Ministar prosvete umesto odgovora vređao novinare i gurnuo mikrofon

0
923
M. Šarčević / Foto: YT Screenshot

„Pa dobili bi odgovor da ste normalni, a niste“ – poručio je ministar prosvete Mladen Šarčević novinarima Južnih vesti i N1 koji su insistirali da im odgovori na pitanja o smeni dekana tri niška fakulteta koju je prošle godine najavio, nakon rešenja Agencije za borbu protiv korupcije. Sada ministar negira ranije izjave, umesto odgovora vređao je novinare i gurnuo mikrofon.

Ministar Šarčević je u Nišu govorio o novoj strategiji obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine, za predškolsko i osnovno obrazovanje.

Pre početka skupa u holu niškog Univerziteta odgovarao je na brojna pitanja, ali ne i na ona koja su mu postavljali novinari N1 i Južnih vesti.

Novinar N1: Ministre, prošle godine ste nam obećali informacije u vezi sa dekanima vezano za korupciju, nismo dobili…

Šarčević: Pa niste dobili, ja sam to više puta rekao. Mora da znate da smo mi mukom teškom, izmenama i dopunama zakona o Visokom, uspeli da ugradimo taj mehanizam. To smo u prosveti uradili pre 3 godine, znači to je jako teško bilo.

Novinarka JV: To znamo, ali ne znamo koje je rešenje?

Šarčević: Ja vam kažem i onda sam vam rekao. Mi kad smo doneli zakon od tog časa to važi. Znači gde god da se desi slučaj, sad trenutno ispitujem slučaj Veterinarskog u Beogradu.

Novinari su ministra podsetili da je još juna prošle godine obećao da će za nedelju dana biti poznato da li će Petar Mitković ostati dekan Građevinsko-arhitektonskog fakultetaMilovan Bratić na čelu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i Suzana Kostić dekanica Fakulteta umetnosti.

Tada je rekao da zakon ne može retroaktivno da se primenjuje, da je dekane trebalo da smene saveti, ali i da bi dekanica Kostić mogla da ostane bez funkcije zbog kršenja etičkog kodeksa.

Da Vas podsetimo:  Medijska udruženja ruše medijsku strategiju

Međutim, iz Ministarstva prosvete do danas nisu odgovorili na pitanja šta je zvanična odluka, a o tome nije želeo da govori ni ministar Šarčević.

Novinarka JV: Vi ste nam obećali rešenje u junu prošle godine.

Šarčević: Nisam vam ja obećao.

Novinarka JV: Jeste, Vi lično, u junu da će za nedelju dana biti doneto rešenje.

Šarčević: Ljudi, ajde da vam ja nešto kažem, ako sam proverio u međuvremenu, sa više, i nemojte da budete navalantni, jer nećete dobiti odgovor nikad više.

Novinarka JV: Vi ste obećali i rekli da će za nedelju dana taj problem biti rešen.

Šarčević: Ajde, završena konferencija, doviđenja.

Nakon toga ministar je nastavio da „deli lekcije“ novinarima, koji su krenuli ka njemu kako bi snimili o čemu govori, ali i dalje nije pričao o spornim dekanima, već je počeo da ih vređa.

Šarčević: Naučite da budete civilizovani, prekidate ljudima lepu zamisao. Je l ste vi vaspitani?

Novinarka JV: Ja pokušavam da dobijem odgovor zajedno sa kolegom, a vi…

Šarčević: Pa dobili bi odgovor da ste normalni, a niste. Zašto mi gurate to (mikrofon) u oči?

Novinarka JV: Da li ćete da odgovorite na pitanje ili ne?

Šarčević: Ajde sklonite to da ne budem ja siledžija, kad ste vi. Sramota bre ljudi, gde ste naučili to?

Na kraju je gurnuo mikrofon novinaru N1 i poručio mu „da snima sebe“. Građani su zato ponovo ostali uskraćeni za informaciju o tome zašto na tri niška fakulteta ostaju dekani čiju je smenu najavio, u skladu sa zakonom.

Podsetimo, prošlog juna je Ministarstvo prosvete održalo sastanak sa rektorom niškog Univerziteta o temi spornih dekana, u problem su uključene i druge institucije, ali jedino što je poznato jeste da su oni i dalje na funkcijama iako Zakon propisuje smenu.

Da Vas podsetimo:  Opština S. Mitrovica obećavala da će biti na usluzi građanima, ali na novinarska pitanja ne odgovaraju
J. Adamović
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime