Kukuriku na Ki Vestu

0
1103

Ako ste se već zatekli na Floridi ili bar u Americi, ako hoćete da proverite svoje dalekovidne sposobnosti  i uočite obrise Kube golim okom na 90 milja preko okeana, da uživate u nesvakidašnjem zalasku sunca, kad ono tone u okean, dođite na najjužniju tačku Floride i Amerike Ki Vest (Key West).

Sunce lagano zaranja u okean menjajući boje u nestvarne nijanse, koje sem u tom trenutku i ne postoje. Kada se sunce izgubi onda nestane i čudesan kolorit, pa posumnjate da ste videli ono što ste videli? Najbolje ako zauzmete mesto na plaži u poslepodnevnim časovima, jer je ona predveče krcata raspoloženim posmatračima iz celog sveta.  Na Ki Vestu parade raznoraznih kultura, nacija, običaja ali i ponosa traju 24 sata dnevno sedam dana u nedelji. Turiste zabavljaju artisti, gutači plamena, žongleri i drugi utrenirani ulični umetnici. Hodač na žici od 66 godina vešto balansira telom i svojim godinama prkoseći gravitaciji. Istovremeno zasmejava publiku spremnim gegovima, kako tvrdi od 1976. godine bez prekida. To mu se veruje mada njegovo hvalisanje da navodno ima trinaestoro dece mnogi primaju sa rezervom, smatrajući da to spada u deo dobre reklame. Upravo zbog toga uz bakšiš neretko mu se daje i dečji dodatak .

Obavezno iznajmite momke da vas voze na  “keb” biciklima, jer su odlični vodiči i sa njima možete da razgovarate srpski! Filip sa Karaburme već četiri godine okreće pedale, jača noge  i čeka neku bolju šansu kao i ostali naši, koji drže monopol na taj nimalo lak ostrvski posao. Na dohvat ruke su dobro skrpljene uz cenkanje i relativno jeftine cigare “kubane” koje se nude na svakom koraku. Ko voli mirišljave tompuse nek zapali koji pre negó se osuše i raspadnu na vrelom suncu. Onda neka  obavezno stane u red ispred bivše Hemingvejeve kuće pretvorene u muzej, a kad ogladni može da ruča gde poželi. Dobar osećaj sa apetititom se javlja u restoranu gde svaki gost obavezno prikuca na zid jedan $ sa posvetom i dokazom da je bez sumnje i on bio na tom mestu. Kad se jednom stavi nemoguće ga je skinuti (probali smo) pa su zidovi restorana u tapetama bogate tamno zelene boje.  

Da Vas podsetimo:  Zapad uvek protiv Rusa

Preporučujemo da  prenoćite na ostrvu, jer će vas samo razgledanje čuda i lepote premoriti za vožnju i povratak. Sem toga realno se  možete nadati besplatnoj živopisnoj reprizi dok se mozak oporavlja u snu? Petao će vas probuditi tačno u pola pet a nećete se ljutiti!  Doterajte svoj časovnik i priznajte sebi kad vas je zadnji put probudilo prodorno kukurikuuuuuuu !? On je jedan od šefova obezbeđenja sigurne kuće za kokoške. To je inače jedini kokošinjac na svetu u kome raspevane koke umru od starosti jer su zakonom zaštićene ali samo na tom mestu. I ne samo to. I oni (ostrvljani) imaju svoje kalemegdanske tvrđave, topove i istorijske spomenike iz davnih španskih ratova za strateško ostrvo. Jer svaka lepota na ovom svetu morala se odbraniti pa sačuvati. Ili osvojiti, pa prisvojiti….pa ne znam sad šta pre?

Nenad Simić – Tajka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime