Kraljevčani opet plaćaju medijski mrak

0
196

Gradski većnici su na sednici Gradskog veća održanoj 20. aprila izglasali preraspodelu budzetskih sredstava za medije za 2021. godinu.

Za sufinansiranje medijskih projekata u Kraljevu su i ove godine kao i prethodne izdvojena 23 miliona dinara.

Fotografija: Google

Kao i prethodnih godina i ove godine najviše novca, 11, 5 mil. dobiće RTV Kraljevo i Ibarske novosti što je više od polovine ukupnog novca izdvojenog za medije na kraljevačkom konkursu. Sa sredstvima dve povezane  produkcije koje će medijske sadržaje plasirati preko ove televizije početni iznos se uvećava na 14 185 000 dinara.

Smatramo ovu odluku skandaloznom budući da je RTV Kraljevo već godinama promoter SNS, na ovoj televiziji građani godinama već mogu da vide samo predstavnike vladajuće stranke i čuju vesti koje odgovaraju vladajućem režimu. Sve bi to bilo razumljivo da RTV Kraljevo velikim delom ne finansiraju građani koji za svoj novac ne dobijaju istinu. Skandalozno je i to što su sredstva koja dobija RTV Kraljevo znatno veća od sredstava koja dobijaju druge dve kraljevačke televizije, Televizija Melos i kablovska MIX TV.

Očigledno je da je RTV Kraljevo favorizovana od strane vladajuće stranke pa iako je u pitanju televizija koja je u privatnom vlasništvu njen rad plaćaju uglavnom građani.

O neravnopravnosti medija govori i činjenica da je za četiri lokalna portala, jedne elektronske novine i produkcije od kojih će jedna emitovati priloge na TV Pinku a druga “ opoziciona“ ne zna se gde opredeljeno samo 2 455 000 dinara.

Sporno je i to što projekti tri učesnika iz Kraljeva nisu finansijski podržani dok novac gradjana Kraljeva dobijaju mediji iz Beograda, Čačka i Užica. Postavlja se pitanje na koji način će mediji iz navedenih gradova obradjivati lokalne teme i informisati gradjane Kraljeva o dešavanjima u gradu? Kao i da li je Kraljevo toliko bogat grad da može da finansira i medijske kuće iz drugih gradova?

Da Vas podsetimo:  KAKVA KOALICIJA: IZMEĐU "SAMO, MI!" I "JEDINO, MI!“"

Možda bi objašnjenje mogli da nadjemo u činjenici da članovi Komisije koja je odlučivala o kvalitetu predloženih projekata nisu iz Kraljeva već iz Kruševca, Vranja i Niša.

Gradski većnici su sa deset glasova za i jednim suzdržanim usvojili ovu skandaloznu preraspodelu budzetskih sredstava za medije. Opravdavši tako svoje za 40% uvećane zarade.

Mi, iz Stranke slobode i pravde smatramo da je novac koji dobijaju RTV Kraljevo, produkcijske kuće sumnjivog renomea i medijske kuće iz drugih gradova novac svih građana Kraljeva. Samim tim građani imaju pravo da budu blagovremeno i istinito informisani o svim bitnim dešavanjima u gradu a ne da budu predmet medijske manipulacije. Takodje smatramo da konkurs za preraspodelu budzetskih  sredstava za medije mora da bude transparentan i sproveden na pošten način kako bi sredstva dobile medijske kuće koje nude najbolje projekte a ne partijski poslušnici i promoteri.

Postavljamo pitanja:

  • Do kada će gradski većnici donositi odluke suprotno interesima građana u čijoj su službi?
  • Gde se izgubila novinarska etika, profesionalnost i čast?
  • Do kada će građani Kraljeva plaćati medijski mrak u kome žive?

Izvor: Otvoreno

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime