Ko i zbog čega kriminalizuje Srbijagas?

0
286

Umesto da srpska energetika slavi završetak Turskog toka, svečanog puštanja u rad, svedoci smo skoro svakodnevnih kukumajki i žalopojki, pa i žestokih napada  na račun glavne spone čitavog srpskog energetskog projekta – JP Srbijagas! I naravno, u epicentru  najnovijeg udara je generalni direktor Dušan Bajatović!?

Nije nam namera da ijednom rečju branimo Dušana Bajatovića od tih medijskih spin napada koji dolaze iz poznate “Luj Viton kuhinje”, jer on sam ume odlično da se brani činjenicama i argumentima, ali nam je svakako medijska obaveza da koju reč kažemo o Srbijagasu, Javnom preduzeću koje, opet trpi “niske udarce”… Sve sa namerom da se ovo Javno preduzeće stavi na stub srama, da se kriminalizuje i da to bude glavni razlog njegove HITNE reorganizacije na tri potpuno nezavisne celine?!

Nije nikakva tajna da je to decenijska želja ministarke energetike, “profesorke Megatrenda” ( ali ne za oblast energetike!?)  Zorane Mihajlović, pusta želja, da povrati svoj uticaj na ovo preduzeće koji je izgubila sa odlaskom “njenog pulena, izvesnog Tomića”… Od tada, od njenog prvog ministarskog mandata, Srbijagas i novopostavljeni direktor Dušan Bajatović su trn u njenom oku koji, eto, više od decenije nikao ne može da izbaci?

Poput one basne, kad lisica grožđe koje nije mogla da dohvati tvrdi da je kiselo, tako i gospođa “Luj Viton”, sumnja da se u Srbijagasu “ mulja šakom i kapom, da se ne radi ništa transparentno, da se plate dele malte ne, koliko ko hoće i kad hoće” i tako dalje…I što je najgore, te spinovane informacije plasira u “njene” dnevne novine, u kojima je inače zadržala uticaj i pored promene vlasničke strukture i uređivačke politike: “Zoka” je uspela da sačuva “svoje novinare” iste one  kojima je otkrivala tajne nekih svojih kolega ranijih i sadašnjih ministara…

Da Vas podsetimo:  Smrtonosni miokarditis kod beba nije uzrokovan vakcinacijom majki

Šta sve nije pokušavala, ne bi li nekako ušla u sve poslovne tokove rada Srbijagasa?! Slanje DRI za nju nije značilo ništa, pa je bila formirala svoju ekipu “ nesalomivih istraživača” koji su trebali da otkriju i potvrde njene sumnje?! Trebali… Rukovodstvo Srbijagasa je tada pokazalo od kakvog su materijala napravljeni, pa “nesalomivima” nisu dozvolili ulazak u firmu, što je opet bio dodatni argument ministarki da “oplete staru priču” o višegodišnjim  dugovima ovog  preduzeća, o rasipničkom ponašanju…

I u tim napadima joj je prošao taj prvi mandat na čelu ministarstva energetike, a da ništa drugo pametnije nije učinila u svom sektoru za građane Srbije?! Valjda zato i nije u sledećoj vladi dobila taj sektor, iako je to iz petnih žarko želela!

U tom njenom višegodišnjem isforsiranom “ratu sa Srbijagasom” zaboravila je da srpskoj javnosti kaže najbitniju stvar, koju su srećom svi znali i bez nje: Da je Srbijagas godinama vodio ne tržišnu, nego socijalnu odgovornu politiku za koju je vlada Srbije uvek davala podršku! Koliko puta je samo direktor Bajatović ranije govorio da zbog dugova niko nema pravo da isključi dotok gasa u sred ciče zime bolnicama, obdaništima,vrtićima, Domovima zdravlja, opštinama I svim drugim važnim privrednim subjektima?! Što je najgore, znala je to i ministarka Mihajlovićeva, ali to nju nije zanimalo – već samo čist surovi  matematički PLUS u državnoj kasi?!?

Frustracija koju ima do današnjegg dana, zbog ulaska na još veća vrata u Srbiju ruskog gasa, pored raznoraznih ranijih smicalica, učinile su je danas još ostrašćenijom nego ranije, sa opet izlizanom matricom napada na lična primanja generalnog direktora Dušana Bajatovića? Stari podaci se predstavljaju kaao naajsvežiji, “ od juče”?!  Kao i onomad, “ njeni novinari i mediji” opet se u naletu obrušavaju na čelnu funkciju u JP Srbijagas, “paleći srpsku javnost”, svesno zaboravljajući da pri tome spomenu, koliko para Bajaatović prima iz budžeta Srbije, odnosno kase Srbijagasa, a koliko od ruskog partnera?! I da su to primanja po funkciji, a  ne zbog imena Dušana Bajatovića?!

Da Vas podsetimo:  Toksična veza SAD i Srbije: "Okanite nas se i pustite nas na miru"

Sve su to njeni virtuelni argumenti za napade na ovo Javno preduzeće, pokušaji da se kriminalizuje i kao takvo zbriše sa lica zemlje u nekoj “velikoj” reformi, koja podseća na one zakone džungle, kad čopor hijena smori i na kraju rastrgne lava gospodara savane”…

Umesto što traži “ dlaku u jajetu” Srbijagasu, bolje da se pozabavi sopstvenim resorima koje je vodila iz kojih su njeni najbliži saradnici hapšeni i pritvarani…. Da bi ih potom i bez okončanja istražnog i sudskog postupka kao dokaza nevinosti – brzometno  rehabilitovala postavljajući ih uz svoje “Luj Viton” skute i postolje…

U ovoj argumentovanoj  priči nema ničeg ličnog protiv “profesorke Megatrenda”, već samo gola istina koju, verujemo, zna bar većina građana Srbije! Pokušali smo da budemo što kraći, jer nabrajati sve njene “gafove” – ispisali bismo još mnogo stranica portala?!

Mnogo je veći problem to što njeno ministarstvo ništa konkretno i bitno nije uradilo od kada je preuzela ovaj resor u vladi Srbije! I što će za malo više od godinu dana, biti na pravom  popravnom ispitu! Već sada je jasno, da neki neće više  biti u novom sastavu vlade!

Prevelika medijska sloboda ministarke MIhajlović – možda je zamka u koju je ona bahato I nevešto upala, koja će biti krunski dokaz za njeno političko penzionisanje iz redova vladajuće strukture?! A, možda i novi početak u nekoj opozicionoj stranci, bliskoj američkim globalnim balkanskim interesima…Ko zna?

P.J.

Izvor: Embargo

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime