Na tragu Kleopatrine grobnice: Da li su arheolozi na pragu jednog od najvećih otkrića u 21. veku

0
46

Ako se ispostavi da novootkriveni tuneli vode do grobnice egipatske kraljice Kleopatre, biće to najveće arheološko otkriće u 21. veku, kažu arheolozi.

Image by Silvano from Pixabay

Arheolozi su u Egiptu, u blizini Aleksandrije otkrili podzemni tunel za koji se nadaju da bi ih mogao odvesti do davno izgubljene grobnice egipatske faraonke Kleopatre i njenog ljubavnika, rimskog vojskovođe Marka Antonija.

Egipatsko Ministarstvo za turizam i antikvitete saopštilo je da je tunel dug 1,3 kilometra i da je na dubini od 13 metara usečen u stenu ispod drevnog hrama Tapoziris Magna. Hram je bio posvećen egipatskom bogu Ozirisu.

„Ovo je savršeno mesto za Kleopatrinu grobnicu“, rekla je dr Kejtlin Martinez, arheolog sa Univerziteta u Santo Domingu koja je vođa projekta i za Kleopatrinom grobnicom traga skoro dvadeset godina.

Iskopavanja u Tapoziris Magni otkrila su veliki verski centar sa tri svetilišta, svetim jezerom više od 1.500 predmeta, bistama, statuama, zlatnim komadima, ogromnom zbirkom novčića koji prikazuju Aleksandra Velikog, kraljicu Kleopatru i Ptolomej, dodala je ona.

„Najzanimljivije otkriće je kompleks tunela koji vode do Sredozomenog mora i potopljenih struktura“, naglasila je dr Martinez i dodala da je sledeća faza istraživanje upravo tih potopljenih struktura.

Image by Надежда Эмир-Алиева from Pixabay

Kako je navela, niz tragova ju je navelo da veruje da se u Ozirisovom hramu u Tapoziris Magni, na ušću Nila u Sredozemno more, nalazi Kleopatrina grobnica. Prema njenim rečima, Kleopatra je u svoje vreme smatrana inkarnacijom boginje Izide, dok je njen ljubavnik Marko Antonije smatran inkarnacijom Ozirisa, Izidinog supruga.

Martinezova veruje da je Kleopatra odlučila da Marka Antonija sahrani u hramu, kako bi ovaj mit bio potvrđen. Proučavajući dvadeset staroegipatskih hramova u okolini Aleksandrije, „nijedno drugo mesto, struktura ili hram ne kombinuju toliko uslova kao hram u Tapoziris Magni“, navela je ona.

Da Vas podsetimo:  Tajna akcija srpskih aviona G-4 u ratu protiv NATO

Teoriju o mestu Kleopatrine grobnice, Martinezova je 2004. iznela Zahiju Havasu, čuvenom egipatskom arheologu i tadašnjem ministru za turizam i antikvitete. Poduhvat je odobren godinu dana kasnije, a sada Martinezova oseća da se približava cilju, prenosi TV Si En En.

Dosadašnja iskopavanja otkrila su i hram posvećen Izidi, što je, prema tvrđenju Martinezove, još jedan od znakova da se izgubljena grobnica nalazi u blizini, a to potvrđuje i novootkriveni tunel.

Sada je na početku novog poduhvata – podvodnih iskopavanja jer se delovi Tapoziris Magne nalaze pod vodom zbog najmanje 23 zemljotresa koji su taj deo mediteranske obale pogodili između 320. i 1303. godine.

Iako je, kako kaže, prerano da sa sigurnošću govori o mestu gde je Kleopatra sahranjena, Martinezova gaji velike nade u potvrdu svoje teorije, a ako tuneli zaista vode do grobnice najpoznatije egipatske kraljice, biće to, kako je rekla, najvažnije otkriće veka, kakvo arheologija nije zabeležila u prethodnih 100 godina, od otkrića grobnice faraona Tutankamona.

Kleopatra je Egiptom vladala između 51. i 30. godine pre nove ere i bila je u ljubavnim vezama sa rimskim vojskovođama Julijem Cezarom i, nakon njegove smrti, Markom Antonijem. Njen lik ovekovečio je Vilijam Šekspir u drami „Antonije i Kleopatra“, a u čuvenom filmu „Kleopatra“ 1963. lik egipatske kraljice tumačila je Elizabet Tejlor.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime