Niški funkcioneri kriju imovinsko stanje i funkcije

0
1439

U LAF-u kažu da će podaci o niškim funkcionerima biti objavljeni najverovatnije do kraja februara.

2015-01-27_064948Čak oko 300 niških funkcionera odbilo je da popuni upitnike o imovinskom stanju i funkcijama koje im je poslao Lokalni antikorupcijski forum. Među njima i gradonačelnik, zamenik predsednika Skupštine Grada Nenad Stanković, sedam narodnih poslanika i nekoliko većnika.

U LAF-u kažu da je upitnike, koji su na adrese 530 funkcionera poslati krajem prošle godine, popunilo manje od polovine ukupno anketiranih. Od tog broja, čak 115 njih je popunilo upitnike, ali nije dalo saglasnost da podaci budu javno objavljeni. Svega 85 niških funkcionera je poslalo podatke koji su traženi, i dali saglasnost da oni budu objavljeni, što će biti učinjeno, kažu u LAF-u, najverovatnije do kraja februara.

Uvid u svoje imovinsko stanje, zaradu, funkcije i ovlašćenja odbili su da daju neki od najviših gradskih funkcionera, među kojima su:

– gradonačelnik Niša Zoran Perišić
– zamenik predsednika Skupštine Grada Nenad Stanković
– većnici Žarko Ranković, Srđan Vasković, Srđan Aleksić i Jovan Stojković
– predsednik Odbora za imenovanje Skupštine Grada Dejan Jovanović
– predsednici Opština Niška banja Zoran Vidanović i Pantelej Srđan Savić.

Pored toga, čak 7 od 11 narodnih poslanika odbilo je da popuni upitnike:

– Bratimir Vasiljević (SNS)
– Andrijana Anastasov (SNS)
– Ljubica Mrdaković Todorović (SNS)
– Momir Stojanović (SNS)
– Ivana Dinić (SPS)
– Milorad Stošić (PUPS)
– Goran Ćirić (DS).

Takođe, odgovor LAF-u nije stigao ni od bivšeg gradonačelnika Niša Miloša Simonovića i sekretara Gradskog veća Nađe Marković. Upitnik nisu popunili ni rektor niškog Univerziteta Dragan Antić, kao ni od 10 od 13 dekana niških fakulteta.

Uz reči da oni koji su odbili da učestvuju u ovome “direktno podrivaju borbu protiv korupcije u Srbiji”, u LAF-u kao naročito negativan primer navode odbijanje gradonačelnika Zorana Perišića da na ovaj način položi račune javnosti, ali i predsednice Komisije za primenu etičkog kodeksa Dušice Davidović.

Uverena sam da bi gradonačelnici u nekim naprednim demokratskim zemljama među prvima morali da odgovore na ovakvu vrstu upitnika, ali to ovde nije slučaj. Takođe, iznenađujuće je što Dušica Davidović, s obzirom na svoju funkciju, nije našla za shodno da popuni upitnik. Bojim se da će proći još vremena dok naši političari ne dođu do tog nivoa političke svesti i odgovornosti – navela je Zorica Miladinović iz LAF-a.

U drugoj grupi se nalaze oni koji su popunili upitnike, ali nisu dali saglasnost da podaci budu javno objavljeni. Među njima su većnici Branislav Ranđelović, Mihajlo Zdravković, Milan Pešić, Nenad Gašević i Miloš Banđur, kao i 12 načelnika gradskih Uprava, sekretar Skupštine Grada Ivan Nikolić, predsednik Gradske opštine Palilula Boban Džunić, kao i dekani Elektronskog, Fakulteta zaštite na radu i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Da Vas podsetimo:  VJT statistika napada na novinare od 2016. do kraja januara 2024.

Ko je dao saglasnost da se podaci objave?

Među onima koji su odgovorili na zahtev LAF-a i dozvolili da podaci budu javno objavljeni su:

– zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković
– narodni poslanici Dušan Milisavljević (DS), Blagoje Bradić (Zajedno za Srbiju), Ninoslav Stojadinović (SNS), Miroljub Stanković (PUPS)
– lider URS Branislav Jovanović
– direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović
– direktor Doma zdravlja Milorad Jerkan
– direktor JKP Medijana Bratislav Vučković
– direktor Toplane Slobodan Maksimović
– direktor “Nišstana” Nenad Hafner
– direktor Direkcije za izgradnju grada Branislav Jocić
– direktor Niške televzije Boban Rajković


Mile Ilić ograničio uvid javnosti u svoje podatke

Predsednik Skupštine Grada Mile Ilić, kažu u LAF-u, popunio je upitnik i dao saglasnost da se podaci objave, ali uz ograničenje.

Ilić je naveo da se ne slaže da se objave podaci da li je funkcioner nekog strukovnog udruženja, nevladinog udruženja, sportskog kluba, političke stranke, zatim da li je neko povezano lice ili neki rođak zasnovalo radni odnos u javnom sektoru otkad je on na javnoj funkciji i koliko je takvih lica, kao ni iznos poslednje isplaćene zarade iz budžeta odnosno javnih prihoda. – kaže Miladinović.

U Ilićevom obrazloženju, navodi Miladinović, piše da on „nema saglasnost povezanih lica i institucija da ove podatke objavi“.

M. Vučić

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime