Ko nas je i o čemu lagao 2022. godine?

2
130

U talasima propagandnih tehnika kojima je javnost u Srbija izložena, tim Istinomera 2022. godine uočio je i proverio 29 izjava političara – u kategoriji istinitosti. Konkretno, 22 laži, uključujući čiste #neistine i #kratkenoge. Lagali su nas o svemu. A prednjačili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši zamenik gradonačelnika Beograda, sada ministar građevinarstva Goran Vesić.

Canva

U tradicionalnoj anketi redakcije Istinomera na kraju godine, ovog puta naše čitateljke i čitaoci izabrali su (neistinitu) izjavu Aleksandra Vučića kako on nije obećao objavljivanje snimka nesreće kod Doljevca.

Njegovu tvrdnju demantuje snimak intervjua u kome upravo govori to što kaže da nije rekao. Prošle godine pobednička izjava bila je (opet Vučićeva) da ne gostuje često po televizijama. Pre toga, šampion je bila ona čuvena “nemojte da lažete, niko nije rekao da je ovo najsmešniji virus”. Da ne idemo dalje u prošlost, tri poslednje najveće laži kao zajedničko imaju više stvari. Između ostalog, čuli smo ih od jedne osobe – Aleksandra Vučića i sve tri se svode na ubeđivanje da nismo videli i čuli ono što veoma jasno jesmo.

Ovakav stil manipulisanja prati svetski “trend”. Podsetimo, Merijem-Vebster je za reč godine izabrao gaslajting, što se svodi na manipulaciju sluđivanjem.

U takvoj magli spina koja karakteriše javni prostor u Srbiji, sve je manje crno-belih izjava, potpuno tačnih ili potpuno netačnih. Ali Istinomer, uz analizu manipulacija na društvenim mrežama (prošle godine “uhvatili” smo više od 170 dezinformacija) i u medijima, i dalje uporno beleži, podseća i proverava izjave političara.

U trinaestoj sezoni naše serije, zaključak je da su nas (opet) lagali o svemu.

Početak godine obeležio je neironični zaključak Gorana Vesića koji se prelio iz 2021. godine. Tada kao zamenik gradonačelnika Beograda prokomentarisao je aktuelnu blokadu puteva i temu nezaposlenosti – kako to zapravo više i nije tema jer je na nivou od šest procenata. Što je netačno.

Da Vas podsetimo:  Deca lekara umrlih od kovida ostala bez stipendije

stopi nezaposlenosti, prosečnoj plati i vakcinaciji narednih sedmica govorili su premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Istinomer je u ovom talasu zabeležio dve “skoro neistine” i jednu neistinu.

Aprilski parlamentarni izbori skrenuli su sve reflektore na sebe i proleće je proteklo u znaku izjava o kampanjama, mitinzima, obračunima sa političkim protivnicima.

Rat u Ukrajini u tom periodu nije bio posebno zanimljiva tema za političare. U prvoj polovini godine zabeležili smo Vučićevu neistinu “od početka napada na Ukrajinu bez kontakta sa ruskim zvaničnicima”, a onda i izjavu aktuelnog ministra odbrane Miloša Vučevića da je “Srbija jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji”.

Drugu polovinu godinu obeležile su ocene Istinomera koje su pokrivale vrlo raznovrsne teme – u skladu sa trenutkom. Na primer, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić govorio je o ceni ulaska u Milano, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić o procedurama (kako ih ona tumači), član predsedništva SNS-a Vladimir Đukanović o Evroprajdu u Poljskoj…

Mimo Aleksandra Vučića i Gorana Vesića od kojih smo čuli najviše neistina, prema našoj evidenciji, u kategoriji onih koji šire neistine tokom 2022. godine, našli su se i ministar Tomislav Momirović, poslanica Nevena Đurić, Vladimir Dimitrijević iz RIK-a.

Milijana Rogač

2 KOMENTARA

  1. Da nije tuzno i pogubno, bilo bi smješno. Prvi čovjek drzave, onaj koji ima apsolutnu i neprikosnovenu vlast i moč , već godinama je i najveći lazov u drzavi !!! Ostala mjesta lazova zauzimaju njegovi najblizi partijski saradnici. Govori li ovaj podatak više o njima……. ili o nama – običnom Narodu i gradjanima ???

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime