EPS krivi uzbunjivača za „izazivanje panike i nereda“ jer je prijavio nepravilnosti

1
894
Foto: printscreen

Javno preduzeće Elektroprivreda Srbije vrši odmazdu nad uzbunjivačem iz ovog preduzeća Željkom Stojkovićem nakon što je ukazao na nepravilnosti pri eksploataciji uglja u Vreocima kod Lazarevca. Uzbunjivač Stojković je ubrzo pošto je samom EPS-u i drugim nadležnim institucijama i organima vlasti prijavio da iskopavanja u Vreocima prete da oštete crkve koje su pod zaštitom države kao kulturno dobro dobio predlog za premeštaj na slabije plaćeno radno mesto ali i krivičnu prijavu od EPS-a za „izazivanje panike i nereda“.

Kao ekološki aktivista i predsednik udruženja „Srpski centar ekologije“, Stojković je ukazao da EPS kopa u blizini crkvenog imanja mimo planske i urbanističke dokumentacije. Po Stojkovićevim navodima, rudarski radovi se već godinama izvode van utvrđene granice kopa, što stvara realnu opasnost od odrona i urušavanja okolnih objekata.

Iako rudarskim projektima i Planom generalne regulacije naselja Vreoci nije predviđeno da se ugalj eksploatiše u blizini crkvenog kompleksa, u EPS-u kao da su svesni opasnosti radova po okolinu, pa su organizovali sprovođenje ankete među lokalnim stanovništvom o odabiru lokacije za premeštaj dve crkve koje su pod zaštitom države.

Ove nezakonitosti uzbunjivač Stojković je prijavio nadležnoj rudarskoj inspekciji koja je nakon vanrednog nadzora naložila EPS-u da otkloni nepravilnosti i spreči eventualne štetne posledice rudarskih radova na kopu u Vreocima.

Pošto je ogranak EPS-a „Rudarski basen Kolubara“ nastavio nezakonito da kopa ugalj, Stojković je podneo krivičnu prijavu protiv direktora EPS-a Milorada Grčića i republičkog rudarskog inspektora Zorice Vukadinović koju je optužio da nečinjenjem dozvoljava protivpravno iskopavanje.

Osim inspekciji i rukovodiocima svoje firme, uzbunjivač Stojković je prijave slao i na adrese više ministarstava (saobraćaja i infrastrukture, rudarstva i energetike, kulture i informisanja, državne uprave, unutrašnjih poslova). U želji da zaštiti kulturna dobra, obraćao se i premijeru i predsedniku Srbije. Uzbunjivač je na nezakonitosti ukazao i Agenciji za borbu protiv korupcije, Zavodu za zaštitu spomenika kulture, a obraćao se i delegaciji Evropske unije u Srbiji.

Da Vas podsetimo:  Teški Srbi

Kako navodi Stojković, jedino je kabinet predsednika Republike reagovao na njegovu prijavu zatraživši od nadležnih u EPS-u da se izjasne povodom uzbunjivačevih optužbi i obaveste ga o tome.

Elektroprivreda Srbije se se oglasila tako što je protiv uzbunjivača podnela krivičnu prijavu za „izazivanje panike i nereda“.

Uzbunjivač Stojković se nakon 23 godine rada u EPS-u suočava sa namerom rukovodstva preduzeća da ga zbog uzbunjivanja premesti na drugo radno mesto sa nižom platom. Kako kaže, osim što za deceniju i po na trenutnom radnom mestu protiv njega nikad nije vođen bilo kakav disciplinski postupak, problem sa planiranim premeštajem na drugi posao predstavljaju i zdravstveni problemi sa kojima se suočava. On tvrdi da drugi posao koji su mu namenili može da dovede do ugrožavanja njegovog zdravlja.

Po nalogu svog rukovodioca upućen je na lekarski pregled, na kojem je utvrđeno da je sposoban da obavlja drugi posao na koji ga šalju.

Ekološki aktivista Stojković našao se i na udaru prorežimskog tabloida „Srpski telegraf“, koji je na svom portalu „Republika“ nakon što je o njegovom slučaju pisao portal „Nova.rs“, objavio tekst pod naslovom: „Soroš i SZS udarili na Kolubaru“. U tom tekstu je uzbunjivač Stojković označen kao „predvodnik grupe“ koja preko opoziciji naklonjenih portala plasira laži i spinuje afere protiv EPS-a i direktora ove kompanije.

Novak Grujić
Izvor: Pištaljka

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime