Mediji instrument u igri čije posledice mogu da budu opasne

0
1183

slika-insajder-rsIzjave ministara, predstavnika nadležnih institucija o oružju nađenom u Jajincima su, odlukom premijera Srbije Aleksandra Vučića, zabranjene dok se ne završi istraga. Ova zabrana usledila je pre dva dana, i to posle brojnih izjava koje su unele dodatnu konfuziju u javnost

Mediji, međutim i dalje iznose nove teorije pozivajući se na razne neimenovane izvore. Na jednoj strani su oni koji umanjuju značaj celog događaja, pripisujući ga marketinškoj manipulaciji vlasti, na drugoj oni koji na razne načine pokušavaju da potvrde tezu o ugroženosti premijera. Juče su mnogi u tome prešli granicu profesionalnog novinarstva kada su bez ikakvog kritičkog osvrta, pa čak i podsećanja o kome je reč, preneli „stručno mišljenje“ Milorada Bracanovića, nekadašnjeg najbližeg saradnika Milorada Ulemeka, koji je, između ostalog, osuđen za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

U izjavi za nedeljnik Eskpres Milorad Bracanović upozorava da je oružje nađeno u Jajincima mafijaška poruka i opomena Vučiću.

„Cilj cele ove akcije jeste poruka predsedniku Vlade ili možda poslednja opomena, a izgleda da je poslednja, da, ako se nešto ne promeni, može da bude kobno po njega ili nekog od njegovih najbližih, mislim na porodicu, decu, ženu, roditelje, brata”, rekao je Bracanović za Ekspres uz ilustrativnu fotografiju na kojoj stoji iza rešetaka.

Bracanović za uredništvo Ekspresa čovek od kredibiliteta

Na ovaj način Ekspres je Bracanovića promovisao u relevantnog sagovornika, stručnjaka i analitičara, čoveka čija uloga u ubistvu premijera nikada do kraja nije ispitana i pored brojnih iskaza svedoka-saradnika.

Izdavač lista Ekspres je firma Publisher, u vlasništvu Gorana Veselinovića. Goran Veselinović bio je suvlasnik firme Profiler Team, u kojoj je svojevremeno radio i Aleksandar Vučić, što je i sam potvrdio 2011. u emisiji Insajder, koja je tada emitovana uživo.

Da Vas podsetimo:  Zloupotreba smrti Mateja Periša: Neizbrisiva bruka ne samo za tabloide nego i za novinarstvo u celini, pa i za državu Srbiju

Intervju s Bracanovićem iz Ekspresa prenela je prvo agencija Tanjug. Ubrzo je u mnogim medijima to bila glavna vest. Politika, Kurir, Informer, Mondo i B92 prenose delove intervjua čija je suština da Bracanovic „upozorava“ da je sve što se desilo poslednja opomena za premijera Srbije.

S obzirom na to kakvu je ulogu u prošlosti imao Milorad Bracanović neobično je da se niko od urednika brojnih medija nije zapitao šta znači ovakva „poruka“ ili zašto se na ovaj način promoviše Bracanović. Šef Miloradu Bracanoviću godinama je bio Milorad Ulemek, bivši komandant JSO-a koji je, samo dva meseca pre ubistva Đinđića u otvorenom pismu tadašnjoj vladi poručio: „Odbrojavaju vam se poslednji dani.“

Posle svega što se dogodilo u Srbiji 2003, promovisanje bivšeg oficira JSO-a za bezbednost Milorada Bracanovića je neshvatljivo.
Mediji koji bi trebalo da izveštavaju profesionalno i u interesu javnosti u ovom slučaju dozvolili su da budu instrument u igri poluinformacijama s nepoznatim ciljem i posledicama.

Bracanovićevo „napredovanje“ u službi

ULOGA BRACANOVIĆA U ATENTATIMA

Pravosnažno je osuđen zbog toga što nije prijavio ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića u Budvi. Prvostepenom presudom je osuđen na četiri godine zatvora, ali mu je tu kaznu prepolovio Vrhovni sud Srbije, da bi u martu 2009. bio privremeno pušten na uslovnu slobodu zbog dobrog vladanja. On je u požarevačkoj Zabeli proveo nepunih 18 meseci — od septembra 2007. do marta 2009. U vreme ubistva novinara Slavka Ćuruvije, a zbog kog se sudi pripadnicima JSO-a, Bracanović je bio na visokoj funkciji u toj jedinici DB-a.

Milorad Bracanović je od 1997. bio oficir JSO-a za bezbednost i najbliži saradnik tadašnjeg komandanta te jedinice DB-a Milorada Ulemeka. Ulemek, kog je posle promene vlasti 2000. nova vlast proglasila za „heroja“ jer nije pucao u narod prilikom rušenja Miloševića, insistira na tome da Bracanović bude postavljen na čelo DB-a. Đinđić to odbija i na čelo službe postavlja Gorana Petrovića, koji je u vreme Miloševića bio izbačen iz službe.

Ipak, kao kompromis postavlja Bracanovića na mesto načelnika VII Uprave Državne bezbednosti, zadužene za prisluškivanje. Sa tog mesta je imao uvid u sve što je služba imala o praćenju Zemunskog klana. Tokom oružane pobune JSO-a, novembra 2001, kada pripadnici te jedinice otkazuju poslušnost Vladi Srbije i na ulicu izlaze pod punom ratnom opremom, a Vojska saopštava da se neće mešati, tadašnja vlada pristaje da smeni načelnika DB-a Gorana Petrovića.

Na njegovo mesto, na zahtev JSO-a, dolazi Andreja Savić, a njegov zamenik postaje racanović. To je bila i najvažnija funkcija u službi. Zamenik načelnika je u stvari prvi operativac koji dobija sve informacije. Bracanović je, međutim, tu funkciju zloupotrebljavao tako što je Zemunskom klanu dostavljao informacije o pripremi Vlade za obračun s njima.

bracanoic
Milorad Bracanović

Zoran Đinđić najavljuje da će 2003. biti godina borbe protiv organizovanog kriminala. Dva meseca pre ubistva smenjuje vrh BIA zbog curenja informacija, odnosno sumnje da Bracanovic sarađuje sa Zemunskim klanom i od tada je s bivšim komandantom JSO-a Ulemekom tadašanja vlada praktično u sukobu.

Prema pravosnažnoj presudi, neposredni izvršioci ubistva su upravo Ulemek, pripadnici te jedinice i Zemunskog klana.

Milorad Bracanović je hapšen u policijskoj akciji Sablja posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića. U sudskom postupku za ubistvo premijera bio je samo svedok, a ne i optuženi.

O tome kako je i zbog čega Ulemek pomogao Bracanoviću da napreduje u karijeri Insajder se bavio u nekoliko emisija, a između ostalog u serijalu Rukopisi ne gore i Politička pozadina atentata.

www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime