Izgradnja „Tiršove dva“ počinje na proleće 2020.

0
484
Aleksandar Vučić / Foto: printscreen

„Izgradnja dečije klinike Tiršova dva u Beogradu počeće na proleće sledeće (2020) godine.“ – Predsednik Srbije o izgradnji „Tiršove dva“. (Beta, 14. 4. 2019. godine)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u aprilu 2019, prilikom obilaska radova na izgradnji i rekonstrukciji Kliničkog centra Srbije u Beogradu, da će izgradnja dečije klinike „Tiršova dva“ u Beogradu početi na proleće 2020. godine. On je istakao i da je određena lokacija za gradnju – u Deligradskoj ulici.

 RTS, 14. 4. 2019. godine
Naveo je da je ostalo da se reši još nekoliko problema i da na proleće sledeće godine kreće izgradnja nove dečje klinike, ‘Tiršove dva’.
‘To su onda, ne samo drastične i dramatične promene, već i nešto što nismo mogli ni da sanjamo. I za sve to ćemo imati dovoljno novca’, rekao je Vučić i dodao da je jutros na tu temu razgovarao sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i gradonačelnikom Zoranom Radojičićem.

Međutim, to nije prva najava izgradnje ove zdravstvene ustanove. U kampanji za beogradske izbore 2018. godine aktuelni gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je izgradnju ove bolnice postavio u sam vrh svojih planova u narednom periodu. Krajem januara te godine potpisan je Sporazum o bespovratnoj pomoći od 250.000 evra. „Taj ugovor znači da će strani eksperti u narednom periodu napraviti studiju izvodljivosti, odnosno dati tačan plan i predlog šta je neophodno za lečenje dece, od uslova, kapaciteta, kadrova, što je prvi korak u pripremi izgradnje nove dečje bolnice – Tiršove 2.“ (RTS, 31. 1. 2018. godine) 

U septembru 2018. Vučić i Radojičić obišli su dečju kliniku „Tiršova”, a predsednik Srbije istakao je da će „Tiršova 2“ biti završena do 2022, dodajući da će se truditi da to bude i pola godine ranije.

Da Vas podsetimo:  Isto smo postupili s davanjem dozvola N1 i Nova S kao sa RT

 Beoinfo, 21. 9. 2018. godine

‘Doneli smo odluku da krenemo u izgradnju „Tiršove 2”. Ova klinika će biti izgrađena do 2022. godine i nalaziće se u Deligradskoj ulici. Za četiri godine imaćemo potpuno drugačije, humanije uslove za decu i majke. To neće biti samo klinika za mališane iz Beograda, već i za decu iz Srbije i regiona. Sa najpoznatijim kompanijama u oktobru počećemo da radimo studiju izvodljivosti i procena je da će nas izgradnja nove klinike koštati oko 54 miliona evra – naglasio je Vučić, najavivši da država planira da izmesti GAK „Narodni front“, jer želi da deca i majke imaju još bolje uslove.

I u novembru 2019. gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavljivao je početak za proleće naredne godine.

 Beoinfo, 20. 11. 2019. godine

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je, povodom Svetskog dana deteta, da će izgradnja nove dečije klinike, odnosno Tiršove 2, početi na proleće 2020. godine. Kako je saopšteno iz gradske uprave, Radojičić je podsetio da su se još 1989. godine svi na nivou nekadašnje države složili da je neophodna takva bolnica, ali da taj projekat do danas nije realizovan.’

Postoji, kako je rekao, nejasnoća zašto se bolnice za odrasle pacijente mnogo brže i lakše grade nego dečje bolnice, ali i da je najvažnije da su se sada stekli uslovi da izgradnja „Tiršove 2“ počne. Zaključkom Vlade Republike Srbije određena je lokacija za Tiršovu 2 na kraju Deligradske ulice što, prema rečima gradonačelnika, znači da je realizacija sve bliža.

Ipak, u proleće ove godine, pošto radovi nisu počeli, Radojičić je priznao da projekat „Tiršova 2“ napreduje sporije od očekivanog. Kazao je bi izgradnja mogla da počne krajem 2020. ili početkom 2021. godine. Inače, Skupština Srbije usvojila je početkom februara ove godine Zakon o potvrđivanju okvirnog sporazuma o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije za projektni zajam za izgradnju nove univerzitetske dečje klinike, „Tiršova dva“.

 FoNet, 27. 5. 2020. godine

‘Projekat izgradnje „Tiršove 2“ napreduje sporije od mojih očekivanja, a u ovom trenutku završena je studija izvodljivosti, dok urbanistički projekat čeka odobrenje planske komisije, rekao je Radojičić u Beogradskoj hronici. U narednom periodu, najavio je on, raspisaćemo tender za uređenje prostora na kojem će biti izgrađena bolnica, kao i za rušenje postojećih objekaka na tom prostoru. Tu je i tender za projektnu dokumentaciju, kao i građevinska dozvola. Očekujem da će krajem ove ili početkom sledeće godine početi radovi na izgradnji, posle čega ćemo imati modernu bolnicu na oko 30.000 kvadratnih metara, rekao je Radojičić, prenosi Beoinfo.’

Da Vas podsetimo:  Pismo mame iz Aranđelovca prosvetnim radnicima

Ovih dana gradonačelnik Radojičić kaže da su završeni urbanistički projekat, idejno rešenje i da su predata sva dokumenta za lokacijske uslove. Očekuje da će lokacijske uslove dobiti „narednih dana“, a „temelj za novu bolnicu očekuje se u prvim mesecima naredne godine“.

 RTS, 18. 10. 2020. godine

Na novu dečju kliniku čekalo se decenijama. To će biti najsavremenija dečja bolnica, ne samo za Beograd, Srbiju već i u regionu. Temelj za novu bolnicu očekuje se u prvim mesecima naredne godine.

‘Važno je da nigde ne pogrešimo, da sve bude u skladu sa najvišim standardima koji postoje. Klinika će imati više od 30.000 kvadrata. To je plan u ovom trenutku, ali važnije od kvadrature jeste da to bude najbolje i fleksibilno. Videli smo sada u vreme korone šta znači imati fleksibilan zdravstveni sistem’, kaže doktor Radojičić.

Budući da radovi na izgradnja dečije klinike „Tiršova dva“ nisu počeli na proleće ove godine i da će se na njihov početak, prema najavama, čekati još najmanje nekoliko meseci, obećanje predsednika Srbije ocenjujemo kao neispunjeno.

Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime