Magnezijum važan za um i telo

0
611

Magnezijum spada u grupu „sedam veličanstvenih” jer predstavlja jedan od sedam esencijalnih makroelemenata, što znači da je neophodan za život i normalno funkcionisanje organizma, ali i da se mora svakodnevno unositi ne bi li čovek sačuvao i unapredio zdravlje.

Uključen je u više od 300 enzimskih reakcija u organizmu koje za svoj primarni cilj imaju metabolizam hrane i produkciju energije. Pored toga, učestvuje u sintezi proteina i masnih kiselina, sintezi i reparaciji molekula DNK i RNK, a nezaobilazan je u prenošenju nervnih impulsa kroz nervno i mišićno tkivo, naročito srčani mišić. Zajedno sa kalcijumom i vitaminom De učestvuje u izgradnji koštanog tkiva.

Međutim, zahvaljujući industrijalizaciji u proteklih 100 godina, kao i velikoj upotrebi pesticida i veštačkih đubriva na bazi fosfata, magnezijuma sve manje ima u zemljištu, a shodno tome i u biljkama koje su njegov glavni izvor. Smatra se da više od 60 odsto stanovništva ima veći ili manji deficit ovog minerala.

– Srećom, organizam ima više regulatornih mehanizama da sačuva depoe magnezijuma, pa su klinički znaci deficita retki. Ali postoje vrlo osetljive grupe kojima preti opasnost od deficita i koji bi obavezno morali da uzimaju dodatne količine magnezijuma. To su pre svega osobe sa nekim zapaljenskim bolestima creva, osobe sa bubrežnom insuficijencijom gde se magnezijum pojačano gubi, trudnice, dijabetičari i naročito stariji od 50, 60 godina jer su kod njih deficiti izraženiji. Za magnezijumom prosto vape osobe koje su pod hroničnim psihofizičkim stresom, koje ispijaju puno kafa i gaziranih napitaka, dame sa obilnim menstrualnim ciklusima – pojašnjava magistar farmacije Nenad Milivojević.

Kada nemamo dovoljno magnezijuma u organizmu prvi simptomi su uznemirenost, sindrom nemirnih nogu i pojava grčeva, pojava nesanice i problema sa spavanjem, hronična malaksalost i umor, pa čak i poremećen srčani ritam.

Da Vas podsetimo:  AFORIZMI 54-21 IZOBILjE

Tada je suplementacija neophodna, dodaje Milivojević, koji smatra da se mogu koristiti dodaci ishrani, poput magnetransa, jer to doprinosi smanjenju osetljivosti na svakodnevni stres i smanjuje učestalost glavobolja kod osoba sa migrenom.

Namirnice sa najviše magnezijuma su:

Zeleno lisnato povrće

U nutricionističkom svetu, zeleno lisnato povče je prava zvezda.

Bilo da se oslučite za kelj, spanać, raštan ili neku drugu biljku, ova supernamirnice su prepune minerala i vitamina, neophodnih za organizam. Možete da se odlučite za bilo koji od velikog broja načina konzumiranja lisnatog povrća – u obliku salate, bareno, sa mesom ili kao dodatak drugim jelima. Ne samo da ćete uneti neophodan magnezijum, već ćete i imati zdrav obrok sa malim brojem kalorija.

Koštunjavo voće i semenke

Svega pola šolje semenki budneve može da vam da 100 posto dnevnih potreba magnezijuma.

Drugi koštunjavi plodovi i semenke koje su pune magnezijuma uključuju bademe, suncokret, brazilske orahe, indijske orahe, pinjole, laneno seme i pekan orahe. Za idealnu popodnevnu užinu možete da ponešate omiljene od gore navedenih grickalica, pa pojedite pola šolje te zdrave mešavine.

Riba

Verovatno do sada već znate da je riba neizostavan sastojak zdrave i izbalansirane ishrane.

Pored toga što je sjajan izvor vitamina D i omega-3 masnih kiselina, riba poput skuše, lososa i tune je i izuzetno bogata magnezijumom. Neka vam postane cilj da barem jednom nedeljno večerate ribu. Za početak možete da isprobate ovaj jednostavan recept za ukusnu skušu u foliji.

Soja

Soja je neverovatno zdrava mahunarka, prepuna korisnih vlakana, vitamina, minerala i amino kiselina.

Zato idealna užina može da vam bude upravo pola šolje suve pečene soje – koja je jako ukusna, hrskava i jeftina. Pola šolje ove gruckalice obezbebiće vam polovinu neophodnog magnezijuma za taj dan. Još jedan dobar način da soju ubacite u ishrani je preukusna pašteta od soje. Druge mahunarke koje sadrže izobilje magnezijuma su crni, beli i šareni pasulj, grašak i sočivo.

Da Vas podsetimo:  AFORIZMI-ROK TRAJANjA

Avokado

Avokado je već proglašen jednom od super namirnica, pa i ne čudi da se manekenke kunu da ne mogu da izdrže dan bez njega.

Ova egzotična voćka puna je hranljivim materijama koje su posebno dore za srce, multivitaminima i hemijskim jedinjenjima za koja stručnjaci tvrde da su delotvorna u borbi protiv raznih bolesti. Sve u svemu, voćka koja je dobra za sve i može da se koristi na bezbroj načina. Ipak, treba bitiumeren jer avokado ima poprilično visok broj kalorija. Jedno parče ove voćke sadrži 15 procenata dnevnih potreba za magnezijumom, a ako vam je ovo nov sastojak u kuhinji isprobajte ovaj zanimljiv i jednostavan recept.

Banane

Banane su možda poznatije po tome što imaju puno sastojaka zdravih za srce i kalijuma, koji je odličan za kosti, ali jedna banana srednje veličine sadrži 32 procenta dnevnih potreba za magnezijumom!

Pored toga, u tropskoj kraljici se nalazi i dosta vitamina C i vlakana. Iako je mnogi izbegavaju jer misle da sadrži puno kalorija, srednja banana ima oko 100 kalorija a predstavlja odličnu užinu,a dokazano su delotvorne u dijeti. Naravno, i druge voćke mogu da bdu dobri izvori magnezijuma – jagode, grejfrut i borovnice su odmah iza banane.

Crna čokolada

Ako vam je potreban neki dodatan razlog da navalite na tamnu čokoladu, sada ga imate.

Ova poslastica je puna magnezijuma, pa iako nije baš najdijetalnija hrana na svetu, dovoljna vam je jedna štangla da unesete 24 procenata dnevnih šptreba ovog minerala. Pored magnezijuma, tu su i antioksidanti kojima je čokolada bogata, te ona zaista može da pomogne vašem sveobuhvatnom zdravlju. Ako je ukombinujete za nekon svežom voćkom, crna čokolada može da bude divan dijetalan dezert.

Da Vas podsetimo:  Stripolovka - Marko Somborac

Izvor: srpskenovinecg.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime