Klovnovi koji traju – Bijenale necenzurisanih laži

0
886

necenzurisano-Ali, Vladanka, rekli ste da isecam sve gde se pominje Vučić… – pravdao se onaj sa makazama.

-Tupsone, a šta će ti tekst “Narodni recepti protiv proliva”…- urlala je Vladanka.

-Ali, Vladanka, pa rekli ste da isecam sve gde se piše protiv proliva… – pravdao se onaj sa makazama.

-Rekla sam da isecaš sve gde se piše protiv promena! Ti dečko nisi normalan, ko ti dade makaze u ruke!

-Jao, izvin’te, Vladanka, nisam dobro čuo…

-Čoveče, bre, a šta će ti ovaj tekst: “Horor u Somboru: Ljubomorni Somborac isekao ljubavnika svoje žene motornom testerom!”

-Pa rekli ste da isecam sve gde piše Somborac…

-Marko Somborac, kretenu! To sam ti rekla! – Vladanka je bila na ivici nervnog sloma, shvativši da je lako biti šef Info službe SNS, ali je teško biti viši kustos izložbe SNS.

-A šta će ti ovaj tekst: “Kako da vam se ne raspadne reform torta”?

-Pa rekli ste da isecam sve tekstove gde se pominje raspad reformi i tortura…

-O moj Bože! A šta će ti ovaj tekst: “Pobedite kijavicu na prirodan način”?

-Pa rekli ste da isecam sve gde se pominje ministar Stefanović!

-A šta će ti ovaj tekst “Deset načina kako da vam ne oksidira escajg”?

-Pa rekli ste da isecam sve gde se pominju zarđale kašike! – na kraju je i onaj što je pobedio na konkursu SNS za novo radno mesto okačio makaze o klin i dao otkaz.

Pa su Vladanka, premijer Vučić i kompletan Glavni odbor SNS svojeručno nastavili da seckaju.

Ti poslednji dani pred izložbu bili su naročito stresni za ceo naprednjački radni kolektiv.

Da Vas podsetimo:  Zelena koska je bačena

Film “Teksaški masakr motornom testerom” bio je ništavna romansa u odnosu na akciju “Naprednjački maskar analognim makazama”.

Samo je trebalo naći adekvatan galerijski prostor.

-Uh, u Luvru su svi termini popunjeni do januara… U Gugenhajmu do marta… Od beogradskih galerija imaju slobodan termin samo u Galeriji “Haos”… – deklamovala je Vladanka spisak raspoloživih galerija.

-Malo je čudno to ime… – rekao je premijer Vučić, zamišljajući naslov: Izložba “Necenzurisane laži” otvorena u beogradskoj Galeriji “Haos”.

-Mora da bude neka galerija čiji ime ukazuje na napredak, prosperitet, budućnost i progres… – nastavio je premijer.

-Evo, sad su mi javili da će samo zbog nas u Galeriji “Progres” otkazati bijenale akvarela malog formata, kao i bijenale tapiserija … Jupi, imamo termin! – skakala je Vladanka uvis od sreće.

Rukovodstvo Galerije “Progres” samo je interesovalo šta da napišu u katalogu: da li je u pitanju klasična izložba ili instalacija?

-Bolje da bude instalacija… Mi ćemo da uradimo kompletne vodoinstalacije i elektronstalacije, imamo čak čoveka koji će da zameni i pločice, samo nam je bitno da je naš termin mesec dana – objasnila je Vladanka direktoru Galerije “Progres” koncept umetničke instalacije zvane “Necenzurisane laži”.

Jedina sličnost između putujuće izložbe “Divovi Patagonije” i putujuće izložbe “Necenzurisane laži” jeste što obe govore o dinosaurusima. Samo što su ovi iz Patagonije odavno izumrli zato što su, kako kaže jedna teorija, imali veliko telo i mali mozak.

Organizatori izložbe “Necenzurisane laži”, pak, imaju veliko biračko telo i ravnopravno dele jedan mozak, iako svako od njih ima svoj, ali ga ljubomorno čuvaju za bolje dane. Takoreći za budućnost u koju verujemo.

-Vladanka! – pozvao je premijer dva dana posle otvaranja izložbe šeficu Info službe SNS zagledan u remek delo “Gospođice iz Avinjona” – Da li se tebi čini da je Pikaso u svojoj roze fazi crtao baš mene?

Da Vas podsetimo:  O PRAVDI BOŽIJOJ I LjUDSKOJ NA PREOBRAŽENjE 2021. GODINE

-Pazi stvarno! – rekla je Vladanka.

-Pa dokle ovo ide, ljudi moji! Somborac, Koraks, Pikaso… Da odmah organizujete izložbu “Necenzurisani kubizam”!

I tako će to trajati sve dok premijer na konferenciji za štampu za dva meseca svečano ne izjavi: “Srbija ima najveći rast izložbi u Evropi!”

-Premijeru, premijeru, videćete tek kad otvorimo renovirani Narodni muzej, pa onda Muzej savremene umetnosti… – juriće ministar Tasovac za premijerom Vučićem oduševljen idejom da svi galerijski prostori ožive novim postavkama SNS. Kao i da izložba “Necenzurisane laži” preraste u bijenale.

-Kao što postoje Bijenale necenzurisanih akvarela malog formata, zatim Bijenale necenzurisanih tapiserija, Bijenale necenzurisane arhitekture, Venecijansko bijenale necenzurisanih instalacija, zašto ne bi postojalo i Bijenale necenzurisanih laži? – objašanjavaće ministar Tasovac koncept kulturne politike za svoj drugi mandat.

U Jugoslaviji je nekada davno delovao književni pokret klokotrizam, čije je ime nastalo od prvih slova i slogova stihova Aleksandra Sekulića: “Klovnovi koji traju”. Izgleda da ovih dana u Srbiji nastaje sličan pokret, ali likovni.

Draža Petrović

N1

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime