Mediji – još jedan kamen spoticanja između vlasti i opozicije u Nišu

0
581

Dok opozicija tvrdi da u Nišu vlada medijski mrak i kritikuje nepravednu raspodelu novca medijima, pa zbog toga bojkotuje parlament i traži radnu grupu koja bi se bavila ovim problemom, predstavnici vlasti hvale podelu para i kažu “da je javna debata prevaziđena”.

Odbornik Niške inicijative Srđan Nonić na poslednjoj sednici niškog parlamenta pokušao je da otvori diskusiju o stanju medija i javne debate u Nišu i tako prenese u Skupštinu svoje zahteve sa protesta ispred Gradske kuće.

Predlog proširenja dnevnog reda mu je odbijen, kako je objasnio predsednik Skupštine Rade Rajković, zbog formalno-pravnih nedostataka. Nonić kaže da je to i očekivao, ali da to ne menja činjenicu da debate nema i da su pojedini mediji privilegovani.

Promena toga je, prema planu Niške inicijative, trebalo da počne formiranjem Radne grupe.

Radna grupa je za ideju imala da prati javnu debatu po svim mogućim temama i da prati famozni konkurs za sufinansiranje medija, koji je već godinama jedna opšta farsa. Sa više desetina miliona dinara se pune džepovi lokalnih moćnika i određenih vlasnika medija, a to su dve porodice – Radomirović i Gašić – rekao je Nonić.

Njegovo mišljenje deli i odbornik grupe “Niš, moj grad” Branislav Jovanović, koji naglašava da je oslobađanje niških medija jedan od uslova da se opozicija vrati u Skupštinu, ali i da učestvuje na narednim izborima.

Dok se medijska slika u gradu ne promeni, dok nema govornih emisija, okruglih stolova… Da slušamo ovde (u Skupštini Grada) tirade po 3 sata gradonačelnika – molim vas, dokle više? A sve to plaćaju poreski obveznici – rekao je Jovanović.

Međutim, bivši gradonačelnik Niša i šef odborničke grupe SNS Zoran Perišić, kaže da je javna debata prevaziđena.

Da Vas podsetimo:  Kako mediji manipulišu mozgom prosečnog čoveka

Debate su za jedan broj novinara sa kojima sam pričao lagano prevaziđen način političke diskusije. Ja ne bežim od njih, u više njih sam učestvovao, a da li opozicije ima dovoljno u medijima… nisam više u izvršnoj vlasti, ne pratim medije kao nekad i nemam pres kliping kao nekad i nemam uvek mogućnost to da vidim – rekao je Perišić.


Vladajuća većina: Raspodela novca medijima nije nepravedna

Komentarišući kritike opozicije na sufinansiranje medijskih sadržaja u gradu, Perišić kaže da je samo u Nišu problem što je jedan čovek vlasnik više medija.

Ne smatram da je raspodela nepravedna ili da je ovakvom raspodelom neko povređen. Mediji koji su dobili najviše novca su i najgledaniji – rekao je Perišić.

Naglasio je da to mišljenje potkrepljuju ankete u koje je on imao uvid, a koje su iz 2016. godine.

Perišićevo mišljenje deli i njegov koalicioni partner iz Pokreta socijalista i predsednik niškog parlamenta Rade Rajković, koji kaže da je Komisija za sufinansiranje medijskih sadržaja u Nišu “formirana od eminentnih ljudi”.

Ako sumnjamo u Komisiju trebalo je pre toga da razgovaramo o tome. Komisija je formirana i donela je neki zaključak. Ovo je Komisija koja je bila najeminentnija u svakom pogledu – rekao je Rajković.

Ipak, Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava koji prati raspodelu novca medijima iz budžeta republike, gradova i opština, kaže da baš puno propusta ima oko formiranja komisija i neuključivanja građana u čitav proces.

Ove godine nije organizovana čak ni informativna sesija u Nišu. Građani nisu uključeni u definisanje tema od javnog interesa, a građanski nadzornici rada Komisije su odbijeni iz Ministarstva informisanja, dok nam u Nišu nisu ni odgovorili na zahtev – kaže Đorđević.

Da Vas podsetimo:  Ne, Vučićevu poruku Kini nije videlo 500 miliona ljudi

Pored toga ne znaju se, priča ovaj aktivista, pravila po kojima se jedne godine za medije odobrava 20 miliona, druge 50, a treće 70 miliona. Jedan od najvećih problema je, kako kaže, i netransparenstnost, posebno u prezentovanju javnosti izveštaja o realizovanim projektima koji su prethodnih godina dobijali novac.

Podsetimo, na poslednjem konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja u Nišu skoro tri četvrtine novca otišlo je medijima bliskim ili naklonjenim vladujoćoj većini, a član Komisije je bio i Zoran Veličković iz Vranja, koji je prethodne dve godine bio predsednik ovog tela.

A. Stankov
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime