Na desetine mrtvih vehabija

1
1081

vehabijeStvarni broj poginulih mladića iz BiH koji su otišli da ratuju u Siriji na strani pobunjenika je znatno veći od onog koji se plasira u javnosti. Do sada je otkriveno da je devet BiH državljana poginulo u ratu u Siriji. Procena bezbednjaka i stručnjaka za borbu protiv terorizma iz BiH je da je u Siriji poginulo na desetine državljana BiH.

Dževad Galijašević, ekspert za vehabizam i borbu protiv terorizam u BiH, kaže za „Novosti“ da je, prema podacima kojima on raspolaže, broj poginulih građana BiH u Siriji nekoliko desetina i raste svakog dana.

– Nažalost, nema zvanične evidencije, jer bezbednosne službe BiH svoj posao loše rade. Njima su zasad izvor informacija o poginulim državljanima BiH u Siriji islamistički portali u BiH koji plasiraju ove vesti – navodi Galijašević.

On kaže da ni ovo nije slučajno, jer bošnjački politički lideri preko bezbednosnih agencija žele da zataškaju prave informacije iz Sirije o stvarnom broju poginulih.

– Zbog toga agencije iz BiH daju samo šture informacije koje prikupljaju sa islamističkih portala u BiH. Jer ukoliko bi se objavile tačne informacije da je na desetine poginulih državljana već u Siriji, zavladala bi panika i tražila bi se akcija protiv vehabija u BiH i njihovo hapšenje. Ovo nažalost nije cilj bošnjačkih partije. Tu pre svega mislim na SDA, koja godinama štiti vehabije – objašnjava Galijašević.

Prema njegovim rečima do sada je u Siriju otišlo više stotina građana BiH da ratuje, a da sve bude gore prema informacijam iz stranih službi pojedinci su se i vraćali nakon par meseci u BiH da vrbuju nove vojnike.

– Vehabije iz BiH koje odu u Siriju ratuju najviše kao pripadnici odreda Al Nusra i Al Faruk. To su dve vojne formacije koje imaju po par hiljada vojnika – ističe Galijašević.

Da Vas podsetimo:  Granica kao sudbina

Kada se govori o otkrivanju tačnog broja poginulih državljana u Siriji, tu problem predstavljaju i njihova imena.

– Državljani BiH uzimaju imena poput Abu Hamze i slično, a koja im garantuju određene položaje u jedinicama. Upravo zbog toga nakon smrti je takođe teško identifikovati iz koje su zemlje došli u Siriju – navodi Galijašević.

Iz bezbednosnih službi BiH takođe dolaze informacije da je broj poginulih državljana BiH znatno veći, ali zvanično, kako kažu u SIPA, nema takvih podataka. – Državna agencija za istrage i zaštitu raspolaže nepotvrđenim operativnim saznanjima o pogibiji izvesnog broja državljana BiH na sirijskom ratištu, među kojima je, navodno, i Mevludin Cicvara – kratko su poručili iz SIPA.

“INSAN HAK HURIJET“

Dževad Galijašević tvrdi da je humanitarna organizacija „Insan Hak Hurijet“ klasična obaveštajna agentura Vlade Turske i da je iz BiH nabavljala naoružanje i vojnu opremu. Galijašević je rekao Srni da „Insan Hak Hurijet“ u FBiH ima mnoštvo ispostava, među kojima su „Akos“ u Zenici, „Solidarnost“ u Bihaću, „Servis za kreativna rješenja“ i „Poziv u raj“ u Tuzli.

On je istakao da mnoštvo nevladinih organizacija u BiH direktno radi za „Insan Hak Hurijet“ i da je ova organizacija „imala direktnu podršku supruge turskog premijera Tajipa Erdogana“.

– Vojnom opremom i naoružanjem iz BiH ova organizacija snabdevala je vojsku „Islamske države Iraka i Levanta“, a dobrovoljce iz BiH direktno je usmeravala u tu vojsku – kaže Galijašević, koji tvrdi da je davno trebalo da bezbednosne agencije u BiH zabrane rad organizacijama kao što je „Poziv u raj“.

– U BiH postoje organizacije koje je NATO direktno povezao sa terorizmom, kao i one koje su zbog toga na crnoj listi Saveta bezbednosti UN. Pitanje zabrane rada ovakvih nevladinih organizacija treba da rešava Ministarstvo pravde BiH – zaključio je Galijašević.

Da Vas podsetimo:  Anđeli Goraždevca

POGINULI

Živote u Siriji do sada su, prema zvaničnim podacima, izgubili Vernes Vehabović iz Zenice, Senad Kobaš iz Travnika, Mevludin Cicvara iz Viteza, Derviš Halilović zvani Omar iz Zenice i Elmedin Velić iz Sarajeva. Sredinom maja prošle godine poginuo je i Zeničanin Muaz Šabić. Takođe spominje se i smrt Ebu Bilala iz Zenice, te Hamze Ališića i Ebu Ismaila iz Teslića.

intermagazin.rs / Novosti)

like-button.net here

wordpress-themes.org here

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime