Dr Rudolf Hänsel: Otvoreno pismo Herti Miler

8
21726
Dr. Rudolf Hänsel

Otvoreno pismo dobitnici Nobelove nagrade za književnost, gospođi Herti Miler, povodom govora na skupu Međunarodnog beogradskog sajma kniga 23.10.2017.

Gospođo Miler, za mene je ovo ismevanje žrtava!

Gospođo Herta Miler, do sada nije bilo potrebe da Vam se, npr. zbog Vaših literarnih radova, obratim. Danas pak moram da Vam pišem. Povod: U srpskim novinama sam pročitao o Vašem govoru na jednom skupu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, organizovanom od strane Nemačke ambasade u Beogradu i Beogradskog sajma knjiga. O pomenutom govoru pritom u nemačkoj štampi nije bilo ni reči. Kako navodi “serbianmonitor.com“ od 25.10.2017., na temu “Eksplozija nacionalizma u tadašnjoj Jugoslaviji“ i povodom NATO agresije 1999. između ostalog ste izjavili i sledeće: “Srbija je sama sebi donela zlo i građani moraju da prihvate istinu da su sami sebi prouzrokovali patnju.“ Na pitanje da li je nasilje legitimno rešenje u političkim konfliktima, odgovorili ste: “(…). U ratnoj situaciji jedna strana mora da pobedi drugu. Stoga verujem da je vojna intervencija ljudski i moralno opravdana i u mnogim slučajevima se pokazala kao ispravna. (…).“

U trenutku kada je Beograd bio poslednji evropski grad koji je bombardovan u 20. veku, u jednom eseju ste napisali “da razumete poziciju NATO-a i da Milošević mora biti zaustavljen za sva vremena. (…) Ako jedna zemlja u periodu od devet godina započne četiri rata i pritom gradove praktično pretvori u groblja, to se više ne može samo uz pomoć reči zaustaviti. (…).“ Rekli ste da ovo mišljenje do današnjeg dana niste promenili: “Još uvek sam istog mišljenja. (…) Ova zemlja je sama prouzrokovala sopstveni bol i patnju. Srbi su sami sebi doneli stradanje.“

Gospođo Miler, ovim neverovatnim izjavama otkrili ste svoje nepoznavanje istinske političke pozadine i toka uništenja nekadašnje SFRJ kao i SRJ u toku devedesetih. Pritom ste sebi dozvolili jedno izuzetno nemarno dodeljivanje krivice srpskom narodu. I to sve kao nemačka spisateljica.

Da Vas podsetimo:  PISMO NIKOLI: BROZ JE UTEMELjIO JASENOVAC

Dozvolite mi da Vam otvoreno kažem kako sam se osećao kada sam čuo Vaš govor: kao nemački građanin i intelektualac koji se bez predrasuda bavio političkim događanjima na Balkanu, koji je najoštrije osudio napadački rat protivan međunarodnom pravu SAD-NATO alijanse (uz učešće Nemačke) protiv bivše Jugoslavije i koji zna da su u ovom ratu u ogromnim količinama korišćena visokootrovna i radioaktivna oružja sa osiromašenim uranijumom (“prljave bombe“) i time svesno i namerno počinjen genocid, moram da priznam da sam Vašim blago rečeno nekvalifikovanim izjavama užasnut, zgađen i kao sunarodnik posramljen da je jedna Nemica sve navedeno pripisala srpskom narodu. Gospođo Miler, za mene je ovo ismevanje žrtava!

U međuvremenu su u Srbiji agresivne vrste kancera kao posledica upotrebe oružja sa osiromašenim uranijumom dostigle kako među mladima tako i među starima epidemijske razmere. Ljudska patnja odjekuje do neba. Prema podacima Ministarstva zdravlja Republike Srbije, svakog dana po jedno dete oboli od kancera. Čitava zemlja je kontaminirana. Usled oštećenja naslednog materijala (DNK), na svet dolaze generacija za generacijom malformisane dece. U dva ukratko sažeta članka, “Rat koji nema kraja“ i “Letargija srca“ (objavljenih u „Neue Rheinische Zeitung-Online“ u Nemačkoj a “Pečat“ i “Informer“ u Srbiji) izneo sam mnoge značajne činjenice o ovome zločinu bez presedana.

Gospođo Miler, ako Vam do sada nisu bili adevatno razjašnjeni politički događaji u bivšoj Jugoslaviji kao i istinski razlozi i ciljevi NATO agresije 1999. i njihova katastrofalna dejstva ili ako ste klasična žrtva nemačkih medija i njihovog krivljenja istine, onda je to zaista zalosno za   jednog intelektualca – ali zbog toga se mozete bar izviniti srpskom narodu. Vaš kolega Peter Handke i mnogi drugi slobodni umovi nisu postale žrtve medijske manipulacije, već su nezavisno razmišljajući izgradili sopstveno mišljenje i postupali potom hrabro u skladu s njim. Ako pak želite da svojim izjavama podržite uzročnike genocida govoreći im ono što žele da čuju (nije mi poznato da je postojao bilo kakav protest od strane npr. Nemačke ambasade u Beogradu), onda to smatram sramotnim i krajnje nedostojnim jedne intelektualke i uz to još i dobitnice Nobelove nagrade.

Da Vas podsetimo:  Motiv izdaje u srpskoj politici

Dr Rudolf Henzel, Dipl.-Psih.

Lindau (Bodensko jezero)

www.psychologische-menschenkenntnis.de

8 KOMENTARA

  1. Samo nije objasnio dovoljno da je agresija na Srbiju bila planirana godinama unapred i da je povod za bombardovanje bio inscenirani događaj u Račku, kao što su u Bosni inscenirani događaji u Sarajevu u Vase Miskina i na Markalama. Da je Srbima nameštena krivica, kao i u Srebrenici, gde su u stvari Srbi bili najveće žrtve. Sve je to izfabrikovano u kuhinji NATO i CIA kao i u slučaju ratova u Iraku, Avganistanu, Libiji, Siriji… A da ne govorimo o neustavnom i nasilnom odcepljenju Slovenije, Hrvatske, Bosne, Kosova od Jugoslavije, iza čega takođe stoji Zapad i njegova podrška u oružju i obuci nelegalnih oružanih formacija na tim područjima, koje su ugnjetavale, proterivale i ubijale Srbe još pre 1991. što je i dovelo do građanskog rata u bivšoj Jugosolaviji.

    • Hm,hmm…da,jos 1944/1945,kada su „saveznici“stacionirali,svoje trupe,dopunjene zarobljenim trupama vermahta u Belgiji,za kontra udar na Crvenu armiju,za nastupanje do Moskve.Ali,znajuci namere, Zukov,ja od Berlina,prebacio vatreni val artiljerije po njima,shvatili su opomenu,da Crvena armija,mozecda produzi dalje. A,projekt,opsezne pripreme,izvrsen je i kod nas,po tadasnjim poglavljima i standardima“
      Kucaj Koncentracioni logori u Jugoslaviji

  2. Normalni ljudi postoje svuda, tako i ovaj COVEK ima savest i moral i ne moze da ocuti. Pretpostavljam da je i Vucic napisao pismo, ali nece sada da ga objavi nego kasnije. Mozda skuplja pisma da ih posalje sve odjednom, da ne maltretira postare.

  3. Е,мој Рудолфе,реци ти ово нашим гњидама које су ову сподобу довеле на сајам.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime