Mitrovčana je sve manje i sve su stariji!

0
1057
Sremska Mitrovica / Foto: printscreen(mitrovica.info)

Broj stanovnika na teritoriji Grada Sremska Mitrovica se u poslednjih 15 godina smanjio za gotovo 10 hiljada. Po pokazateljima Instituta za javno zdravlje “Dr. Milan Jovanović Batut”, smatra se da u ovoj 2019. godini, u našem gradu (sa seoskim naseljima) živi 77.667 stanovnika.

Stopa nataliteta (broja rođenih) je izrazito nepovoljna i iznosi 8,5 rođenih na hiljadu stanovnika, dok se povoljnom stopom smatra od 13 do 20 promila.

Stopa mortaliteta (broja umrlih) je 14,8 umrlih na hiljadu stanovnika i smatra se veoma visokom jer je ista stopa na nivou celokupne republike 14 promila.

Stanovništvo našeg Grada se pripada vrlo staroj populaciji jer ima u svojoj strukturi čak 18,5 onih koji su stariji od 65 godina. Prema ovim pokazateljima, stopa prirodnog priraštaja u Gradu i pripadajućim selima je izrazito negativna i iznosi -6,3 (2015 godina), dok je ceo Sremski okrug ona -5,3.

Po istom izvoru, vodeći uzroci smrti su bolesti sistema krvotoka od kojih umire skoro svaki drugi stanovnik (45 %), dok se na drugom mestu kao uzroci pojavljuju tumori (24 %).

Najveći broj stanovnika umire od hipertenzije 15,53%, zatim od oboljenja srca 12,52% i karcinoma dušnika i pluća 7,77%. Najčešće maligno oboljenje kao uzrok smrtnosti predstavlja malignitet dušnika i pluća 32,92%.

Na smanjenje stanovnika utiče i iseljavanje, koje već poprima drastične oblike. To je dugoročan trend i naravno ne može da se objasni samo trenutnom ekonomskom i političkom situacijom, jer se odliv stanovništva u inostranstvo, odnosno u velike gradove poput Beograda i Novog Sada, događa poslednjih pola veka.

Pored svega, nekada velika sela u mitrovačkoj opštini zadesila je ista sudbina kao i kod brdsko-planinskih sela u Srbiji. Sve je manje dece u njima. Posledice toga su brojne. Jedna od njih u perspektivi otvara i pitanje sudbine postojanja nekih seoskih škola.

Da Vas podsetimo:  U Areni 15.000 ljudi i Vučić, snimke iz kovid bolnica puštaće nam sutra

Niko ne želi da zatvora škole, ali objektivne okolnosti prete da objekti ostanu bez dečje graje. Problem je složen i nije od juče, kažu u resornoj Gradskoj upravi. Pored toga, i zakon daje jasne rokove u kojima oni moraju postupiti ispravno, problem se ne može do veka odlagati.

Šta raditi ako se trend smanjivanja broja dece nastavi? Možda da se razmisli o povećanju nataliteta, jer samo tamo gde su deca – tu je i budućnost.

*podaci: Institut za javno zdravlje

M. Milivojević
Izvor: mitrovica.info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime