Ministar prosvete umesto odgovora vređao novinare i gurnuo mikrofon

0
912
M. Šarčević / Foto: YT Screenshot

„Pa dobili bi odgovor da ste normalni, a niste“ – poručio je ministar prosvete Mladen Šarčević novinarima Južnih vesti i N1 koji su insistirali da im odgovori na pitanja o smeni dekana tri niška fakulteta koju je prošle godine najavio, nakon rešenja Agencije za borbu protiv korupcije. Sada ministar negira ranije izjave, umesto odgovora vređao je novinare i gurnuo mikrofon.

Ministar Šarčević je u Nišu govorio o novoj strategiji obrazovanja i vaspitanja do 2027. godine, za predškolsko i osnovno obrazovanje.

Pre početka skupa u holu niškog Univerziteta odgovarao je na brojna pitanja, ali ne i na ona koja su mu postavljali novinari N1 i Južnih vesti.

Novinar N1: Ministre, prošle godine ste nam obećali informacije u vezi sa dekanima vezano za korupciju, nismo dobili…

Šarčević: Pa niste dobili, ja sam to više puta rekao. Mora da znate da smo mi mukom teškom, izmenama i dopunama zakona o Visokom, uspeli da ugradimo taj mehanizam. To smo u prosveti uradili pre 3 godine, znači to je jako teško bilo.

Novinarka JV: To znamo, ali ne znamo koje je rešenje?

Šarčević: Ja vam kažem i onda sam vam rekao. Mi kad smo doneli zakon od tog časa to važi. Znači gde god da se desi slučaj, sad trenutno ispitujem slučaj Veterinarskog u Beogradu.

Novinari su ministra podsetili da je još juna prošle godine obećao da će za nedelju dana biti poznato da li će Petar Mitković ostati dekan Građevinsko-arhitektonskog fakultetaMilovan Bratić na čelu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja i Suzana Kostić dekanica Fakulteta umetnosti.

Tada je rekao da zakon ne može retroaktivno da se primenjuje, da je dekane trebalo da smene saveti, ali i da bi dekanica Kostić mogla da ostane bez funkcije zbog kršenja etičkog kodeksa.

Da Vas podsetimo:  Nejednak tretman novinara i političkih funkcionera u slučajevima ugrožavanja sigurnosti, tužbe protiv medija koji retko krše Kodeks novinara manje uspešne od tužbi protiv tablioda

Međutim, iz Ministarstva prosvete do danas nisu odgovorili na pitanja šta je zvanična odluka, a o tome nije želeo da govori ni ministar Šarčević.

Novinarka JV: Vi ste nam obećali rešenje u junu prošle godine.

Šarčević: Nisam vam ja obećao.

Novinarka JV: Jeste, Vi lično, u junu da će za nedelju dana biti doneto rešenje.

Šarčević: Ljudi, ajde da vam ja nešto kažem, ako sam proverio u međuvremenu, sa više, i nemojte da budete navalantni, jer nećete dobiti odgovor nikad više.

Novinarka JV: Vi ste obećali i rekli da će za nedelju dana taj problem biti rešen.

Šarčević: Ajde, završena konferencija, doviđenja.

Nakon toga ministar je nastavio da „deli lekcije“ novinarima, koji su krenuli ka njemu kako bi snimili o čemu govori, ali i dalje nije pričao o spornim dekanima, već je počeo da ih vređa.

Šarčević: Naučite da budete civilizovani, prekidate ljudima lepu zamisao. Je l ste vi vaspitani?

Novinarka JV: Ja pokušavam da dobijem odgovor zajedno sa kolegom, a vi…

Šarčević: Pa dobili bi odgovor da ste normalni, a niste. Zašto mi gurate to (mikrofon) u oči?

Novinarka JV: Da li ćete da odgovorite na pitanje ili ne?

Šarčević: Ajde sklonite to da ne budem ja siledžija, kad ste vi. Sramota bre ljudi, gde ste naučili to?

Na kraju je gurnuo mikrofon novinaru N1 i poručio mu „da snima sebe“. Građani su zato ponovo ostali uskraćeni za informaciju o tome zašto na tri niška fakulteta ostaju dekani čiju je smenu najavio, u skladu sa zakonom.

Podsetimo, prošlog juna je Ministarstvo prosvete održalo sastanak sa rektorom niškog Univerziteta o temi spornih dekana, u problem su uključene i druge institucije, ali jedino što je poznato jeste da su oni i dalje na funkcijama iako Zakon propisuje smenu.

Da Vas podsetimo:  Pogreb srpskog novinarstva
J. Adamović
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime