Fondacija „Budi human“ raskinula ugovor sa niškom humanitarkom jer je novac sakupljala – u kutijama

0
170

I sama u kolicima, Marina Adamović već desetak godina u Nišu prikuplja donacije za bolesnu decu i sve one kojima je potrebna pomoć radi lečenja, a ugovor koji je na inicijativu samog osnivača Fondacije Aleksandra Šapića sklopljen 2019. godine, sada je raskinut. Razlog je taj što je Nišlijka novac sakupljala u kutijama, što je, kako kažu, protivno politici Fondacije „Budi human“.

Nišlijka kaže da će nastaviti svoj humanitarni rad; foto: T. R.

Objašnjenje je da je ugovor raskinut jer je Marina, koja je i osnivač „Banke dobročinstva“, kršila ugovorne obaveze i nije poštovala odredbe ugovora Fondacije „Budi human“.

Obzirom da Fondacija ne organizuje prikupljanje donacija putem humanitarnih kutija, niti na bilo koji način u gotovom novcu, jer ne može kontrolisati takav vid humanitarnih aktivnosti koje mogu da dovedu do urušavanja ugleda i kredibiliteta Fondacije „Budi human“ u javnosti, a da se prikupljanje donacija pod okriljem akcije „Banka dobročinstva“ prevashodno organizuje putem humanitarnih kutija – navodi se u obrazloženju.

svom statusu, ali i brojnim komentarima na Fejsbuku, Marina se ipak zahvalila Fondaciji.

Sami ste me često podsećali da naznačavam kako je uplaćeno „iz humanitarne kutije“. Drugo, administrator me prati, vidi šta piše na nalozima, sve o mom radu zna. Napišite javno koliko je miliona uplatila „Banka Dobročinstva“, kolko Marina Adamović – napisala je niška humanitarka.

Ipak, kako su se brojni komentari ređali ispod njenog statusa, tako se pojavila i priča o politici i kako je osnivač Aleksandar Šapić prešao u redove vladajuće stranke, te o načinu rada i transparentnosti same Fondacije, ali je osnivačica „Banke dobročinstva“ ostala dostojna, uz kratak komentar:

Samo zbog bolesnih ćutim… napisala je Marina.

Hrabra Nišlijka kaže da će nastaviti svoj humanitarni rad i da je poslednji događaji neće obeshrabriti da nastavi svoju misiju.

Da Vas podsetimo:  Deci je danas u školama sve dozvoljeno

Zbog upliva politike Marina već htela da odustane od humanitarnog rada

Iako u raskidu ugovora, niti u obrazloženju ne stoji nigde da je Marina Adamović na bilo koji način novac zloupotrebila, pozadinu možda otkriva njen prošlogodišnji intervju Južnim vestima u kome je kazala da se oseća kao politička loptica, kao i da o njenim uplatama nije bilo iinformacija na sajtu „Budi human“.

Potresena je bila i jer je Šapić nije obišao kada je dolazio u Niš, da i sam pozove ljude i političare da doniraju novac za bolesnu decu.

Ipak, Šapić je tada na pitanje o tome zašto nije obišao “Banku dobročinstva”, poručio novinarki Južnih vesti da “ne igra drvenog advokata” i da Adamović može da se javi direktno Fondaciji za sve što hoće.

U invalidskim kolicima ni po kiši i snegu ne odustaje od humanitarnog rada

Marina se od 2012. aktivno bavi humanitarnim radom, počemu je poznata ne samo Nišlijama, već i ljudima van regiona. I sama boluje od multipla skleroze, a kada je bolest uzela maha, aktivno se posvetila humanitarnom radu i pomoći drugima.

Desetak godina koristi električna kolica i od tada je skoro svakodnevno u Obrenovićevoj ulici, a 2017. dobila je kiosk koji je nazvan „Banka dobročinstva“. Iste godine kiosk je opljačkan i to dva puta, a oba puta ispostavilo se da su provalnici bili maloletnici. Ni to je nije pokolebalo.

Kada zbog bolesti nije u Obrenovićevoj, Marina je aktivna uz računar, gde takođe prikuplja humanitarnu pomoć, a prema nezvaničnim podacima, do sada je od početka svog humanitarnog rada prikupila i uplatila preko 20 miliona dinara.

Članica je i Društva književnika i književnih prevodilaca Niša i sama je i autorka. Objavila je desetak knjiga, a sav prihod od prodaje i svojih knjiga uplaćuje za bolesnu decu.

Da Vas podsetimo:  JOVAN (82) JE POSLEDNJI OPANČAR TIMOČKE KRAJINE: Pravio ih je decenijama, a onda je stigao poziv od Gorana Bregovića…

Autor: A. K.
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime