O čemu se ćutalo u zapadnim medijima…(1)

2
2057

MKCK – tragične posledice operacije „Oluja“

butro-gali-2Od početka o. g. maltretiranje preostalog srpskog stanovništva u severnoj Dalmaciji, Lici, Baniji i Kordunu sprovodi se redovno, a učestalost incidenata dovela je do stvaranja „klime bezakonja i stalnog straha kod starih Srba“, navodi se u izveštaju MKCK, objavljenom povodom godišnjice operacije „oluja“.

Kako se navodi u izveštaju, akti nasilja idu od verbalnog maltretiranja i zastrašivanja do prebijanja, paljenja, pljački, vandalizma, upotrebe eksplozivnih naprava i u ekstremnim slučajevima do ubistava. Ne mali broj lica bili su žrtve pljačkaša više puta, a otete su im sve vrednosti, stoka, pa čak i humanitarna pomoć.

Srbima povratnicima na ova područja kuće su namerno paljene i minirane, što je dovodilo i do teških ranjavanja i pogibija vlasnika, navodi se u izveštaju .

Hrvatska vlada izvestila je da je od januara do maja 1996. u požarima i eksplozijama uništeno 89 kuca, a da je 12 lica ubijeno posle napada.

MKCK konstatuje da za masovniji povratak izbeglih Srba vlada Hrvatske mora stvoriti „klimu poverenja i učiniti mnogo više na poboljšanju ukupne bezbednosne situacije u kojoj ce se prava preostalih Srba poštovati“. Otuda je jedan od osnovnih preduslova za uspešan povratak Srba – da Hrvatska vlada proglasi sveobuhvatnu amnestiju za sve bivše borce. To bi bio pozitivan signal za veliki broj izbeglica sa područja Krajine, koje sada žive u istočnoj Slavoniji, da se vrate svojim domovima, zaključuje se u izveštaju.

Prema podacima MKCK, posle operacija „oluja“ delegati te humanitarne organizacije registrovali su u hrvatskim zatvorima 893 lica. Sada se u zatvoru nalaze još 92 osobe. U akcijama Hrvatske vojske „Bljesak“ i „Oluja“, u maju i avgustu prošle godine, nestalo je više od 500 osoba.

Prema popisu iz 1991., na području severne Dalmacije, Banije, Like i Korduna živelo je više od 300.000 stanovnika, od kojih samo 32 % Hrvata. u severnoj Dalmaciji živelo je 125.000, na Baniji 93.000, u Lici 42.133, na Kordunu 58.813 stanovnika.

Da Vas podsetimo:  Napredak konstatovan u svemu

Hjuman rajts voč optužuje Hrvatsku

Specijalni izvestilac za ljudska prava UN E. Ren najavila je posetu „bivšim sektorima sever i jug“ 4. avgusta, na godišnjicu operacije „oluja“, kako bi se lično uverila u stepen poštovanja ljudskih prava.

Godinu dana posle Hrvatske agresije na područje severne Dalmacije, Banije, Like i Korduna, koja je izazvala najveći egzodus izbeglica od početka rata na prostorima bivše Jugoslavije, ostalo je samo 10.000 starih i bolesnih Srba.

02.08.1996.

Hjuman rajts voč optužuje HrvatskuKako se navodi u izveštaju, pre godinu dana, oko 200.000 Srba bilo je prisiljeno da pred Hrvatskom ofanzivom napusti to područje oni su sada izbeglice u SRJ, RS u istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Sremu.

Od 10.000 starih i bolesnih Srba, koji nisu želeli da napuste domove, ili su bili prestari i preslabi za naporno putovanje, gotovo 3.500 živi u zabačenim selima u krajnjoj bedi i njihovo preživljavanje zavisi samo od „šačice humanitarnih organizacija“, navodi se u izveštaju.

Desetine starih i samih je umrlo prošle zime, a strahuje se da ove zime ista sudbina čeka preostalo srpsko stanovništvo, ukoliko se nešto radikalno ne promeni u pogledu pružanja stalne pomoći.

Ponovo uspostaviti život zajednice na tom području MKCK smatra jedinim dugoročnim rešenjem za olakšavanje patnji preostalog stanovništva i za normalizaciju situacije. To znači da vlada Hrvatske mora da ohrabruje i olakšava bezbedan i brz povratak rodbine i suseda koji mogu da obezbede podršku preostalom staračkom življu, konstatuje MKCK.

Prema podacima međunarodne federacije društava crvenog krsta i crvenog polumeseca, na područje severne Dalmacije, Banije, like i Korduna do sada se vratilo 1.500 Srba i oko 25.000 Hrvata, a Hrvatska vlada odobrila je povratak oko 7.000 izbeglih Srba.

Grupa za ljudska prava optužuje Hrvatsku

02.08.1996.human-rights-watch-3

Hjuman rajts voč optužuje HrvatskuB r i s e l (AFP) Američka organizacija za ljudska prava Hjuman rajts voč je optužila Hrvatsku vojsku za nasilje nad srpskim civilima u Krajini, a vlasti u Zagrebu za „saučesništvo“. U saopštenju, objavljenom u Briselu, navodi se da Hrvatska vlada ne samo da je znala za pljačke, paljevine i ubistva, nego i da ništa nije preduzela da bi ih sprečila. Direktno se apostrofira „saučesništvo“ ministarstva odbrane Hrvatske.

Da Vas podsetimo:  Nisam ja potpisao Briselski sporazum

Hjuman rajts voč je u Briselu objavila još jedno saopštenje u kojem tvrdi da je 526 Srba, od čega 116 civila, ubijeno kada su Hrvatske vladine snage 4. avgusta 1995. napale Krajinu. Čak i posle završetka vojne operacije „oluja“, Hrvatska vojska je nastavila da pali srpska sela i da ubija civile, uglavnom starce i invalide, dodaje se u saopštenju. Takođe se otkriva da je posle avgustovske agresije 150 srpskih civila ubijeno po kratkom postupku, a da se 110 smatra nestalim. Još 80 srpskih civila je likvidirano u Krajini od novembra 1995. do aprila 1996.

U saopštenju se dodaje da bi svi odgovorni za kršenje ljudskih prava za vreme i posle Hrvatske ofanzive u Krajini trebalo da budu izvedeni pred sud.

Hrvatska – Srbi

03.08.1996.

Hjuman rajts voč optužuje HrvatskuB e o g r a d (Tanjug) Međunarodni komitet crvenog krsta tvrdi da Hrvatske vlasti i dalje sprovode etničko čišćenje u Krajini, javlja danas Rojters, prenoseći izveštaj te organizacije.

ICRC tvrdi da su maltretiranja Srba počela odmah po završetku Hrvatske ofanzive na Krajinu od 4. avgusta 1995. godine, i da se i dalje prema njima sprovodi „blagi teror“.

Po procenama ove organizacije, u Krajini je ostalo oko 10.000 od 250.000 Srba, uglavnom starijih osoba i invalida. mnogi od preostalog srpskog življa nemaju struju, telefone, javni prevoz, redovnu zdravstvenu negu, nikakve prihode, niti uredna lična dokumenta.

Oko 3.500 od Srba koji su ostali u Krajini žive u takvom siromaštvu da možda neće preživeti zimu, podvlači ICRC u svom izveštaju.

Uglavnom svi izbegli Srbi žele da se vrate svojim domovima, ali malobrojni su oni koji ozbiljno razmišljaju o tome, a još je manje onih koji bi se odlučili da to ostvare, prenosi Rojter izjavu šefa delegacije ICRC u Jugoslaviji F. Barselona.

Da Vas podsetimo:  Vesna Pešić: Đilas premijer

ICRC kaže da se jedva 1.500 Srba do sada vratilo na svoja ognjišta i da Hrvatska nije spremna da odobri masovniji povratak Srba. Belon je još dodao, prenosi Rojter, da Srbima u Krajini i dalje prete pljačke, prebijanja, bombaški napadi, pa čak i ubistva.

B e o g r a d (Tanjug) od prošlogodišnje agresije na područje severne Dalmacije, Banije, like i Korduna, Hrvatska ništa pozitivno nije uradila za bezbedan povratak prognanih Srba, niti za sigurnost malog broja onih koji su ostali, izjavio je predsednik komiteta za zaštitu prava i interesa raseljenih lica i povratak u zavičaj B. Mikelić. „Naprotiv, doneti su zakoni kojima je imovina prognanih Srba razgrabljena ili uništena, Krajina je teritorijalno podeljena, a zakon o opštoj amnestiji nije donet“, rekao je Mikelić

butro-gali-3Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica nije pokazala dovoljnu odlučnost da Hrvatsku privoli na kooperaciju kad se radi o povratku prognanih Srba, ali je zato „učinila sve da ubrza sporazum koji se odnosi na Sremskobaranjsku oblast, što odgovara hrvatskoj strani“.

„Hrvatska ubrzava izbore u toj oblasti, požuruje povratak Hrvata, ali ne i Srba, a međunarodna zajednica propušta sve te njihove zahteve“, istakao je Mikelić.

U kontekstu takve političke situacije i čekajući reagovanje međunarodne zajednice, komitet je pripremio pilot projekat za povratak poljoprivrednog stanovništva u 13 opština severne Dalmacije, Like, Korduna i Banije u kojima je prema popisu iz 1991. godine srpsko stanovništvo bilo većinsko. Projekat ce biti upućen svim međunarodnim humanitarnim organizacijama, ambasadama zapadnih zemalja i svim institucijama međunarodne zajednice koje bi mogle da pomognu u njegovoj realizaciji

Nastaviće se…

2 KOMENTARA

 1. Dojeni su da nas mrze,od malena uceni na to. A mi…gledamo i cudimo se sta im je i ZASTO ? Hriscanin na hriscanina a iza ledja nam se stvara velika zver protiv svih Hriscana….
  Bice kasno kad shvate i za nas i za njih….Ajde KAKO da ih makar tolerise covek, ne da ih voli,ali KAKO da ih tolerise??
  Cudni su putevi Gospodnji, zaista.

  • Rimokatolicki Hrvati nisu hriscani vec pripadnici zbornice sotonske iz rima na celu sa Papom. On pokusava sada kroz ekumenizam uz pomoc Novog svjetskog poretka kojeg nasilno sire zemlje NATO pakta da zavrsi za racun svoga oca djavola davno zapoeciti posao na unistenje hriscanstva kojeg cuva Sveto Pravoslavlja.

   Rimokatolicka lazna crkva zbog toga se sluzi svim nedozvoljenim sredstvima u borbi protiv istine Hristove i pravde Bozije. Tamo gde rimski Papa svoj cilj ne moze da postigne mirnim putem: lazima i prevarama on pribjegaqva nasilju kojeg „u ime Boga“ za rimsku „crkvu“ vrse zemlje NATO pakta!

   Tako je bilo na Balkanu, na kome je izvrsen genocid nad Pravoslavni SRBima za vreme Drugog svjetskog rata od strane Hrvata sa blagoslovom najvisih velikodostojnika rimokatolicke „crkve“ a zatim uz pomoc Medjunarodne Zajednice proterivanje SRBa iz Zapadnih zemalja Svetog Save u Bosnu i SRBiju!

   Isti scenario rimski Papa je primjenio sada u Ukrajini, u kojoj rimokatolici sa blagoslovom najvisih velikjodostojnika svoje lazne „crkve“ u ime Boga progone Pravoslavne Ruse, zabranjuju upotrebu njihovog ruskog jezika u drzavnoj administraciji, a pravoslavne hramove rimski unijati nasilno otimaju od Pravoslavnih hriscana i pretvaraju u zbornice sotonske!

   U istoriji hriscanstva najvece zlo covjecanstvu nanijela je rimokatolicka „crkva“ svojim strasnim zlocinima za vreme inkvizicije, stogodisnjim ratom u Evropi, unistenjem domorodackog stanovnistva u Americi, Africi i Aziji i vjerskom podjelom medju Slavenima!

   Slaveni kada bi bili duhovno jedinstveni bili bi najveca bjela rasa na svijetu. Medjutim, rimokatolicka lazna crkva je uspjela nasilno da prevede pretke danasnji Poljaka iz Pravoslavlja u rimokatolicku laznu vjeru i zatim da Polajke kao svoje krizare posalje u visevjekovni krvavi gradjanski rat protiv Pravoslavnih Rusa!

   Isti scenario je rimski Papa primjenio posle na Hrvate koji su najvecim svojim djelom nasilno pokrsteni Pravoslavni SRBi. Oni su primajuci novu „vjeru“ svoju odanost Papi morali da dokazu klanjem i ubijanjem svoje do jucerasnje Pravoslavne brace kojima su „dusu spasavali“ zive ih paleci po Pravoslavnim Crkvama i ubijajuci na zvjerske nacine po drugim mucilistima i stratistima SRBskoga Naroda!

   Najgore od svega jeste zalosna cinjenica da danasnja izrodjena SRBska pokolenja u ime Bozijeg mira i hriscanke ljubavi koje nema bez istine Hristove i pravde Bozije, po nagovoru ekimunista iz SRBske Pravoslavne Crkve pocinju da zaboravljaju pocinjene zlocine na Pravoslavnim SRBskim Narod od neprijatelja Boga i SRBstva: Pravoslavlja i Svetosavlja!

   Na taj nacin SRBska Pravoslavna Crkva sama sprema svoju djecu da budu ovce za klanje, jer oni nece moci u vremenu koje dolazi da zbog svog pogresnog vaspitanja u presudnim i sudbonosnim trenucima prepoznaju u rimokatolickim „hriscanima“ koji su to samo po svome imenu vijekovne neprijatelje Boga i SRBstva. GOSPODE POMILUJ!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime