Jorgovankin švajcarski šamar građanima

1
847

jorgovanka-tabakovic-dejan-soskic-plata-smanjenje-plate-1346788744-204880Jorgovanka Tabaković danas je zacementirala svoju političku budućnost: ona će (u nekoj sledećoj podeli karata) moći eventualno da vodi skupštinu stanara. Ako se u međuvremenu ne osami u nekoj vili na Dedinju. Sa platom od 550.000 dinara – to može sebi da priušti.
Ovu „vrsnu ekspertkinju“ pod kojom je dinar izgubio 10 odsto vrednosti za 10 meseci, od danas će pamtiti najmanje 22.000 građana koji su se kreditno zadužili u švajcarskim francima.
Svi oni su se nadali da će NBS pronaći barem neko rešenje. Gledali su ka Hrvatskoj i Mađarskoj, gde su centralne banke i vlade pomogle građanima. Na ovaj ili onaj način.
I Jorgovanka je našla rešenje:
Zveknula je 22.000 šamara građanima.
„Narodnoj banci Srbije ne pada na pamet da fiksira kurs švajcarskog franka, jer bi u tom slučaju gubici po bankarski sektor bili nesagledivi… Uzeti nekome iz levog džepa pa mu staviti u desni nije iskreno ponašanje. Uzeti od bilo kog učesnika na tržištu znači da će na kraju svi građani, da li kao korisnici kredita, da li kao poreski obeznici, morati da snose taj trošak“, rekla je Tabakovićka.
Da li sam, onako, ruku na srce, očekivao da će Jorgovanka Tabaković pomoći ljudima koji su uzeli kredite u švajcarcima? Ne. Nisam. Ali, onako ruku na srce, nisam očekivao ni onakav bezobrazan odgovor žene koja je vlasnik doktorske titule sa fakulteta sumnjivog kvaliteta.
Ta priča o uzimanju iz levog džepa i prebacivanju u desni džep je pre svega pokazatelj da osoba koja daje odgovor – nema pojma šta govori.
Pravi odgovor koji je Jorgovanka Tabaković dala očajnim porodicama koje su na ivici bankrota – glasi: mi još nismo ništa ni pokušali da rešimo. Jer ne znamo šta bismo radili. I nije nas ni briga.
Kako izvlačim ovaj zaključak?
Pa iz sledeće rečenice:
O raznim opcijama rešenja ovih kredita sa predstavnicima banaka će razgovarati – tek u ponedeljak. Tri nedelje posle skoka franka. To je period u kom su banke već naplatile jednu ratu po novoj tarifi.
Koliko da vam kažemo da je Goran Pitić, predsednik udruženja bankara već saopštio da nam spasa neće biti.
A šta radi Jorgovanka?
U stvari, ništa.
Uzima platu.
Zapošljava stranački kadar.
Radi ono što joj se hoće.
Pljujem? Lažem?
Ne: gledam arhivu.
Samo da vam kažem: 30. januara 2013 (dakle – pre dve godine) Jorgovanka Tabaković je rekla u emisiji Kažiprst da će „uskoro iznaći rešenje za kredite u švajcarcima“. Da dodatno preciziram, Jorgovanka je tada rekla da će najdalje za dve nedelje „dok obavi razgovore sa svima“ – predložiti rešenje. Naravno, slagala je.
Prvog marta iste godine izjavila je da će „za oko mesec dana biti predloženo rešenje“ za otplatu problematičnih kredita koje građani imaju u švajcarcima.
Jeste li čuli vi to rešenje?
Niste.
Jeste li čuli neko rešenje koje su predložile banke?
Da, čuli ste: reprogramirajte kredit iz švajcaraca u evre, bolje je. A to rešenje (koje je povučeno u međuvremenu) – legalizovalo je zelenašenje banaka.
Sad? Sad nam Jorgovanka drži „slovo ljubve“ o tome kako smo mi sami krivi. I kako neće da prepisuje loša rešenja od loših đaka. Baš me interesuje kakav je student bila.
Bezobrazluk koji pokazuje Jorgovanka Tabaković samo je još jedan u nizu od pokazatelja da ova vlast nije ništa bolja od one stare. I kad kažem stare, mislim na onu „žutu“ u raznim kombinacijama. Vrhunac bezobrazluka iste te osobe koju svakog meseca plaćamo 550.000 dinara bio je kada je cinično zatražila od novinara (koji verovatno neredovno prima tridesetak hiljada) da joj on predloži rešenje za kredite u „švajcarcima“.
Bezobrazluk Jorgovanke Tabaković kazniće upravo oni koji su je doveli na mesto guvernera NBS. Njeni članovi.
U međuvremenu, poreski obveznici će ispaštati zbog propasti raznih banaka. Ali im se neće olakšati plaćanje kredita. U francima, u evrima, u dinarima… Nije bitno. Jorgovanki je bitno da banke budu u Srbiji. A strane – najviše voli.

Da Vas podsetimo:  Da li će 27. juna biti potpisano priznanje nezavisnosti Kosova?

Aleksandar Bećić

Kolumnista

1 KOMENTAR

  1. Ma setimo se samo sta je ova rasprdala pre nego je smestila zadnjicu tu gde jeste i sad trpa platicu i ponekad , mlitavo, saopsti nam sta nas ceka i u dokle smo zapravo u govnima svi mi. Terminologija, nacin rada, zaduzivanja, metodologija predhodnika a koju je osudjivala !!! A sad je dobra kad ju ona koristi? Ne razumem. Ili…razumem !?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime