Muke u Srbiji oko testitranja na Kovid 19

2
751
Radosav – Rade Marinković / Foto: printscreen

ŠTUTGART  Da  je mnoge stanovnike Srbije  pandemija korone teško pogodila –to stoji.  Zna se da je medicinsko osoblje, u okviru svojih često skučenih mogućnosti,  dalo i da i dalje daje sve od sebe  kod zbrinjavanja  i lečenja  pacijenata obolelih od virusa korone- ni to niko ne poriče.  

Ali da srpske „ćate“ pa i neki novinari   srpskih medija  iz cele muke sa pandemijom  nisu izvukle  pouku boljeg odnosa prema   ljudima koji  traže neko bliže obaveštenje. Na primer  o  testiranju na korona virus  po  ličnom  zahtevu  što nije za  verovati!

Mislite da nije tako? Nažalost –jeste.   Pokušaćemo da  vam opišemo   samo  jednu od nedaća  o kojima  su nam pričali naši sugrađani koji žive u Nemačkoj. Reč je   o (ne)ažurnosti  onih koji bi itekako trebalo da  budu  spremni da pomognu, ne bolničkim smeštajem, ne lekovima  nego i   savetima ili nekom pouzdanom informacijom.

Počnimo redom. Naš čitalac  Radosav –Rade Marinković  koji decenijama živi i kao tzv.“mali privrednik“  radi u Štutgartu, željan Srbije,  je odmah po popuštanju pandemije krajem juna meseca,  oslanjajući se na izjavu Aleksandra Vučića datu pred izbore  da je pandemija pobeđena, sa suprugom krenuo  na svoje imanje u mestašcu Baljevac kod Beograda. –Mogao sam da se okućim i u Beogradu, ali mi je više odgovaralo imanje i kuća u malom, mirnom selu  blizu i Obrenovcu a i Beogradu –priča nam Rade. 

-U Srbiji smo boravili  punih mesec dana. Bili smo desetak dana  i u Vrnjačkoj banji  koja nas je opila svojom lepotom i uređenošću, obilazili smo neke znamenitosti, zaista sve je bilo prelepo. -A onda, iznenada, je i do nas stigla vest da se u Srbiji  povećao broj zaraženih kovid 19-virusom i da su  mnoge države i Srbiju svrstale u red  „opasnih zona“ a putnicima je zaprećeno karantinom  kod prelaska granica nekih članica Evropske unije, kaže Rade.

Da bi bili sigurni da na granicama EU neće imati teškoća kod za 25.juli. planirani povratak u Nemačku,  Marinkovići su se obratili  Domu  zdravlja u Obrenovcu  pitanjem gde da se  testiraju  na virus. I odmah, i pored ljubaznosti osoblja, doživeli su  prvo razočarenje  jer Domovi  zdravlja ne rade testove. Rečeno  im  je, da treba da se telefonom prvo jave, valjda zbog zakazivanja termina,  Institutu Torlak ili Institutu Batut u Beogradu gde će ih testirati.

-Verujte, nastavlja svoju priču naš sagovornik, i meni i mojoj  supruzi, jer smo naizmenično sa dva mobilna telefona SATIMA  utipkavali  ponavljanje poziva i Torlaka i Batuta, valjda ukupno oko stotinak puta, su brideli prsti- a tamo se NIKO nije javljao!  Njihovi telefoni zvone, a niko da digne slušalicu!  U panici zbog nemuštih  izveštaja nekih novinara, počeli smo da se brinemo hoćemo li bez karantina uspeti da se nekako dokopamo Štutgarta.  

-Mediji su javljali  o uvođenju zabrane  ulasku Srba u Austriju,  bez da su   novinari  našli za shodno da se raspitaju u ambasadi te zemlje za koga važi zabrana –za turiste ili i za sve Srbe,  znači i za one  sa stalnom  dozvolom boravka  u EU pa da  onda objave potpune informacije.

-Zvali smo,  bar pedesetak puta,  telefonom i Ministarstvo zdravlja u Beogradu da se raspitamo kod njih kako da dobijemo Torlak ili Batut ili   gde još, pošto se dve već bezbroj puta telefonom pozivane institucije ne javljaju, možemo preventivno, zarad lične sigurnosti ali i zbog ulaska u Evropsku uniju, da se testiramo na virus kovid 19. Odmah se videlo da su i oni deo istog neažurnog sistema kao i Torlak i Batut- niko nije dizao slušalicu! 

-Rešio sam da  posle tog fijaska  sa za zdravlje građana zaduženim institucijama,  pozovem centralu SNS-a u Beogradu.  Oni će, tako sam mislio,   kao dobitnici tolikog broja glasova na poslednjim izborima,  biti opet zaduženi i za Ministarstvo i za Torlak i Batut, pa će mi možda neko od njih dati pravo upustvo –kada i gde mogu da se testiram!. 

Tu sam imao sreće-  iz drugog ili trećeg pokušaja  javila se prijatna ženska osoba samo da mi kaže da zovem pogrešan broj.  Oni, kao partija, nisu nadležni za moju muku! Nije mi pomoglo ni moje pojašnjenje koliko sam puta  i koga sve pokušao da dobijem  i zamolim za savet, pa i za eventualnu urgenciju  GDE MOGU DA SE TESTIRAM I KOME DA  SE  PRIJAVIM!  Nažalost, i pored ljubaznosti  moje sagovornice nisam dobio nikakakv konkretan odgovor. 

-Šta smo  drugo mogli da učinimo  nego da i bez testiranja,   krenemo put hrvatske granice da bi se preko Slovenije i Austrije nekako dokopali Nemačke –pa makar, bez potvrde o negativnom testiranju  iz Beograda,  završili u  nekom od usputnih  karantina. Iz razmišljanja o evenntualnim posledicama  trgao me je glas spikera Radio Beograda.   Po ko zna koji put je  ponovljena  vest o zabrani ulaska Srba u Austriju.

-Zaustavio sam  automobil  i na internetu mog mobilnog telefona  našao broj  austrijske ambasade u Beogradu. Za razliku od naših nadležnih,  njihov službenik  se odmah  javio  i  na srpskom jeziku  mi je pojasnio, da svaki državljanin Srbije koji ima dozvoljeni boravak u EU  bez problema i bez atesta može da uđe u Austriju. Zabrana važi samo za turiste.  Jedino ako putnik oseća neke simptome  korone, onda  mora da se javi  pograničnoj službi koja će odrediti dalje mere- reče nam Rade Marinković,

-Pitam se, kaže Rade, nisu li i neki naši novinari  mogli da se raspitaju i da u punoj formi tačno informišu  hiljade Srba koji su  tih dana hteli iz posete Srbiji  da se vrate u države EU? Time bi se verovatno smanjio pritisak na već pomenute telefone pa bi se neko iz Batuta i Torlaka možda dizanjem slušalice  javio na poziv!

On  je telefonom pitao i nemački konzulat pri  njihovoj ambasadi u Beogradu kakva je procedura za ulazak u Nemačku. Kaže, dobio je isti odgovor kao i kod Austrijanaca-  sa dozvolom boravka se ulazi nesmetano, eventualno uzimanje brisa samo ako postoje simptomi koji  ukazuju na infekciju koronom. Test se može uraditi i u mestu boravka u Nemačkoj. 

Pomenimo da  u Nemačkoj ovih dana  počinje obavezno  uzimanje brisa od svih putnika koji dolaze  sa  kriznih područja  i na aerodromima i na graničnim prelazima. Moguće je testiranje  čak i na frekventnim auto putevima.  Za razliku npr. od testa u velikoj klinici Katarinen Hospital u Štutgartu gde test na lični zahtev košta 240 evra,  pomenuti testovi će biti  besplatni.

Ako je za utehu našim „zdravstvenicima“ što u doba pandemije ne bi trebalo da bude – kaže nam Rade, ni poslovično ažurni Nemci nisu  se okitili lovorikama. I njihovu zdravstvenu službu je morao da zove više puta ali je ipak, čak i u običnoj policijskoj stanici  dobio odgovor kako i šta mu je činiti. Na testiranje se dobrovoljno i na lični zahtev ide   sa  simptomima na korona virus-  ili ako se neko vratio  sa kriznih područja. Data mu je  lista  10 privatnih ortdinacija lekara koji u okviru zdravstvene zaštite, besplatno.  uzimaju brisove i vrše  testiranje! 

Predrag Rakočević
Predrag Rakočević,
Štutgart

2 KOMENTARA

  1. Тестирање на лични захтев у Србији кошта око 60 евра. Тест не старији од 48 сати је неопходан за улазак у неке земље, Дубаи на пример. Тестирање се врши само на три места, а дешава се да се тест изгуби. На резултате теста чека се од шест дана до десетак дана. Непознато је због чега се не одобри приватним лабораторијама да врше тестирање на вирус?

  2. Naravoucenije: Sve je u Srbiji pod diktatom AV zato neveruj nista sto ti njegovi mediji prezentuju. I jos nesta, mala ispravka ja sam u jjulu mesecu u toj istoj ustanovi testiranje platila 103,67 E €

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime