Milorad iz Prokuplja putovao 30 godina, upoznao Gandija, Ruzvelta, Teslu i Pupina, naučio 15 jezika…

0
526
Foto: T. Ilić , printscreen ( Kurir )

Držao je predavanja o svojoj zemlji širom sveta, bio naš najbolji ambasador, putovao peške, na biciklu, motociklu, železnicom, na slonu, rikši. Prvi je Srbin kome je američki predsednik Ruzvelt izjavio saučešće jer se zatekao u njegovom kabinetu kada je ubijen kralj Aleksandar Karađorđević. Umro je na Hilandaru kao monah…

Ni u današnje vreme kada avioni za nekoliko sati stignu sa jedne na drugu stranu sveta, a vozovi jure 300 kilometara na sat nije baš tako lako proputovati svet, a kamo li pre više od jednog veka kada nije bilo ni brzih prevoznih sredstava ni saobraćajnica.

To je ipak uspelo Miloradu Rajčeviću, prvom Srbinu koji je obišao celu planetu, a za koga njegovi sunarodnici gotovo da, nažalost, uopšte ne znaju.

Njemu je posvećena izložba autora istoričara i upravnika muzeja Gorana Vilića, otvorena u u Muzeju Jadra.

Prema njegovim rečima, Rajčević je na prvo putovanje krenuo sa samo petnaest godina u Beč da uči slikarstvo, a opet, prema nekim izvorima, molerski zanat. Ubrzo je otišao u Salcburg, pa Minhen, Štutgart, Nirnberg, onda je stigao u Pariz, pa nastavio putovanje po Švajcarskoj.

STIGAO ČAK I DO PIRAMIDA: Milorad Rajčević u Gizi / Foto: T. Ilić , printscreen ( Kurir )

Onda se obreo u Rijeci i uspeo da se ukrca u prekookeanski brod ‘’Ultania’’ i stigne u Ameriku gde ostaje nekoliko meseci. Tamo je povredio nogu pa je završio u bolnici, gde je utvrđeno da nema pasoš i vraćen je u Evropu.

– Prvo putovanje trajalo je četiri godine i za to vreme je naučio četiri jezika. Posle toga zatekao se slučajno 1910. u Beogradu u uredništvu lista ’’Mali žurnal’’, jednog od najtiražnijih u to vreme koji su uređivala braća Savić iz Šapca.

Njegovo naredno putovanje bila je opklada sa njima.

Savići su mu ponudili rok od dve godine da obiđe Evropu, Aziju, Ameriku i Afriku. Osim nagrade od 10.000 dinara dogovor je bio i mesečna nadoknada od 150 dinara, a on je imao obavezu da u svakom mestu kao dokaz boravka dobije potpis, potvrdu tamošnjih vlasti.

Da Vas podsetimo:  Budimir Gajić, prvi dobrovoljni davalac krvi na Balkanu

Sa putovanja je slao repotaže za ‘’Mali žurnal’’ koje su bile veoma čitane. Sa samo 20 godina na put dugačak 120 hiljada kilometara pošao je 14. marta 1910, a vratio se 21. septembra 1911. godine. On je svoja putovanja nastavio sve do 1939. godine kada se zamonašio na Hilandaru.

Inače, nema zemlje u kojoj nije bio, znao je petnaest jezika, poznavao istoriju i običaje država i naroda gde bi se nalazio i bio najbolji ambasador naše zemlje u to vreme, priča Vilić.

Držao je predavanja o svojoj zemlji širom sveta, a putovao je peške, na biciklu, motociklu, kolima, železnicom, na slonu, rikši. Upoznao je mnoge poznate ljude, Mahatmu Gandija, Teslu, Pupina. družio se sa najbogatijim čovekom na svetu Nizamom od Hajderabada VII i upoznao njegovih 300 žena.

Rajčević, rođen u Prokuplju 1890, a odrastao u Leskovcu, prvi je Srbin koji je proputovao našu planetu.

Obišao je obe hemisfere šest puta i na putovanjima proveo više od trideset godina. Pojavljivao se u skoro svim svetskim novinama, a primali su ga i svi svetski lideri i gradonačelnici najvećih gradova.

Držao je predavanja o svojoj zemlji širom sveta, a putovao je peške, na biciklu, motociklu, kolima, železnicom, na slonu, rikši.

Upoznao je mnoge poznate ljude, Mahatmu Gandija, Teslu, Pupina. družio se sa najbogatijim čovekom na svetu Nizamom od Hajderabada VII i upoznao njegovih 300 žena.

Prvi je Srbin kome je američki predsednik Ruzvelt izjavio saučešće jer se zatekao u njegovom kabinetu kada je ubijen kralj Aleksandar Karađorđević.

Svoja putovanja opisao je u putopisima “Na dalekom istoku”“Autografi znamenitih ličnosti XX veka”, a onaj “Iz žarke Afrike”, prodao je u svih 40.000 primeraka. Taj putopis štampan je i u Francuskoj, Engleskoj i Španiji na jezicima tih država.

Da Vas podsetimo:  Stara Srbija

– Rajčević je veoma malo poznat, nijedan odsto stanovnika Srbije ne zna za njega. Za njega sam čuo slučajno, od prijatelja koji je za tog velikog svetskog putnika saznao iz Hrvatske i to me je zainteresovalo. Šest meseci sam prikupljao materijal za izložbu, a posebno me oduševilo što je taj čovek putujući samog sebe usavršavao i u ono vreme prešao kilometražu kao kada bismo šest puta obišli zemaljsku kuglu – kaže autor izložbe na kojoj je na tridesetak panoa ispričan život čoveka kome je na vizit karti pisalo samo – ’’Svetski putnik’’.

Izvor: Kurir

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime