Ne, gospodine Vučiću, iz bezdana se sunce ne vidi jasnije

9
1313
Foto: pixabay

Koja je visina Vašeg pada, Aleksandre Vučiću kada ste kadri da pred Angelom Merkel izjavite kako je važnije ljubiti zemlju svoje dece, negoli zemlju svojih predaka?!

Koja je to zemlja čije nisam dete i koja su to deca čiji nisam predak?!

Šta deci da kažem- koju da odsad vole više od one koju volimo, a opet manje od one koju će voleti njihova deca jer, eto, i oni će biti potomci nekih predaka kojih se valja stideti?!

Jel budućnost dece da zaborave ko su, šta su, odakle su i čiji su?!

Jel to cena koju ste spremni da platite: generacije bez prošlosti koje će doveka biti žrtve budućnosti pred kojom će stajati kao volovi zarobljeni u blatu?!

Kojeg to sutra ima bez juče?! Kojim će to tragom gaziti patika ako nema otiska opanka?!

Kakvo je to svanuće bez mraka hilandarske porte u kojem čempres Svetog Save ispoveda i pričešćuje?!

Jeste li ikada proveli noć na basamacima konaka umirući i vaskrsavajući stotinu puta zagledani u taj blagosloveni mrak i mir, a pred vama sve jasno, blista, ima smisla, zora nije tek puki osvit novog dana već vaskrs prethodnoga…

Jeste li zaplakali kad gledajući u pupoljak božura gde niče iz groba?!

Jeste li se nekada osetili naročitim kad niz ždrelo klizne prvi miris tamjana devičkog?!

Jeste li kad nazdravili s poslednjim živim Soluncem- deda Đorđem na Zejtilniku dok beli mermerni stroj peva: „Tamo daleko…“?!

Jeste li se nekada naćutali s Velikom Hočom?!

Znate li koliko je divna pomisao umreti na Prokletijama kraj neumrle braće?!

Jeste li čuli kako čitavo selo peva „Živku Sirinićku“ dok se plamen spaljenih sela i šuma nadvija nad njim?!

Da Vas podsetimo:  Mir Božiji, Hristos se rodi! Redakcija portala KORENI želi vam srećan Božić!

Jeste li majci ispunili poslednju želju donevši joj šaku svete zemlje za sinovljev grob?! Znate li kako odahne gušeći se u suzama?!

Jeste li čuli amanet Miloša Ćirkovića: „Vi idite, ja neću!“?!

Zbog naše je dece ostao da čuva Peć i svetinju, dete slavnih predaka i slavni predak svakoga od nas!

Jeste li kad osetili kako miriše Kajmakčalan?!

Jeste li se umili svetom vodom Plave grobnice gledajući kako se linijom života kotrljaju kaplje ko nema litija…

Jeste li kad uživali gledajući kosače kako grabe niz livadu a livadi nigde kraja do u nebu..?

Znate li kako je zaista divno poljubiti zemlju svoje dece ljubeći težačku ruku đeda na umoru?!

Znate li kako je leći s decom u nekoševinu dok bije letnja kiša i znati da im tim trenutkom ostavljate u amanet sve što imate i sve što im u životu zaista treba?

Znate li uopšte, Aleksandre Vučiću, šta je budućnost naše dece- slava Srbije koja će doveka činiti da im korak bude od sedam milja jer gaze tragom pradedovskog opanka.

Ne znate, naravno, jer da znate pred Merkelovom biste stjali kao državnik a ne prosjak koji veruje da ono milostinje što stane u dlan može biti više od onoga što stane u dušu!

Na dlanu Vam je tek dva koraka zemlje za našu decu, a u duši je imamo za beskraj jer sutra vaskrsava iz juče, vajni predsedniče!

Nije Srbija, Vučiću, šaka zobi da je svake godine rasipate po jalovome polju, već loza iz ćivota Svetog Simenona Mirotočivog…

Mihailo Medenica

dvaujedan.wordpress.com

 

9 KOMENTARA

 1. Машала, КАКВА књижевна амбиција! Само, то је већ познато, далеко је сунце, што би рекао комуноусташа Добрица, па још и Ћосић.

 2. Veliki Vučićevi prijatelji iz eu po 1.0000.000 pot gaze Srbe i Srbiju zahvaljujući ljigavcu: https://net.hr/danas/novac/presuda-suda-u-strasbourgu-srpske-tvrtke-nemaju-pravo-na-povrat-prijeratne-imovine-u-hrvatskoj/ , https://net.hr/danas/svijet/srbija-ce-morati-uciniti-nezamislivo-ako-zeli-u-europsku-uniju-to-vam-je-sredisnji-uvjet-za-clanstvo/ i to je slini ništa a kukavički narod ćuti. Nego Slavonija, Lika, Banija, Kordun i Dalmacija se ubrzano prazne Rusi jačaju a ujke beže jer znaju da će Krajina biti ponovo srpska pa beže na vreme ne pred Srbima no pred Rusima.

 3. „Оно“ чему је намењен овај текст никада га неће прочитати јер не може да га схвати , „оно “ мисли да историја Србије почиње од момента када је „оно “ дошло на власт.
  “ оно “ ће заувек остати оно што смрди када га згазиш, а биће згажен.

  • Pa do kada više gaženje Srba i Srbije zbog ljigavca koji pristaje na sve ucene i ispunjava sve zahteve eu, amera i vatikana? Kaže pristaje da svi nešto izgube zbog čistih granica sa Kosovom zbog ulaska u eu. Pa Hrvatska je ušla u eu s nečistim granicama i sada vodi spor sa Slovenijom i nikome ništa. Prihvaća da Srbija nema pravo na Kosovo zbog lošeg ponašanja srpske vojske na Kosovu kako kaže eu. Ista ta eu koja je pomogla Hrvatskoj da izvrši genocid nad Srbima u privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini i Hrvatskoj. Pa kako ustaška Hrvatska miljenica eu, vatikana i amera nije izgubila pravo na Krajinu nakon genocida. Kako to da se ljiga hvala šta je učinio i šta sve nudi hrvatskoj manjini u Srbiji dok ga ne brine da Srbi u XXI veku u Hrvatskoj nemaju struje, vode, puteva ni ćirilične table? Kaže ljiga da mi ne možemo imati srpsku vojsku u Srbiji jer bi povredili nacionalne manjne. Ali mu je u redu da Hrvatska ima hrvatsku vojsku i ako to vređa srpsku i ostale manjine u Hrvatskoj. Hrvatski sabor slika i prilika eu odobrio je ustaški pozdrav za dom spremni ponosi se ustaštvom i fašizom ali im to ne smeta da budu u eu niti smeta eu. Haški sud je pusto hrvatske, bošnjačke i šiftarske zločince a politički samo osudio Srbe. Ti vučkovi prijatelji zasuli su naš narod radioaktivnim bombama bez dozvole veća eu i Srbiju zagadili na 1.000 godina. Stalno jurca na dogovore gde jedino on ispunava sve uslove čitaj NAREDBE dok šiftari, rvati i ostali ništa. Zajednicu srpskih opština i suđenje šiftarskim zločincima će da gledamo malo sutra. Tek posle novih i novijih ustupaka vučka. Dok Srbi koji su bili konstitutivni narod u Hrvatskoj i Krajini uz pomoć eu, vatikana i amera nisu dobili autonomiju bez obzira šta su rvati izvršili genocid nad Srbima. Albancima nude drugu državu što nema ni jedan narod na svetu ali mali vučko ni da bekne ne zna. Za njega su trećerazredni političari iz Hrvatske, Bosne ili Kosova pojam a on je za njih mali Ivica koji ispunjava sve njihove želje, beda od čoveka. On trguje Srbijom ko da mu je otac ostavio hej bedo a narod? Kaže Merkelici ako treba pljuvat ćemo po grobovima naših predaka sve za nejasnu budućnost koju mu nude. Ali glavni krivac je naš narod niko drugi kukavice koje čekaju da nas braća Rusi brane dok narod glumi hrabrost i veličinu o ne slogi mislim da ni ne treba. Za sve naše susjede vrede jedni standari čerupajte Srbiju a za Srbe budite tiho i ćutite ako hoćete u kolo država zlikovaca koji su nas uništili a tek će nas i gore ako uđemo u eu. Jedino je Srbija primila preko 15.000 izbeglica iz Sirije itd. Dok Hrvatska, Mađarska ili Grčka koje su u eu to ne moraju koje poniženje ljigavca.Širite ovu istinu po fejsu, tviteru, portalima, forumima i gde god stignete.

  • Признај то Косово више, шта пријетиш Србима да ће губити главе. Дај да видимо и то чудо, рат. Не спомињи Републику Српску више, не можеш да је одцјепиш и зато ћути. Не смијеш ово, не смијеш оно, а чудиш се шта други смију. Па каква је то политика, не знаш ни шта хоћеш ни шта нећеш, тапкаш у мјесту, сам испостављаш себи Бриселске ултиматуме које са идигнациом одбацујеш. Дај буди јасан једном, или рат или пакт. Доста је Србима да им стално лети нека неизвјесност над главом. Тако је и Милошевић радио па је изгубио све, боајо се да уће у рата против Хрватске 95, па га свеједно бомбардоваше за Косово касније. Ко год крене на неког да га уништи, овај други има право да убија такође, ваљда си неки правник. Доста са тим пријетењама Шиптар које сам преносиш к’о да си Шиптар. Или признај Косово или буди спреман да ратујеш за сјевер Косова у случају покрета Тиране. Мани се вербалног рата и манипулација као ови у Босни што раде, па се опет скупе и подјеле паре у Сарајеву, а завађен народ ко шиша, нек је намагарчен. Изведи ствар на чистац једном, немају људи времена да слушају како си паметан и како те Запад слуша. И то тај Запад који хоће опет да те бомбардује. Слудио си сваког.

  • Ako Vučić želi biti predsednik Hrvatske i Hrvata niko mu to ne brani ali neka ne gazi po Srbima. Dok Srbi u Hrvatskoj i privremeno okupiranoj Republici Srpskoj Krajini u XXI veku nemaju struje vode i puteva. Nemaju ćirilićne nazive mesta nemaju srpske škole ne smeju nigde glasno reći da su Srbi. Dok se vrši pritisak i svakodnevno nekoliko Srba postaju katolici i Hrvati ovaj ljigavac se hvali da će dati Hrvatima i više no šta traže u Srbiji??? Tako priča o vraćanju Hrvatima doma kulture u Sremskoj Mitrovici??? Dok u isto vreme Hrvati u srpskim selima izvan Krajine društvene domove i škole koje je gradila srpska manjina u Hrvatskoj prepisuju na općinsko vlasništvo isto tako i srpska groblja koja su pripadala crkvama postaju svojina općina u kojim su većina Hrvati. A domovi u malim srpskim selima koja pripadaju većim hrvatskim općinama kao i škole se ruše jer eto nisu perspektivne a materijal odvozi iz srpskih sela . Predstavnik Hrvata iz Srbije besramno laže kako je skoro 20.000 Hrvata proterano većinomiz Srema, Bačke i Baranje??? A Vučić ćuti i ne pita a šta je sa 250.000 proeteranih Srba i oko 100.000 proteranih Jugoslovena ( prikrivenih Srba) deca oficira i milicajaca iz Hrvatske i i privremeno okupirane Republike Srpske Krajine. Nisu Hrvati proterani nego su menjali puno gore kuće u Srbiji za puno bolje proteranih Srba iz Hrvatske.Dok u Hrvatskoj vlast vrišti da neda Srbima srpske škole jer se tobože tako getoiziraju u isto to vreme traže hrvatske škole u Srbiji. Kad su Srbi promenili naziv Hrtkovcima skočila je cela eu i Hrvatska ali zato u hrvatskoj je dozvoljeno i promenjena imena mestima: Srpske Moravice, Srpska Kapela, Majkvovc, Jovanovac i stotine drugih. Promenjeno je i ime Baniji u Banovina samo da se ponize Srbi i nikome ništa. Pitate se zašto, zato što Hrvatsku vode nacionalisti a Srbiju sluge i nameštenici eu. Razlika je i u tome da su Hrvati želeli i uz pomoć eu, vatikana i amera stvorili čistu etničku državu a nad Srbima izvršili treći genocid po redu i nikome ništa. Prvi genocid i pokolj Srba bio je u I pa drugi u II svetskom ratu i treći u domovinskom kako ga zovu. Proglasili su jednonacionalnu državu s manjinama koje imaju prava samo na hartiji. U isto vreme mi Srbi nismo stvorili nacionalnu državu nego državu svih njenih građana de se neko nebi uvredili? Zato Hrvati imaju hrvatsku vojsku, hrvatske autoceste, hrvatske šume itd a mi opet da koga ne uvredimo vojsku Srbije, koridore Srbije, šume Srbije ali ništa Srpsko??? Kolinda jasno kaže Hrvati neće biti manjina u Bosni jer to ne žele a slinavac ne kaže ni Srbi u Hrvatskoj to nisu želeli. Hrvatski televizijski programi celo vreme vrište o odšteti od Srbije o srboćetnicima pokoljima o njihovim žrtvama??? A ko će spomenuti srpske žrtve i oštetu za I i II svetski rat za pljačku i paljene srpskih kuća i hramova u zadnjem ratu ne ma ko a i stalno se ta istina o zločinima nad Srbima krije u samoj Srbiji to radi peta kolona koja uništava Srbiju iznutra.Hrvati kupuju njive i preduzeća u Srbiji, mašu hrvatskim barjacima, imaju latinicu itd. sve je to Srbima zabranjeno u Hrvatskoj do kada više ljigavi Vučiću???? Širite ovu istinu po svim portalima fejsbuku, twiteru itd.
   P.S. I još besramno poziva hrvatske građevinske firme na poslove u Srbiju jer kako kaže Srbi su nesposobni a srpska preduzeća preslabašna….očito im želi pomoći tako da ih do kraja uništi izdajnik.

 4. Tako si sve dobro napisao gde svaka rec govori srpskom herojskom dusom, gde je nostalgija nepravda i istina jedno osecanje za Srbe bolna gde smo se nasli i sa kim.
  Covek bez proslosti je kao drvo bez korena. Jedino ako Vucic nije mislio na Bambus, koji znamo kakvo mu je korenje.
  Tako lako daje izjave, ponosan, kao da je Srbija torta pa ce on kao dobrotvor svima koji traze deo Srbije dati po parce.
  Sta da kazem svojoj deci koji su sada odrasli u bedi i sirotinji. Da im kazem evo imali smo kucu i ja kao roditelj radila sam da vam stvorim krov nad glavom. Da imate toplu zimu, kutak u kome ce te imati slobodu, zivot kao realan svet. A Vucic misli za nasu decu. Ti si za svoje obezbedio kako te nije sramota da pricas, tako te mizerno tumacim.
  Ali, ja sam svoju decu vaspitala da budu patriote da vole svoju Srbiju i svoj narod, da ne mrze nikoga. Da nebudu ponizeni ni pred kim. Da ne zaborave Abanske spomenice svojih pradedova da se ponose sto nikada nismo odustali od svoje vere i crkve.
  Vrati se ti Vucicu na mesto predsednika pa pogledaj dokle ste doveli drzavu. Sve pokradoste. Pojedinci koji su na vlasti imaju potpunu vlast. Svakoj ustanovi ste dali autonomiju oni sami odlucuju uzimaju koliko hoce zaposljavaju koga oni hoce. Ja radim u drzavnoj ustanovi. I naravno tu je bahati rukovodilac vladao 15 godina, ponasao se naravno bahato, zaposljavao koga je hteo povecavao platu kome hteo, isplacivao svojima kome je koliko trebalo.Ako je nekome trebala kola, stan obavezno je pripomogao. I kaze ja imam pravo da radim sta hocu sto je i dokazao. Sada se pita svaki posteni gradjanin ima li on pravo. Prava nema u drzavi koja je drzava gradjana, ali ova drzava mu je dala takva prava i takvi kriminalci jos nijedan nije kaznjen. Koliko ovakvih primera ima u Sbiji onoliko koliko imamo drzavnih ustanova. Koliko ima zaposlenih sto primaju po dve plate a nasa omladina hleba nema da jede. Menjaj Vucicu vise ovaj haos. Mada znam da vam ne odgovara jer kad bi trebalo da se cisti kriminal trebalo bi da se posne od vas. Prema tome jedini spas je da narod ustane, pametniji je on da pise zakone.
  Kada bi uradio za svoju zemlju sta radi Merkeleva kod koje nema korupcije oduzeo ono sto su pokrali i unistili gigante u Srbiji, kad bi ste pohapsili sve koji su odgovorni mislim da bi imali da vratite sve kredite koje duguje drzava. Ti ne resavas kljucne stvari u drzavi a diras u sveto srpsko srce.
  Slavica

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime