Linč Jablanovića

0
1376

Umrlica sa njegovim likom uvredljivog sadržaja kruži Internetom

foto_vest__1422879862

Dva dana pred nove demonstracije koje je pokret „Samoopredeljenje“ najavio za sredu, pritisak za razrešenje srpskog ministra za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Aleksandra Jablanovića, nastavlja da raste. Dodatan pritisak na kosovsku vladajuću koaliciju – Demokratsku partiju Kosova Hašima Tačija i Demokratsku ligu Kosova Ise Mustafe, vrše opozicione stranke, optužujući je i za ilegalnu migraciju građana sa Kosova, o kojoj kosovska štampa danima izveštava. Juče je i lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, postavio novi ultimatum kosovskom premijeru – ukoliko Jablanovića ne razreši dužnosti do utorka, protesti se nastavljaju, a protest u sredu će se otkazati ukoliko Jablanović ode iz kosovske vlade. Iako prištinska štampa piše da je razrešenje ministra Jablanovića već „svršena stvar“, ali da Mustafa ne želi da takav korak bude preduzet pod pritiskom protesta opozicije, Mustafa je odgovorio Samoopredeljenju da se problemi ne mogu rešiti ultimatumima. Međutim, da pritisak na Mustafu postaje sve jači ukazuje i to da su sada i poslanici iz redova PDK, ali i LDK, istakli da je ostavka Jablanovića jedino rešenje. Protesti protiv Jablanovića zahuktali su se i na društvenim mrežama, gde je već 18.000 kosovskih Albanaca potvrdilo svoj dolazak u sredu u Prištinu. Najnoviji vid te kampanje jeste, međutim, „umrlica“ Aleksandra Jablanovića sa sutrašnjim datumom njegove sahrane, uvredljivog sadržaja, a koja kruži profilima albanskih korisnika Fejsbuka.

„Baš kao i većina Kosovara, želim da izrazim svoju zabrinutost o nedavnim dešavanjima u zemlji, posebno u vezi sa kontinuiranim odlascima sa Kosova, koji se dešavaju svakog dana,“ napisao je Bedžet Pacoli na svom Fejsbuk profilu tražeći i odgovore na svoja pitanja upućena Hašimu Tačiju i Isi Mustafi, piše „Express“.

„Gospodine premijeru Mustafa, šta radite povodom toga da stvorite 120 hiljada radnih mesta koja ste obećali u predizbornoj kampanji? Koja je Vaša ekonomska platforma koja će zaustaviti svakodnevni odlazak kosovskih građana iz zemlje? Gospodine zameniče premijera Tači, šta radite za ostvarivanje 200.000 radnih mesta koja sta obećali u kampanji?“, neka su od pitanja koja je Pacoli uputio ovim kosovskim zvaničnicima.

Da Vas podsetimo:  Ceranje Donje – Gde se deca rađaju tu i selo živi

Osmani, Sulja i Grabovci: Rešenje razrešenje Jablanovića

Pacoli, međutim, nije jedini koji je izrazio nezadovoljstvo prema vladajućoj koaliciji. Oglasili su se i poslanici koalicije koji su reagovali u vezi sa svojim očekivanjima kada je u pitanju razrešenje Jablanovića. Ovi poslanici, međutim, slažu se, kao i opozicija, da Jablanović treba da bude razrešen dužnosti.

Poslanik Mustafine LDK, Armend Zemaj, smatra da Jablanović zbog svoje izjave o „divljacima“ mora da bude pozvan na odgovornost, a da Premijer mora da zatraži njegovu ostavku.

„Postoji moralna odgovornost. Premijer mora da preduzme akciju. Nikada nije kasno. Ali, to ne sme da iskoristi opozicija,“ rekao je Osmani i dodao:

„Jablanović mora da odgovara za ovaj gaf koji je napravio. Premijer mora da traži ostavku.“

Nešto ranije oglasio se i poslanik PDK Hašima Tačija i bivši komandant OVK, Azem Sulja, koji je ocenio da je „neumerena“ izjava Jablanovića prevazišla jednu rečenicu i počela da ugrožava stabilnost društva, piše „Kosovapres“.

„Nesmotrena izjava ministra za povratak Vlade Republike Kosovo, Aleksandra Jablanovića je prevazišla izjavu ovog, ili onog slučaja; u jednom, ili drugom smislu, ugrožava stabilnost našeg društva, za koje smo godinama ulagali napor i odgovornost i stvaranje šansi za buduće generacije, zajedno sa međunarodnom zajednicom, posebno sa prijateljima i ljubiteljima naše zemlje,“ rekao je Sulja za KosovaPress.

On je dodao i da je Jablanovićeva izjava „postala razlog za proteste i najava da će ih još biti,“ te da „bez obzira na izvinjenje Jablanovića, dobro je da se on povuče i da se na njegovo mesto imenuje neko iz njegove zajednice“.

Zatim je i šef parlamentarne grupe PDK, Adem Grabovci, izjavio da je ministar Jablanović, nakon „uvrede građana Kosova“, trebalo odmah da podnese ostavku, jer, pored zakonskih i ustavnih obaveza, on ima i moralnu obavezu.

Da Vas podsetimo:  Lavrov ne izmišlja – neko pokušava da odustane od rezolucije 1244. Ali, ko?

„Prvo, osim zakonskih obaveza koje proističu iz glasova građana, postoji moralna obaveza, koja je više obavezujuća od zakonskih,“ objasnio je Grabovci.

Kurti: Novi ultimatum; Mustafa: problemi se ne rešavaju ultimatumima

Lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti, izjavio je juče za „Express“ da će protest – najavljen za sredu, 4. februara, biti otkazan ukoliko Jablanović bude razrešen.

Prema njegovim rečima, smena Jablanovića neće od Kosova napraviti „cvetnu baštu“, ali će omogućiti da se otvori put napretka, a on je dodao i da će „neobično veliki broj ilegalnih migranata – građana Kosova“ biti jedan od razloga koji će dovesti u Prištinu mnogo demonstranata.

Mustafa je, međutim, na svom Fejsbuk profilu na ovaj ultimatum odgovorio da to nije način rešavanja problema, te od građana zatražio razumevanje.

„Životni interes Kosova je da stvorimo mostove saradnje sa svim zajednicama kako bi okončali nesporazume i nepoverenje i kako bi se vratili rešavanju problema koje svakodnevno tište naše građane,“ napisao je Mustafa.

On je dodao da je svestan da to nije lak posao, ali je dodao i da nesporazume treba prevazići komunikacijom, a ne podelama.

„U interesu je da radimo zajedno sa opozicijom i sa manjinama da bi integrisali zemlju. Ovo je interes koji nas ujedinjuje, a ne razdvaja. Rešenja ne možemo naći u ultimatumima i uslovljavanjima, nego našim angažovanjem da se suočimo sa najvećim izazovima ove zemlje,“ napisao je kosovski premijer.

Mustafa je pomenuo i Oružane snage Kosova, tako što je, po njegovom mišljenju, potrebno stvoriti „mostove saradnje sa svim zajednicama“ kako bi se stvorile Oružane snage Kosova, ispunili uslovi za učlanjenje u EU i kako bi Vlada u Prištini mogla da vrši vlast na celoj teritoriji Kosova.

„Mi zajedno možemo da se borimo protiv organizovanog kriminala i korupcije, da razvijamo ekonomiju i da otvaramo radna mesta, a što verujem da je u interesu i vlasti i opozicije, kao i nevećinskih zajednica,“ napisao je Mustafa.

Da Vas podsetimo:  KAKVE KANDIDATE NAROD OČEKUJE OD OPOZICIJE U SRPSKOJ?

Povod za proteste predstavnika kosovske opozicije, različitih udruženja, ali i demonstracije širom Kosova i nasilje u Prištini, pokrenula je izjava ministra Jablanovića, kada je 6. januara ove godine, grupa raseljenih Srba iz Đakovice kamenicama onemogućena da u crkvu u Đakovici unese badnjak, a srpski ministar u kosovskoj vladi za povratak i zajednice, one koji su kamenovali vernike – nazvao „divljacima koji su pokvarili praznik i ne služe na čast nikome“. Na ovu Jablanovićevu izjavu prva je reagovala gradonačelnica Đakovice, Mimoza Kusari-Ljilja i tako pokrenula čitavu lavinu reakcija i protesta u kojima se podsećalo na „masovne grobnice, ubistva, silovanja srpsko-crnogorskih kriminalaca“ protiv albanskog naroda, a Đakovica nazvala „kosovskom Srebrenicom.“

Tokom višečasovnog nasilja u prošli utorak na ulicama Prištine, uhapšeno je 160 demonstranata, povređeno 72 policajaca i 26 građana. Među povređenim policajcima je i 12 sa ozbiljnim povredama.

A na demonstracijama u pretprošlu subotu u Prištini, povređeno je oko dvadesetak policajaca, nekoliko građana, a privedeno je više od dvadeset demonstranata, napadnute su tri ekipe srpskih novinara, kamenovane su zgrade vlade i crnogorske ambasade i pričinjena velika materijalna šteta.

_____________________

Lažna umrlica Aleksandra Jablanovića na albanskom

lazna umrlicaKampanja protiv Jablanovića posebno je vidljiva na društvenim mrežama – među albanskim korisnicima Fejsbuka sa Kosova. Na Fejsbuk stranici „Nastavljaju se protesti: Jablanović napolje! Trepča je naša“, već 18.000 građana širom Kosova potvrdilo je svoj dolazak na demonstracije u Prištinu, u sredu, a objavljena je i detaljna satnica polazaka autobusa koji su organizovani za demonstrante iz gotovo svakog grada na Kosovu.

Na Fejsbuku se, međutim, pojavila i lažna umrlica Aleksandra Jablanovića na albanskom.

„Poštovani prijatelji, obaveštavamo vas da je dana 01.02.2015. preminulo PSETO.

Preminuo je slučajno na ulici. Oproštajna dženaza biće održana u pravoslavnoj crkvi. Sahrana će biti održana 03.02.2015.

Ožalošćeni: Isa Mustafović, Hašim Taćović,“ piše na lažnoj umrlici na albanskom.

kossev.info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime