DOSIJE VUKOVAR: TUĐMAN SE OGLUŠIO NA APELE DEDAKOVIĆA DA EVAKUIŠE 2000 DECE IZ OBRUČA

0
49

Hrvatski predsednik i vrhovni komandant Franjo Tuđman odbio je u jesen 1991. godine apele načelnika odbrane Vukovara Mile Dedakovića Jastreba da omogući evakuaciju civilnih stanovnika, uključujući i veliki broj dece.

Kako javlja hrvatski RTL, snimci razgovora Tuđmana i Dedakovića, stari 20 godina, bacaju novo svetlo na ratna zbivanja u Vukovaru.

Mile Dedaković zvani Jastreb

– „Dobro, dobro… Nek su tu“ – kratko je odgovorio tadašnji predsednik Hrvatske, koji nije hteo dozvoliti evakuaciju civila iz grada.

KO ĆE ŠTA RADITI

– „Ja bih vas podsetio, tamo je 2.000 dece, što ćemo s tom decom?“ – pitao je Jastreb predsednika Tuđmana, a predsjednik mu je odgovorio sedeće:

– „Ajde vi radite svoje. Idem ja vidit’ što je. Ne dolazi u obzir nikakvo izvlačenje“ – poručio je Tuđman.

Tuđman je potom od Dedakovića tražio da mu zahteve službeno pošalje faksom.

– „E, kod mene ne radi faks, gospodine predsjedniče“, odgovorio mu je ratni zapovjednik Vukovara.

TUĐMAN DONOSIO GLAVNE ODLUKE

Šest brigada JNA krenulo je na Vukovar koji je branilo 4.000 dobrovoljaca. Svesni šta ih čeka, oni su zatražili vojnu pomoć iz Zagreba, ali Tuđman je od toga odustao.
Univerzitetski profesor Miroslav F. Tuđman, koji će na izborima biti na listi HDZ, smatra kako bi etički odbor HRT trebalo da raspravi prilog iz Dnevnika HTV-a o padu Vukovara jer je, kako je rekao, reč o manipulaciji u vreme obeležavanja 20. godišnjice pada Vukovara, ali skorašnjih parlamentarnih izbora.

Zapovednik odbrane Branko Borković, takođe, ne smatra da je Tuđman predao grad, jer je tadašnji predsednik Hrvatske „donosio odluke po onome što su mu neki krugovi pripremali“.

PREISPITIVANjE MITA

Žarko Puhovski, profesor zagebačkog Filosofskog fakulteta, o tome kaže:

Da Vas podsetimo:  ZNATE LI KO JE BIO POSLEDNjI VLADAR DINASTIJE NEMANjIĆ? On je ostao u senci slavnih rođaka

– “Čini mi se da je to nešto što ne doprinosi istini samo po sebi, ali je škakljivo za javnost, iako je to sve bilo poznato i ranije. Vukovar je grad koji su svi ostavili, kada je bio napadnut“, rekao je Puhovski Tanjugu posle objavljivanja dela navodnog telefonskog razgovora Tuđmana i komandanta hrvatske odbrane Vukovara Mile Dedakovića Jastreba.
DELjENjE OTKAZA

Pojedini mediji objavili su da je Hrvoju Zovku novinaru HTV koji je objavio prilog o Tuđmanovom odbijanju evakuacije civila, pretio disciplinskim merama v.d. Informativnog programa Dražen Miočić.

Portal Indeks, pozivajući se na pouzdane izbore, piše da su Zovku pretili i otkazom, a svima koji su učestvovali u izradi i emitovanju priloga, uključujući i urednika Dnevnika i urednici redakcije Katarini Periši Čakarun, disciplinskim merama.

Zovku tužbom preti i Miroslav Tuđman, inače kandidat na izbornoj listi Hrvatske Demokratske Zajednice, koji je tada bio rukovodilac svim obaveštajnim službama, a prete mu i razna veteranska udruženja.

http://www.zlocininadsrbima.com/

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime