Dobit Aerodroma pre SNS nikad nije bila ispod 16 miliona evra

1
1517

“U ovom trenutku, Aerodrom donosi 27 miliona evra. Jel to činjenica? Jeste. Predsednik je rekao da je donosio 130.000 dobiti pre nego što su oni došli na vlast, posle je shvatio da nije rekao istinu, pošto nikad ispod 16, 17 miliona nije bilo, miliona evra.”

N1, 19. januar.2018. godine

D. Đilas / Foto: / FoNet/Novi magazin/Đurađ Šimić)

Gostujući u emisiji „Novi dan“ na televiziji N1, kandidat za gradonačelnika Beograda i nekadašnji gradonačelnik Dragan Đilas osvrnuo se na izjavu Aleksandra Vučića, da je dobit Aerodroma Nikola Tesla bila 130.000 evra pre nego što je SNS došao na vlast.

Istinomer je već ocenio ovu izjavu Aleksandra Vučića sa „kratke noge“, s obzirom na to da je Aerodrom pomenutu dobit od 130.000 evra imao na kraju 2013. godine, kada je SNS već godinu i po dana bio na vlasti, a ujedno i napravio (Istinomer, ne SNS) analizu poslovanja Aerodroma od 1999. do 2017. godine, u kojoj je pokazano da je Aerodromu znatno smanjena vrednost zbog ustupaka JAT-u/Er Srbiji, kao i “raskalašnim” poslovanjem raznih vlada Srbije.

No, istovremeno, Dragan Đilas je pomenuo da dobit Aerodroma nikad nije bila ispod 16, 17 miliona evra.

To svakako nije tačno – s obzirom na to da je u periodu 1999-2007. najviša zabeležena dobit Aerodroma bila sedam miliona evra, i to 2006. godine.

Nakon 2007, kada je zabeležena neto dobit od 4,56 miliona evra, profit Aerodroma naglo je porastao u narednim godinama, kada se kretao između 15 i 20 miliona evra (period 2008-2011). Znatno su povećani poslovni prihodi (porasli su prihodi od prodaje za sedam miliona evra, 14. jula 2008. uvedena je naknada za bezbednost – 4,5 evra po svakom odlazećem putniku – ukupno 2,2 miliona, a smanjeni su troškovi zarada za 2,81 milion evra).

Da Vas podsetimo:  Jednokratne pomoći: Znak stabilnosti ili praksa sa kojom se mora prestati?

Na upit Istinomera o brojkama koje je izneo u emisiji na N1, Dragan Đilas je rekao da nije gledao podatke pre 2008, a da je 2012. vlada promenjena na pola godine.
„Uzimao sam prosečne kurseve za svaku godinu. A u finansijama i računovodstvu zaista ne postoji termin dobiti na pola godine, pa se takvi podaci nigde javno ne navode. Vlada je 2007. formirana 15. maja, a 2012. mislim u junu. Sve što sam rekao rekao sam na osnovu zvaničnih podataka koji se nalaze na sajtu APR-a“, rekao je Đilas za Istinomer, i pritom tačno naveo neto dobit Aerodroma u dinarima za period 2008-2011.

Istinomer je neto dobit u evrima računao po kursu na poslednji dan svake godine, s obzirom na to da se bilans svodi na dan 31. decembar, a i u svakom finansijskom izveštaju se navodi upravo ovaj kurs kao relevantan.

No, kada bi se na neto dobit u dinarima za period 2008-2011 primenio prosečan kurs tokom godine, neto dobit bi bila sledeća: 16,41 milion u 2008. godini, 20,41 u 2009, 18,8 u 2010. i 15,5 miliona evra u 2011. godini.

Dakle, u tri od četiri godine, posmatrano po prosečnom kursu, dobit jeste prelazila 16 miliona evra, a u poslednjoj, 2011. godini, bila je blizu te brojke.

Mogli bismo da prihvatimo da je Dragan Đilas računao samo vreme kada je DS bila na vlasti, kada je rekao da dobit Aerodroma „nikad nije bila ispod 16, 17 miliona evra“. Međutim, DS je bila na vlasti i u drugoj, kratkoj vladi Vojislava Koštunice, koja je trajala od maja 2007. do jula 2008, kada je izabrana vlada Mirka Cvetkovića.

U toj, drugoj Koštuničinoj vladi, Dragan Đilas je obavljao funkciju ministra bez portfelja za Nacionalni investicioni plan. Te 2007. godine, u kojoj je i DS bio na vlasti od maja, neto dobit Aerodroma bila je 4,56 miliona evra.

Da Vas podsetimo:  Kafedžija iz Mrčajevaca da preuzme EPS

Nije moguće sračunati koliku je dobit zabeležila stara, prva Koštuničina vlada do maja, a koliku nova, u kojoj je učestvovao i DS, ali svakako da dobit nije bila ni blizu narednim godinama, odnosno pomenutih 15-20 miliona evra.

No, 2010. godine Aerodrom postaje akcionarsko društvo, i počinje da objavljuje kvartalne izveštaje, tako da je moguće sasvim precizno odrediti koliku je dobit Aerodrom imao u prvoj polovini 2012. godine, za vreme vlade Mirka Cvetkovića koju je predvodio DS: u periodu od početka januara do kraja juna, neto dobit Aerodroma iznosila je 4,28 miliona evra – daleko manje od 8 miliona, odnosno polovine od „željenih“ minimalnih 16 miliona evra.

Naredna, SNS-SPS vlada, formirana krajem jula te godine, za sledeća dva kvartala dodala je još oko 2,12 miliona evra dobiti, za ukupnih 6,4 miliona evra te 2012. godine.

Dakle, Đilas je računajući prosečan kurs, bio u pravu za neto dobit Aerodroma u tri od četiri godine u periodu 2008-2011, a i za četvrtu je bio blizu navedenog iznosa, i pritom tačno naveo neto dobit u dinarima za ovaj period. No, za 2007. i 2012, kada je DS takođe učestvovala u vlasti, nije bio ni blizu. Kada na sve ovo još ubacimo olako upotrebljenu reč „nikad“ u tvrdnji da dobit Aerodroma nije bila „nikad ispod 16, 17 miliona“, Dragan Đilas za ovu izjavu dobija ocenu „poluistina“.

istinomer.rs

1 KOMENTAR

  1. Kakav si ti lažov.To ti možeš pričati naivnim budalama,iz iste ste vi ekipe.Vi ste ove doveli,jer su vas tako rasporedili ovi vaši finansijeri.Pa da je Srbska vlast ti bi i oni koji su ti dali da pljačkaš već davno bili uhapšeni i sve vam oduzeto što ste opljačkali.Kao student si krenuo u politiku/lično mislim po zadatku onih koji su opljačkali ovu državu/pa da i ti inkognito odrađuješ za njih.Kad bi bilo po tebi a ko ne zna,svi bi studenti postali milioneri,a ne pobegli iz ove prevare i bede u koju ste ih vi uveli.Toliko si bezobrazan da se još i hvališ.Ta rezervna komunistička grupa,a kako je vi zovete demokratska stranka koju sačinjavaju i vode deca titivih partizana je i napravila zakon po kome će Srbija moći da se pljačka a da po zakonu vi ne idete u zatvor.kada je neko i pokušao da vas hapsi,ispostavlja se da je sve bilo po zakonu,pa nakon toga bivaju svi pušteni a kao bili su nevini pa im se isplaćuju dani provedeni u zatvoru,a evidentno,SRBIJA POTPUNO OPLJAČKANA.Ko je bio okupator ako niste vi komunisti.Sve ste vi radili,donosili zakone i pljačkali.Ako nije tako,šta si ti izmislio,koji patent pa si zgrnuo milione,hajde da čujemo.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime