Kako ubrzati oporavak nakon operacije zuba?

0
142

Stomatološki radovi uključuju širok spektar različitih usluga, od rutinskih popravki, pa sve do kompleksnih hirurških operativnih zahvata poput ugradnje implanata ili nadoknade zubne kosti.

Po pravilu, što je zahvat kompleksniji, oporavak kod pacijenta traje duže i zahteva od pacijenta da se pridružava određenih smernica i preporuka kako bi oporavak bio što brži i uspešniji.

Na primer, jelo posle ugradnje bele plombe je dozvoljeno odmah nakon ugradnje, uprkos uvreženom mišljenju da je nakon ugradnje plombe zabranjeno jelo nekoliko sati.

Ovo pravilo ostalo je u svesti pacijenata i ono je važilo kod ugradnje amalgamske, crne plombe, koja je zahtevala duži vremenski period da bi se vezala za prirodni zub pacijenta.

Kompozitne plombe se vezuju za prirodni zub gotovo odmah po nanošenju na prirodni zub, a ovaj proces se dodatno ubrzava korišćenjem UV lampe, te pacijenti odmah po ugradnji mogu da se vrate uobičajenim aktivnostima pod uslovom da im anestezija ne stvara nelagodu.

Ipak, kakva je situacija kod kompleksnijih stomatoloških zahvata, poput vađenja umnjaka ili ugradnje zubnih implanata?

Kada je reč o hirurškim operacijama pacijent se ipak mora pridržavati određenih smernica kako ne bi ugrozio i produžio period oporavka.

U kontekstu ovog članka, operacijom zuba možemo smatrati vađenje umnjaka, apikotomije, hirurška vađenja zuba, ugradnju implanata, operacije podizanja sinusa ili nadogradnje zubne kosti, kao i sve druge stomatološke hirurške zahvate.

Nakon operacije zuba, pojava bola i otoka nakon prestanka dejstva anestezije je uobičajena stvar. Pacijentima se preporučuje terapija bola analgeticima iz grupe ibuprofena, koji će otkloniti ili u najvećoj meri ukloniti bol, a neće uticati na zarastanje rane.

U slučaju pojave otoka, naizmenično apliciranje hladnih i toplih obloga može biti veoma efikasno, i pomoći kod smanjenju otoka i krvarenja operisane regije.

Da Vas podsetimo:  Kosovo – Ko te ljubi?

Ukoliko se bol, krvarenje ili otok ne povuku nekoliko dana nakon operacije, potrebno je javiti se stomatologu.

Pacijenti treba da jedu kašastu hranu nakon operacije zuba, kako ne bi povredili osetljivu regiju koja je operisana, i na taj način usporili zarastanje i prouzrokovali bol ili krvarenje.

Naravno, u prvom periodu pacijenti bi trebalo da prioritizuju odmor i smanje fizičke aktivnosti, kao i da izbegavaju pušenje i konzumaciju alkohola.

Određenim pacijentima će biti prepisana preventivno uzimanje antibiotika ili drugih lekova, kako bi se sprečile infekcije, i pacijenti treba da se pridržavaju propisane terapije.

Osim propisanih lekova, određene namirnice mogu da pospeše oporavak nakon stomatoloških operacija.

Na primer, namirnice bogate proteinima, kao i namirnice bogate vitaminima i mineralima mogu da pozitivno utiču na brzinu oporavka.

Pacijenti bi trebalo da izbegavaju vrelu i ledenu, kao i preterano začinjenu hranu, koja može da iritira operisanu regiju i prouzrokuju bol i nelagodu.

Tečni obroci poput supa, čorbi, potaža i smutija mogu biti naročito dobar izbor, jer je reč o veoma hranjivim a mekanim jelima.

Za Korene Filip Andrejević

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime