Latifundije iz fundusa

0
912
Foto: Ribar Gyula

Predsednika Srbije baš ne možete da uhvatite ni za glavu ni za, pa dobro, nema rep. Ako ga pitate otkud mu nešto skupoceno, on odgovori: a, ne, ne, to nije moje, to je iz fundusa. A ako ga uopšte ni ne pitate za nešto profano, što doista i nije njegovo, namah se pretvori u Goluma i o svakom trivijalnom predmetu priča kao o dragocenom Sauronovom prstenu.

Dekanter koji, za razliku od sakoa predsednika naše države, zaista i potiče iz fundusa, kao uostalom i olovka ili ključ Bele kuće, predstavljen je kao lični poklon američkog predsednika našem predsedniku. A nije. Čak i da ga je Tramp stvarno poslao u svoje ime (a nije) to je poklon predsedniku države a ne personi koja je na toj funkciji. I kao takav poklon se zavodi u registar i ostaje u Predsedništvu i ne nosi se kući. Ako predsednik Srbije ne zna ovu proceduru mogao bi da pita svog prethodnika (ne Borisa Tadića nego onog posle) jer je on, Nikolić, temeljno i netransparentno trkeljisao po Titovom sefu pa će mu reći da su svi predmeti u njemu bili uredno zavedeni. A da je bilo pravne države i danas bi bili i tačno bi se znalo gde su (da nisu u šumi?).

Sa druge strane, ako pitate za imovinu predsednika države i njegove familije, ona, ukoliko nije iz fundusa – ne postoji. Dobro, nije baš da ne postoji samo nije dostupna našem deklarativnom pravu da znamo sve i njihovoj zakonskoj obavezi da prijave svu pokretnu i nepokretnu imovinu, sva primanja i sve poklone. Na legitimno pitanje da li njegov brat poseduje zemljište u Vojvodini predsednik države je odgovorio sa: pokažite mi jedan ar koji je njegovo vlasništvo. Ali kako da pokažete taj ar ili te hektare kad su podaci o vlasnicima nezakonito proglašeni službenom tajnom, pa čak ni Savet za borbu protiv korupcije ne može da ih dobije? Ne može da dobije podatke ali itekako može da od premijerke dobije salve uvreda što se, kao nadležna institucija, uopšte usudio da traži zvanične podatke.

Da Vas podsetimo:  Doviđenja do oslobođenja

No, nije premijerka to lično mislila, mada uvrede jesu bile lične. Ona je samo zahvatila iz fundusa uvreda. Koji se nalazi odmah pored fundusa nekompetentnih svađalica iz kojeg će predsednik Srbije zahvatiti imena budućih članova vlade. A koji je odmah desno od fundusa hvalospevaca iz kojeg je potekla i inicijativa ministra vojnog da se predsednik Srbije proglasi „predsednikom svih Srba“. I prekodrinskih i prekoprokletijskih i prekookeanskih… a ne, kao do sada, predsednikom samo onih milion i sedamsto hiljada iz stranačkog fundusa.

Nadežda Milenković
Izvor: Peščanik.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime