Još traje istraga o falsifikatu diplome direktora Pozorišta

0
918

490x370_narodno-pozoriste-NisVeć 6 meseci policija po nalogu Osnovnog tužilaštva proverava ko je falsifikovao podatke o diplomi upravnika niškog Narodnog pozorišta Ivana Vukovića, na osnovu kojih je on izabran na tu funkciju.

Kako je Južnim vestima rečeno u niškoj policiji, istraga se i dalje vodi protiv „nepoznatog počinioca“.

Rad i provere po predmetu su u toku i nakon okončanja otkrivanja učinioca krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz čl. 359. Krivičnog zakonika, Osnovnom javnom tužilaštvu biće dostavljen izveštaj ili krivična prijava – saopšteno je iz policije.

Podsetimo, Ivan Vuković je na predlog Odborničke grupe Srpske napredne stranke 18. septembra 2012. godine postavljen za v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Nišu.

Međutim, kako su Južne vesti ubrzo otkrile, iako je za prvog čoveka niškog teatra izabran kao „diplomirani reditelj“, Vuković je tada imao samo diplomu srednje škole.

Podneli smo zahtev za otkrivanje nepoznatog izvršioca, onog lica koje je Skupštini Grada Niša pripremilo predlog rešenja za imenovanje vršioca dužnosti direktora Narodnog pozorišta Niš, a da prethodno nije pribavilo dokaze da Ivan Vuković ima završen fakultet – saošteno je tada iz Tužilaštva.


Krivac se traži među „opštinarima“, ne među političarima

Iako je predsednik skupštinskog Odbora za imenovanja Dejan Jovanović (SNS) pred policijom potvrdio da je lažnu Vukovićevu biografiju dostavila odbornička grupa SNS, čiji je on zapravo šef, u Tužilaštvu su tada pojasnili da je istraga usmerena na drugu stranu.

Mi utvrđujemo koje je to lice koje je trebalo da pribavi dokumentaciju i proveri da li Vuković ispunjava uslove. S obzirom na to da nisu proverili da li lice za koje daju predlog ispunjava uslov, ta lica su, po nama, odgovorna – rekao je Saša Đokić, osnovni javni tužilac.

To, pojašnjava Đokić, svodi istragu na službenike Skupštine Grada.

Oni su bili dužni da pre nego što pošalje predlog u kome piše da je „diplomirani reditelj“, ima zaista pred sobom svu dokumentaciju. A on to očigledno nije imao pred sobom, a poslao je predlog – rekao je Đokić.

Tužilaštvo je istragu pokrenulo sredinom decembra prošle godine.

Da Vas podsetimo:  Porušen veliki broj spomenika i grobnica na pravoslavnom groblju u Đakovici

U međuvremenu napredovao

I pored skandala sa falsifikovanjem diplome, novembra 2013. godine odbornici vladajuće većine Vukovića imenovali su za upravnika Narodnog pozorišta.

Međutim i to imenovanje je pod znakom pitanja jer po mišljenju Ministarstva rada Vuković nije ispunjavao uslov iz Statuta – nije imao „najmanje 5 godina radnog iskustva u struci“.

Naime, funkcija u niškom teatru mu je bila prvo radno mesto u životu.

Marta ove godine Viši sud je potvrdio da Vuković nije ispunjavao uslove za tu funkciju i poništio je konkurs za njegov izbor. On se na to žalio, pa se očekuje da Apelacioni sud uskoro donese konačnu presudu.

Predrag Blagojević

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime