Istragu o “Dobrovoljačkoj” nema ko da vodi

0
809

Banjaluka – Nakon što je u novembru prošle godine objelodanjeno da je naređena nova istraga o stradanju pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, što je ulilo nadu porodicama da će istina izaći na vidjelo, taj predmet je ponovo, po svemu sudeći, došao u ćorsokak jer je postupajući tužilac imenovan za sudiju.

Tužilaštvo BiH naredilo je krajem novembra prošle godine ponovno otvaranje istrage protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Jusufa Pušine i Emira Švrakića u predmetu “Dobrovoljačka ulica”.

Istraga je nastavljena zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjen ratni zločin, a odlukom je van snage stavljena naredba o obustavljanju istrage od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica i naređeno ponovno otvaranje istrage. Žalbe u odnosu na devet lica su odbijene kao neosnovane, a jedna je odbačena.

Advokat Milan Romanić, koji u predmetu zastupa Bogdanu Tomović, majku Zdravka Tomovića, te Gordanu Gvozdenović, sestru Obrada Gvozdenovića, koji su kao pripadnici JNA ubijeni 2. maja 1992. godine u Sarajevu, kazao je za “Glas Srpske” da trenutno ništa ne zna o predmetu.

– Nakon što je otvorena nova istraga, ništa novo nisam ni dobio niti sam saznao. Stanko Blagić je bio nadležni tužilac, obećavao je mnogo, ali je on negdje u martu, aprilu otišao u sudije i sada nemamo pojma ko radi na predmetu niti šta radi – rekao je Romanić.

Kazao je da je postala ustaljena praksa da predmeti budu dodijeljeni onima koji nedugo zatim odlaze na druge pozicije ili u penziju te onda dolaze drugi. Romanić je najavio da bi svoj stav o cijelom ovom slučaju mogao uskoro da objelodani u otvorenom pismu javnosti.

– Prošlo je mnogo vremena. Od 1992. godine navršilo se 27 godina. Čekaju da umru i optuženi i svjedoci, nažalost – zaključio je Romanić.

Da Vas podsetimo:  NEMAČKA HISTERIJA ZBOG SMRTI JEDNOG RUSA

U Tužilaštvu BiH ni nakon nekoliko dana nisu odgovorili na pitanja u kojoj fazi je predmet “Dobrovoljačka”, da li je i šta urađeno od kada je otvorena nova istraga i kome je od tužilaca taj slučaj dodijeljen, a Blagić je, prema podacima iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, imenovan za sudiju Suda BiH. Na dužnost je trebalo da stupi 1. aprila.

Predstavnici Republike Srpske su, kada je saopšteno da je otvorena nova istraga, podvukli da dokaza ima i da predmet treba da dođe u ruke časnog tužioca koji će se voditi činjenicama, normama i standardima, a ne politikom kao što je bio slučaj sa Džudom Romanom koji je prije sedam godina obustavio istragu.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Milorad Kojić kazao je ranije “Glasu Srpske” da je predmet do sada mogao biti okončan, ali da ništa nije urađeno gotovo sedam godina uprkos brojnim javno dostupnim dokazima.

Pripadnici “Zelenih beretki”, “Patriotske lige”, MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine. Ubijena su 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci. Zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijena.

Apelacija

Ustavni sud BiH na sjednici u januaru prošle godine prihvatio je apelacije Bogdane Tomović i Gordane Gvozdenović i naložio Tužilaštvu da bez daljih odgađanja preduzme mjere s ciljem odlučivanja o pritužbama protiv naredbe o obustavi istrage od 17. januara 2012. godine. Tužilaštvo je tu odluku suda sprovelo dosta kasnije, a Tomovićeva i Gvozdenovićeva su za “Glas Srpske” izjavile da neće pokleknuti i da će dobiti bitku za pravdu o zločinu u toj ulici.

Da Vas podsetimo:  U glavi jednog Srbina

Vedrana Kulaga
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime