Država tera lekare da vire u cegere pacijenata

2
1103

Ne verujem u slučajnost, lekari i medicinsko osoblje su bez njihove volje iskorišćeni kao lakmus papir. Da se vidi kako će javnost reagovati na pomeranje praga tolerancije na  korupciju. Usvajanjem zakona kojim je medicinarima dozvoljeno primanje poklona do 426 evra godišnje, beli mantili su zahvaljujući vlastima izloženi omrazi dobrog dela javnosti.

A šta da rade oni drugi u državnoj službi? Zašto nije slična odredba sročena i za prosvetne radnike. Jesu li oni manje bitni, zar roditelji treba nemo da posmatraju učitelje i profesore koji jedva preživljavaju. Ili recimo sudije, pa može mala korupcija i za njih. A da ne pričam o policiji. Zar treba da budu kažnjeni ako od vozača dobiju 20 evrića?

Nisu vlasti usvojile zakon da bi zaštitili lekare, mada na prvi pogled liči, već da bi pripremile teren za sebe. Da se stvori slika dozvoljenog i opravdanog davanja mita. Da korupcija stekne pravo građanstva, da se i zakonom  dozvoli. U početku mala, a posle će rasti i širiti se, kao i svaki tumor. Za taj eksperiment je odabrana meka doktorska varijanta.

Srpske vlasti su izvukle „dragocene“ pouke iz rumunskog iskustva. Sećate se kako se opekla komšijska vlada kada je usvojila dekret kojim se svaka korupcija, poklon (šteta) ispod 44.000 evra ne smatra krivičnim delom. Zapljusnuo ih je talas protesta revoltiranog naroda. Zato je srpski zakonodavac podmetnuo lekare da izdrže prvo kamenovanje.

Tobož prate se svetski tredovi, a u podsvesti se ima odomaćeni običaj čašćavanja doktora, onako od srca. Odrastao sam u kraju gde se za doktora čuvala “dugačka pršuta” i najbolja rakija. Niko to nije smatrao korupcijom već poštovanjem lekara. To je prosto bilo i držanje do sebe od strane pacijenata. Još kad se doca izjasni čija je rakija najbolja, o tome se pričalo danima.

Da Vas podsetimo:  LEČENJE OD KORONE može da košta i više od 100.000 RSD!

Hoće li lekarima, medicinskim sestrama, laborantima… biti bolje posle pomenutog zakona? Hoće li se smanjiti odlazak u instranstvo? Pa naravno da neće. Umesto da im država sistemski popravi položaj, i ne samo njima, tera ih da gledaju u kese pacijentima. Tera i pacijente da se stide ako su došli “praznih ruku”.

Ubrizgana je opasna klica koja će tiho da razara ionako bolesno srpsko društvo. Šta će da misle bolesnici koji ne mogu da dođu na red za operaciju? Da su nedovoljno dali. Šta kad ih iz državne ustanove upute u privatne klinike i laboratorije. Hoće li im neko tada vratiti “poklon”? Da se ne lažemo, ovo ide samo na ruku mešetarima da bezbolnije rade to što rade. Oni čestiti koji su u ogromnoj većini radiće i dalje naporno za male plate.

Milenko Vasović
Izvor: BIZLife

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime