Jedni šokirani, drugi kažu da to nije normalno

0
987

Srpska pravoslavna crkva izabrala je novog patrijarha koji će zameniti Irineja, preminulog u novembru od koronavirusa. Novi poglavar crkve ustoličen je danas u Sabornoj crkvi u Beogradu u prisustvu državnog vrha i mnoštva vernika od kojih većina nije nosila maske niti se pridržavala epidemioloških mera.

Foto: Printscreen Rts

Vernici su napunili Sabornu crkvu, a većina nije nosila maske niti se pridržavala propisanih mera i distance. Ovo je naročito bilo vidljivo među sveštenicima od kojih je tek nekolicina nosila maske, čak i prilikom liturgije.

Što se zvanica tiče, nepoštovanje mera i tu je bilo primetno, ali uz nekoliko izuzetaka – ministarke Kisić i Popović, kao i ministar Vulin sve vreme su nosili maske.

Foto: Printscreen RTS

Pažnju na društvenim mrežama naročito su izazvale scene pričešća kada su se svi vernici pričešćivali istom kašičicom. Ovo nije prvi put da se tako nešto dešava, ali činjenica da je čin ustoličenja patrijarha prenosio javni servis sve je učinila mnogo “javnijom” i stoga je sve propraćeno velikim brojem komentara na društvenim mrežama.

Foto: Printscreen RTS

Interesantno je da se u svojoj prvoj besedi novi patrijarh Porfirije osvrnuo upravo i na pandemiju koronavirusa. On je pozvao građane da budu snažni i trezveni, da ne dozvole da ovlada strah i ocenio da “svaki zdrav čovek može biti mnogo gori virus“.

Da Vas podsetimo:  ZAŠTO JE ZAPADU POTREBNA „VELIKA ALBANIJA“

“Čovek je jedini virus u svetu koji čini debalanse u svetu koji je Bog stvorio. Da pokaže koliko smo međusobno povezani i jedni na druge upućeni i koliko međusobnom pažnjom možemo pobediti ovu pošast, pre svega pošast greha i bolesti”, naglasio je patrijarh u svojoj prvoj besedi.

Izvor: Dnevno

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime