Ministarstvo državne uprave štiti Vučevića

1
1551

Upravna inspekcija Ministarstva državne uprave i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević štite nezakonito izabrane šefove novosadske inspekcijske uprave Dejana Šijaka i Vladimira Balabana, kome se još sudi i za zloupotrebu službenog položaja otkrivenu nakon što su uzbunjivači iz novosadske uprave ukazali na korupciju u radu tog organa.

Vucevic
Miloš Vučević

Upravna inspekcija ne samo da nije tražila da se kazni gradonačelnik Novog Sada i visoki funkcioner SNS jer ne izvršava njen nalog da smeni šefove inspekcije, već mu je u svom rešenju praktično dala uputstvo kako da izigra zakon, što je postupak koji i u zakonskom smislu od njih svih zajedno čini saučesnike u ovom prekršaju.

Nalog upravne inspekcije da smeni načelnika i zamenika načelnika novosadske inspekcijske uprave Miloš Vučević je kao predsednik gradskog veća dobio krajem 2016. godine i umesto da ih smeni u ostavljenom roku od petnaest dana, on ih je tek u maju ove godine, dakle pet meseci kasnije, samo rotirao na funkcijama, pa je načelnika postavio na mesto zamenika, a zamenika na mesto načelnika.

Iako je po Zakonu o upravnoj inspekciji Upravni inspektorat morao da kontroliše primenu svog rešenja i reaguje prekršajnom prijavom protiv Vučevića zbog kašnjenja i izigravanja njegovog naloga, on to nije učinio.

Članovima 33, 34 i 40 Zakona o upravnoj inspekciji propisano je da je inspektor dužan da prati izvršenje rešenja koje je doneo i obavezno obavlja kontrolni inspekcijski nadzor kako bi utvrdio da li su mere koje je naložio izvršene i da, ukoliko se to ne desi, podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv nadziranog organa. Zaprećena kazna za nepostupanje je od dvadeset do sto hiljada dinara.

Kako nadležni u upravnoj inspekciji nisu odgovorili na pitanje Pištaljke zašto ne kažnjavaju neizvršavanje naloga, odgovor smo potražili u nadležnom Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Da Vas podsetimo:  Šibel u Jagodini proradio još 2022. godine, „crvena vrpca“ presečena tek uoči kampanje

U tom ministarstvu, međutim, niko od državnih sekretara i pomoćnika ministra nije hteo da govori o odgovornosti u kontroli rada upravne inspekcije, pa ni ministarka Ana Brnabić koja, kako nam je rečeno, nije bila u mogućnosti da da izjavu za Pištaljku.

Nepraćenje primene rešenja nije jedini propust u radu upravne inspekcije u ovom predmetu. Iako je predstavkom dvoje uzbunjivača zaposlenih u gradskoj upravi Novog Sada, Marije Beretke i Zorana Pandurova, ukazano da je gradsko veće na čelu sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem postavilo za vršioce dužnosti načelnika i zamenika načelnika inspekcije Vladimira Balabana i Dejana Šijaka uprkos tome što nisu ispunjavali osnovni uslov za izbor – pet godina radnog iskustva, postupajuća inspektorka upravne inspekcije Nada Hengl propustila je to da konstatuje u rešenju. Pritom, Dejan Šijak nije ispunjavao ni uslov potrebnog obrazovanja.

Zapisnikom o vanrednom inspekcijskim nadzoru koji je izvršen krajem prošle godine utvrđeno je da pomenuta dvojica funkcionera nemaju potrebno radno iskustvo, kao i da su na funkcije postavljeni mimo konkursa, o čemu je Pištaljka već pisala.

Međutim, u rešenju koje je usledilo i kojim se nalaže njihova smena nigde se ne spominje izostanak radnog iskustava, već samo stoji da je prekršen član 56 Zakona o lokalnoj samoupravi kojim je propisano da se načelnik i njegov zamenik postavljaju na osnovu javnog oglasa. U zapisniku je čak ukazano da je ovaj zakon u međuvremenu prestao da se primenjuje i da je novim zakonom imenovanje vršilaca dužnosti moguće.

Tako je inspekcija dala uputstvo gradskom veću i gradonačelniku kako da izigraju nalog, pošto je u maju gradsko veće samo zarotiralo dvojicu fukncionera, tako što je Balabana postavilo za zamenika, a Šijaka za načelnika.

Zbog čega je u rešenju inpekcije prećutano da ni Balaban ni Šijak nemaju osnovni preduslov za vršenje funkcije – godine radnog iskustva i zašto je rešavano samo o propustima u proceduri prilikom njihovog izbora nismo mogli da saznamo u nadležnom ministarstvu.

Da Vas podsetimo:  Novi Beograd – ima li povratka u budućnost?

Ni inspektorka Nada Hengl nije bila raspoložena za razgovor. U kratkoj telefonskoj komunikaciji nam je rekla da nije nadležna da komentariše ovaj slučaj i da pozovemo njene „iz službe u Beogradu“.

Službeni-list-Novog-Sada-10-maj-2017-p7-normal

Kontaktirali smo nadležne u Beogradu, odnosno direktora upravne inspekcije Zorana Petrovića, koji nije želeo da odgovara usmeno već je poslao pisani odgovor. Petrović je naveo da je smenom Balabana i Šijaka gradonačelnik Vučević izvršio naloge inspekcije i da su njihova nova postavljenja u skladu sa Zakonom o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave po kojem je moguće da pomenuti funkcioneri budu u statusu vršioca dužnosti tri meseca.

Petrović je prećutao zašto Upravni inspektorat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave nije preduzeo mere koje mu propisuje Zakon o upravnoj inspekciji i nije kontrolisao zašto se u propisanom roku od petnaest dana ne izvršavaju nalozi inspektora. Pored toga, rukovodilac Upravnog inspektorata nije otkrio kako namerava da spreči gradonačelnika Novog Sada da u nedogled rotira mesta dvojici funkcionera i tako izigrava zakone.

Pištaljci je samo saopšteno da upravna inspekcija neće pokrenuti vanredni inspekcijski nadzor u Upravi za inspekcijske poslove grada Novog Sada, već da će nadzor biti sproveden u okviru godišnjeg plana rada po kojem će se kontrolisati sve opštinske i gradske uprave u Srbiji.

Da ironija bude veća, u ovom slučaju jedna inspekcija kontroliše rad druge inspekcije, a obe bi trebalo da budu model zakonitog postupanja, budući da im je osnovna funkcija da kontrolišu druge. Direktor upravne inspekcije Petrović nije se odazvao na pozive Pištaljke da usmeno prokomentariše ove navode.

Najveću korist od ovakvog ishoda imaće Vladimir Balaban, pošto je sva verovatnoća da će on do isteka rešenja o postavljenju na funkciju vršioca dužnosti koja mu je poverena na period od tri meseca, a potom i do okončanja javnog konkursa koji će biti raspisan za pozicije načelnika i zamenika načelnika, steći zakonske uslov o minimumu pet godina radnog iskustva na poslovima vezanim za inspekciju.

Da Vas podsetimo:  Ekspo 2027: manje hleba, više (video) igara

Balaban je optuženi u postupku za zloupotrebu službenog položaja pred nadležnim sudom u Novom Sadu, po prijavi uzbunjivača Marije Beretke. Na pretresu održanom 30. maja Balaban je izjavio da nije kriv za zloupotrebu službenog položaja i da će se za sada braniti ćutanjem. Pre toga se dva puta nije pojavljivao na ročištima zbog bolesti. Predmet postupka je optužba za nezakonitosti prilikom izbegavanja kažnjavanja vlasnika nepropisno parkiranih vozila.

M. Pavlica, N. Grujić

www.pistaljka rs

1 KOMENTAR

  1. Neverovatno. Srbija je, u svakom pogledu, zemlja dvojnosti. jedno je administrativna, zakonima i propisima regulisana Srbija a drugo je ona terenska Srbija, izložena tumačenju i samovolji SNS klovnova.
    Pa ako je već tako, setimo se one da je batina iz raja izašla.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime