OTVORENO PISMO Sindikata Srpske policije: Kako spavate ovih dana, direktore?

1
1492

Predsednik Sindikata srpske policije Lazar Ranitović uputio je danas direktoru policije, gospodinu Miloradu Veljoviću, otvoreno pismo u kojem mu ukazije na sve štetnosti neprincipijelne, selektivne i pre svega nepravične podele rešenja zaposlenima na fantomsko radno mesto „poslovi analize rizika“!
ranitović

milorad_veljovic-701x395
Milorad Veljović

Ovakav način sprovođenja racionalizacije i „dekriminalizacije“ nije ništa drugo do pranje biografija korumpiranih visokopozicioniranih pojedinaca, preko leđa običnog policajca, koji je celi radni vek proveo na ulici i u rovu! I sada ga ponovo i konačno isteruju na ulicu.

Dobro je poznato svima koliko je stresan poziv policijskog službenika, koliko naših kolega godišnje podigne ruku na sebe ili svoje bližnje! Sada nam poslodavac taj stres dodatno podiže podelom rešenja o preraspoređivanju, a što je uvod u otkaz radnog odnosa. Preko hiljadu policajaca je dobilo „kartu u jednom smeru“, kao nepodobni, nedostojni i bolesni, a pri tome i dalje duže oružje i nastavljaju normalno da rade. Da li je iko razmislio o mogućim neželjenim posledicama tog čina???

Pismo direktoru prenosimo u celosti:

***

Poštovani gospodine Direktore, nekadašnji kolega,

d180d0b0d0bdd0b8d182d0bed0b2d0b8d19b
Predsednik SSP Lazar Ranitović

obraćam Vam se javno jer samo tako i znam. Nikada Vas nisam zvao ili molio za uslugu, imali ste vi „svoje“ sindikate, od kojih niste mogli da dišete kao čovek. Imali ste i milion prijatelja, i privatnih i stečenih preko službe. Imali ste i svoje omiljene načelnike, imali ste i one koji su obožavali Vas, gurali se na fotografije sa Vama. Imali ste sve. Bili ste bog i batina u MUP skoro celu jednu deceniju!

Jedno vreme su Vas policajci iskreno voleli. Prijalo je srcu policajca saznanje da ima nekog iz naše struke, ko je dovoljno moćan i dovoljno hrabar, da se suprostavi ministru i političarima, braneći interese tog običnog policajca. Podgrejalo je to nade policajaca da će i nama svanuti… Al` nada nije dugo potrajala. Uskoro ste i Vi, direktore, postali političar. Zaboravili ste ko ste i odakle ste došli na vrh. Opila Vas moć kao i mnoge druge pre i posle Vas. Otuda i ono „bivši kolega“.

Da Vas podsetimo:  Vučićeva obećanja penzionerima – ludom radovanje

Smenjivaše se ministar jedan, drugi pa treći… Samo se direktor činio večnim, mada su i Vas smenjivali s vremena na vreme, nije da nisu. Kolale su priče i ogovaranja o zloupotrebama, kriminalu, bogaćenju… Govorkalo se da ste mimo procedure pola Novog Pazara zaposlili u MUP. Ali ste hrabro opstajali i na funkciji ostajali svih ovih godina.

Ovih dana Vas mediji opet smenjuju a nas još jednom zaluđuju. A koliko do juče se činilo da ste nedodirljivi i nesmenjivi. Nacrtom Zakona o policiji u članu 253. predviđeno je da ćete ostati na tom mestu do isteka svog mandata, odnosno do marta 2018. godine. Nameće se logično pitanje zašto je baš sada, uz vremenski jako blisko usvajanje novog Zakona o policiji, došlo do još jedne najave Vaše smene. Licitacija je počela, čas Vas smenjuju, čas šalju u penziju… Izabrali su i svog favorita za novog direktora… Vašeg zamenika. Kao da neko uopšte može Vas da zameni?!

Vas nema u javnosti a ministar Stefanović ćuti. Mudro ili lukavo, pokazaće vreme. Ali i dalje ostaje tajna šta ministar misli o Vašem radu i Vašoj daljoj sudbini, direktore Veljoviću! U javnosti se pominje nezadovoljstvo ministra načinom realizacije planirane racionalizacije u policiji. Navodno, direktor je ne sprovodi po zadatim kriterijumima već prema ličnim afinitetima. Naravno da je to nemoguće proveriti ili barem racionalno zaključiti obzirom da su navedeni kriterijumi tajni (ako su uopšte negde definisani).

Ali, ako ministar ne može da se odluči, ili javnost da zaključi, svaki policajac će vrlo lako dati odgovor na tu dilemu, i reći će Vam jasno i direktno:

“Direktore, sramite se načina na koji pokušavate da sprovedete racionalizaciju i navodnu „dekriminalizaciju“ naređenu od strane ministra i Vlade RS! Vaša dekriminalizacija je u stvari legalizacija kriminala među starešinskim kadrom i pranje njihovih biografija! Svesno ste „dali kozi da čuva kupus“! Prepustili ste svojim saradnicima, načelnicima uprava, među kojima ima jako veliki broj nečasnih i nedostojnih, da kroje sudbine običnim policajcima!

Da Vas podsetimo:  Ekostraža: Ziđin minirao planinu Staricu iznad Majdanpeka

Direktore, obrnuli ste redosled poteza – trebali ste najpre da posmenjujete rukovodioce nedostojne uniforme koju nose! Trebali ste ih onemogućiti da se osvete potčinjenima koji su se drznuli da isprave kičmu i daju otpor njihovoj samovolji!
Tad smo bili podobni!!!

SRPSKA POLICIJA NA KiM: Tad smo bili podobni!!!

Srpski policajac je, gospodine Direktore, častan policajac. Ima kukolja i u našem žitu, naravno. I mi se tog kukolja stidimo, ti pojedinci kaljaju obraz nama poštenima! Njih ste trebali da najurite iz službe i dobili bi aplauz i zahvalnost svakog poštenog i ponosnog policajca!“

Isteravši iz službe lopove i među starešinama i među običnim policajcima mogli ste biti zlatnim slovima upisani u istoriji srpske policije! Mogli ste, ali niste… Mogli ste, ukoliko nije Vaša odgovornost, odbiti da stavite potpis na rešenja o otkazima poštenih ljudi! Mogli ste, ali niste…

Verovatno biste došli pod udar poslodavca odbijanjem potpisa na nezakonita i nepravično dodeljena rešenja, ali biste časno otišli u zasluženu penziju! Obraz bi Vam ostao neukaljan, a policajci bi Vas pamtili po tome da ste ih zaštitili u pravom momentu. Ovako ste, potpisom na sramna rešenja, još jednom dokazali da ste zaboravili Vašu osnovnu dužnost. Zaboravili ste zašto ste tu gde jeste. I nemojte se iznenaditi ili ljutiti kada Vam neko bude rekao „E, moj direktore, iskoristilu su Vas i onda šutnuli!“ Nemojte se srditi, jer će taj neko biti u pravu!

Al` niste bolje ni zaslužili jer niste dobrim vratili dobro koje su policajci dali državi i Vama. Zaboravili ste i na ulicu poslali policajce koji su bili sa one strane Save i Dunava, sa one strane Drine, južno od Ibra, gde su se branile svetinje, gde se branila Srbija. Na slavi i požrtvovanosti običnih policajaca Vi ste napredovali i ubirali lovorike! A sada ste im ovako vratili. Zaboravili ste čak i one koji su Vam godinama čuvali vile na Goliji! I njima ste udelili karte u jednom pravcu…

Da Vas podsetimo:  Kulminacija lažnih dojava o bombama -"šta treba da se desi da shvatite da ste nestručni"

Gospodine direktore, na kraju bih Vam samo još jedno pitanje javno postavio:
„Kako spavate ovih dana, direktore?“

Predsednik SSP Lazar Ranitović

Užice, 21.12.2015. godine

facebookreporter.org

1 KOMENTAR

 1. Apsolutno podržvam sve policjace koji su izrazili nezadovoljstvo ovakvim postupkom direktora. Naravno, svi su se radovali njegovom dolasku, znalo se da dolazi iz poštene porodice, obrazovan sa iskustvom. Međutim, vrlo brzo je sve to zaboravio i sklopio dil sa kriminalcima,
  naravnod a sam za to da se detaljno ispita sav njegov rad
  jer siguran sam da ima mnogo epravilnosti, a svemu je
  direktor kumovao.

  Još jednom želim svim policajcima da istraju u svojim
  zahtevima, jer ovim potezom direktora nisu zaštićeni radnici, već njegovi okaljani rukovodioci i policjaci,
  kojih je na svu sreću manjina.

  Paja.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime