Grobar srpskog zdravstva na KiM

0
1128

16553

Obustavljanje hirurških intervencija u bolnici u Kosovskoj Mitrovici zbog nedostatka anestetika i drugih lekova govori o dramatičnoj situaciji u kojoj se srpsko zdravstvo na Kosovu i Metohiji nalazi.

Bolnica u Kosovskoj Mitrovici je jedina bolnica na Kosovu i Metohiji u kojoj Srbi mogu da ostvaruju sekundarni vid zdravstvene zaštite. Još ranije je faktički prestao da funkcioniše kliničko-bolnički centar u Gračanici zbog nestašice lekova, sanitetskog materijala i ostalih medicinskih potreba tako da zdravstveni radnici samo dolaze na posao a praktično ništa ne rade, jer nemaju čime.

Kada je drirektor kliničko-bolničkog centra u Gračanici dr Popović izneo u javnost probleme sa kojima se susreće ova ustanova, ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar ga je hitno pozvao, naredio mu da ućuti jer u protivnom može da ga smeni.

Treba se podsetiti da je pre sedam meseci predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sa ministrom zdravlja, pomenutim Lončarom, otvorio bolnicu u selu Pasjane kod Gnjilana uz velike fanfare ali koja do današnjeg dana nije proradila.

Razlozi za opšti kolaps srpskog zdravstva na Kosovu i Metohiji su dvojaki:

– prvi, postavljanjem klasične granice između Srbije i Kosova i Metohije onemogućen je ulazak u južnu srpsku pokrajinu lekova i ostalog medicinskog materiajla potrebnog za medicinsku upotrebu, čak carina Kosova ne dozvoljava ulazak ni humanitarnih zdravstvenih konvoja za Kosovo i Metohiju.

– drugi, mnogo važniji razlog je to što Beograd u sklopu Briselskog sporazuma želi da jednostavno srpsko zdravstvo na Kosovu i Metohiji iscuri i da pređe pod jurisdikciju Prištine. Dokaz koji o tome svedoči je i predlog koji je oficir za vezu Srbije u Prištini, ili bolje reći amabasador Srbije, Dejan Pavićević, izneo čelnicima srpskih zdravstvenih ustanova na KiM kojima savetuje da se registruju u okviru zakonodavstva samoproglašene republike Kosovo i prihvate nadležnost te paradržavne tvorevine.

Da Vas podsetimo:  Zašto je važno raskrinkati mit o Planu Z-4?

Srpsko zdravstvo na Kosovu i Metohiji imalo je veliku ulogu u opstanku Srba na Kosovu i Metohiji. Bolnica u Kosovskoj Mitrovici je bila bastion odbrane severnog dela Kosova i Metohije, zbog čega je 2000. godine dobila specijalno priznanje ondašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića. Čak je 2003. godine, posle nemilih događaja u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici kojom prilikom je stradao veliki broj UNMIK policajaca iz zapadnih zemalja, američka vojna baza u Bondstilu bolnici u Kosovskoj Mitrovici poslala zahvalnicu zbog uspešnog i stručnog tretmana povređenih.

I svi srpski ministri – počev od Leposave Milićević do Tomice Milosavljevića – brinuli su, neko više neko manje, o zdravstvenom sistemu Srbije na Kosovu i Metohiji. Ovaj sadašnji po imenu Zlatibor Lončar, zbog ulaska Srbije u EU, sebi je dodelio ulogu grobara srpskog zdravstva na Kosovu i Metohiji.

Priče o boljem životu Srba, koje predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić govori svojim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, padaju u vodu kada oni nemaju ni gde, ni kako, ni sa čim da se leče.

Očita je činjenica da premijer Srbije žrtvuje kosovsku glavu zbog evropskih poglavlja.

Predsednik pokrajinskog odbora DSS-a
dr Nenad Kojić

Srpske Dveri
Goran Milenković

Društvo srpsko-slovenske solidarnosti „Grigorije Stepanovič Ščerbina” – K. M.
predsednik Momir Kasalović

Pokret građana Kosova i Metohije „Stara Srbija” – Gračanica
predsednik Zlatibor Đorđević

fakti.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime