačne informacije dokle se stiglo sa tužbom i odgovoriće na pitanja novinara.

Da Vas podsetimo:  Voda za piće u OŠ: rizik po zdravlje dece koji se ne rešava

Novinari Južnih vesti nisu mogli da dobiju komentar od Radovanovića jer je nedostupan na 3 broja poznata redakciji, a na telefon se nije javljao ni portparol KC Niš Nikola Marković.

NiškI advokat koji je i član Upravnog odbora niškog Kliničkog centra Milan Petrović kaže da je pravo svakog zaposlenog da, ukoliko smatra da mu je nešto uskraćeno po osnovu Zakona o radu, to traži od ustanove u kojoj radi.

On se obratio upravi i pravnom sektoru, mi smo odbili taj zahtev. Obratio se potom sudu jer smatra da mu je pravo povređeno, a šta će sud odlučiti videćemo. Videćemo ko je u pravu. Ponavljam, ima pravo na to, a da li će dobiti, videćemo – kaže Petrović.

Uprava Kliničkog centra se izuzela iz postupka, pa će KC Niš zastupati Javno pravobranilaštvo.

Podsetimo, direktor Radovanović je već nekoliko meseci na bolovanju. Odluka o njegovom nasledniku još nije doneta, u javnosti se spekulisalo o više imena, a iz SNS je najavljeno da na njegovo mesto dolazi Zoran Perišić, nekadašnji gradonačelnik Niša.

Ne zna se da li će ishod parnice dočekati na mestu direktora, jer je raspisivanje konkursa najavljeno nakon formiranja Vlade Srbije.

Ljubomir Filipov
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime