Eskobar: Nema rokova za dogovor, priča o 24. februaru – apsolutno netačna

0
22

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u intervjuu za RTS-a rekao je da nema rokova za dogovor Beograda i Prištine.

Foto: Printscreen Nova S

Nije mi poznato da evropski predlog zahteva hitno rešenje u roku od nekoliko nedelja, ali svakako zahteva veoma brz napredak u dijalogu, kaže Eskobar za RTS.

Gabrijel Eskobar rekao je da SAD podržavaju francusko-nemački predlog, ali da nema nikakvih rokova.

„Ne znam odakle je to poteklo, ali nema rokova“, rekao je on.

Na konstataciju da su za dogovor pominjane nedelje, rekao je da to znači da ovaj predlog „treba veoma pažljivo razmotriti i treba ga posmatrati u kontekstu onoga što se dešava u Evropi“.

Upitan da li misli da je moguće postići bilo kakvo rešenje u roku od nekoliko nedelja, rekao je da mu nije poznato da evropski predlog zahteva hitno rešenje u roku od nekoliko nedelja, ali svakako zahteva veoma brz napredak u dijalogu.

Na pitanje šta je sa 24. februarom koji je pominjan kao datum za sklapanje sporazuma kaže: „Ne znam odakle je to poteklo, ali to apsolutno nije tačno“.

„Nema pretnji, nisu planirane nikakve sankcije. S našeg stanovišta, i Srbija i Kosovo su važni, konstruktivni partneri i sve to treba da bude urađeno u kontekstu dijaloga koji vodi EU“, rekao je Eskobar.

Govoreći o zahtevu Prištini da odloži primenu odluke o registarskim tablicama na 10 meseci, rekao je da se nada da će rok biti produžen da bi primena bila manje haotična i da bi se stekli uslovi za valjano sprovođenje.

„Tokom tih deset meseci od njih će se zahtevati da obave informativnu kampanju, da obave više konsultacija sa zajednicama koje će biti pogođene time i da bude više koordinacije s međunarodnom zajednicom“, rekao je.

Da Vas podsetimo:  U vreme kampanje nismo se pojavljivali na nacionalnim televizijama

Eskobar je dodao i da ne postoje rokovi za osnivanje Zajednice srpskih opština ali da je to „postojeća obaveza koja mora biti ispunjena“.

„I da, uvek pokrećem to pitanje s kosovskim vlastima“, kazao je diplomata SAD.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime