Evo šta će se dogoditi sa vašim povišenim pritiskom ako pojedete svakog dana ovu namirnicu

0
1055
Foto: pixabay

Ako imate visok krvni pritisak, pojedite 10 oraha svakog dana, jer je studija pokazala da to može značajno sniziti vaš krvni pritisak.

Tim istraživača sa Univerziteta u Volongongu, Medicinskog fakulteta u Australiji, želeli su da procene uticaj personalizovanih saveta o ishrani i dodataka ishrani od 30 grama oraha svakog dana na krvni pritisak u intenzivnoj fazi testa gubitka težine.

U studiji je 377 učesnika nasumično podeljeno u tri dejetetske grupe: opšti dijetetski saveti ili kontrolna grupa, individualizovani saveti, ili intervenciona grupa dopunjena sa 30 grama oraha dnevno. Istraživački tim je analizirao njihov dijetetski unos kroz intervjue o istoriji ishrane koje su sprovodili akreditovani praktikanti dijetetike. Takođe su koristili urinarne izlučevine natrijuma i kalijuma kao biomarkere za procenu unosa natrijuma i kalijuma.

Rezulati su pokazali da su nakon tri meseca, učesnici u sve tri grupe značajno izgubili težinu. Međutim, redukovanje sistolnog i dijastolnog krvnog pritiska je bilo najbolje kod učesnika koji su dobili personalizovane savete o ishrani zajedno sa dnevnim dodatkom oraha.

“Dijetetski obrasci, ključne namirnice kao što su orasi i dijetetski nivoi nutrijenata kao što su natrijum i kalijum mogu uticati na krvni pritisak, ali su ovi efekti takođe međusobno povezani,“ ističu istraživači. “Sadašnja analiza je pokazala da su individualizovani saveti o ishrani, ojačani dnevnim dodatkom zdrave hrane, 30 grama oraha, rezultirali većim padom u urinarnom odnosu NA:K (natrijum-kalijum), što je parametar koji je povezan sa nižim krvnim pritiskom.“

Druge zdravstvene prednosti oraha

Orasi su opisani kao naborani orašasti plodovi koji rastu u tvrdoj ljusci, koja kada se otvori otkriva orah. Zatim, on se deli na dva dela – zbog čega se često vide kao ravni segmenti. Orasi je obično jedu sirovi ili pečeni.

Da Vas podsetimo:  Hladna španska supa koja se ne kuva: Ako leti ne jedete gaspaćo, ne znate šta propuštate

Slično svim orašastim plodovima, orasi sadrže dobre masti, kao što su mononezasićene i polinezasićene masti. Pored toga, oni su dobar izvor esencijalne masne kiseline omega 3. Oni su takođe dobar izvor gvožđa, selena, kalcijuma, cinka, vitamina E i nekoliko vitamina B. Konzumiranje ovih orašastih plodova je korisno za vaše zdravlje. Evo nekih zdravstvenih prednosti koje orasi mogu pružiti:

Potpomaže mozak – Orasi su bogati fitohemikalijama i polinezasićenim mastima, koje pružaju potencijalne koristi i za zdravlje i za funkcionisanje mozga. Omega 3 masne kiseline koje orasi sadrže pomažu u smanjenju oksidativnog stresa u mozgu, kao i na poboljšanje signalizacije mozga i neurogeneze – što je stvaranje nervnih ćelija. Ostali esencijalni nutrijenti koji se nalaze u orasima, kao što su vitamin E, folna kiselina i elaginska kiselina, takođe doprinose neuroprotekciji i memorijskoj funkciji.

Poboljšanje raspoloženja – Omega 3 masne kiseline koje se nalaze u orasima su esencijalne za razvoj i funkciju centralnog nervnog sistema. Ova vrsta masti takođe ima ulogu u određenim poremećajima raspoloženja, pokazalo je istraživanje i klinički dokazi.

Održava srce zdravim – Kako prenosi časopis The Journal of Nutrition, konzumiranje oraha može smanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Štaviše, ulje oraha pruža povoljnije koristi za endotelnu funkciju, što je obloga unutar krvnih i limfnih sudova. Studija British Journal of Nutrition-a je otkrila da su oni koji su jeli orahe više od četiri puta nedeljno imali 37 odsto manji rizik od koronarne bolesti srca.

Pomaže u gubitku težine – Neki dokazi pokazuju da konzumiranje oraha kao zamene za druge namirnice ne uzrokuje dobijanje težine iako su bogati energijom. Ovo orahe čini sjajnom alternativnom užinom za ljude koji pokušavaju da dovedu u red svoju težinu.

Da Vas podsetimo:  Čeda Jovanović rasplakao učesnike Zadruge; Miljana Kulić: Izbacite ga napolje, NAPOLJE!

Pomaže digestivnom sistemu – Konzumiranje oraha može obogatiti mikrobiom i povećati vrste dobrih bakterija, navodi se u studiji na životinjama. Ovo bi moglo koristiti ludima u dodatnim studijama.

Webtribune.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime