Citrusi si pravi magacini askorbinske kiseline.
Međutim, postoji mnogo neočekivanih proizvoda u kojima je vitamina C mnogo više nego u pomorandži i limunu.
Da bi se izborili sa stresom, vremenskim uslovima i bolestima, svakoj osobi je potreban vitamin C. Naučnici su izračunali dnevnu dozu potrebnu za različite grupe ljudi. Na primer, odraslima se preporučuje da koriste 45,0 – 70,0 mg, a deci 40,0 – 50,0 mg, u zavisnosti od starosti.
Koja „prirodna“ hrana sadrži puno vitamina C?
Šipak
U 100 grama sušenih bobica nalazi se 1200 mg vitamina C. Pored toga, šipak je izuzetno bogat antioksidansima. Korisne osobine se zadržavaju, u suvom i svežem obliku.
Crvena i zelena paprika
Crvena paprika sadrži 4 puta više askorbinske kiseline nego pomorandža – oko 250 mg. Zelena paprika sadrži 120 mg. Dodatni bonus su vitamin A i antioksidansi.
Jabuke
100 grama jabuke sadrži 165 mg askorbinske kiseline, kao i mnoge korisne minerale i vitamine: gvožđe, kalijum, mangan, magnezijum, kalcijum i vitamin E, B1, B2, B6 karotin.
Peršun i mirođija
Samo 100 grama peršuna sadrži 150 mg vitamina C. Ovo mirisno bilje je bogato vitaminima B, PP, A, provitaminom A, a sadrži i folnu kiselinu. Šta više, u peršunu se nalazi kalcijum, kalijum, natrijum, magnezijum, gvožđe i fosfor.
zenskimagazin.rs
Убедљиво најбогатији витамином Ц је огрозд, у просеку 4-5мг/г свеж (око 450мг на 100г, слично шипку, што значи да осушен, због знатно већег садржаја воде у свежем стању, има до неколико пута већу концентрацију витамина Ц од шипка – уз напомену да се, у зависности од начина сушења, у процесу губи 20-80% витамина Ц). Један је од најпотентнијих антиоксиданата (не „антиоксиданса“) на планети, јер садржи чак и више витамина Е – до 2,5г на 100г, као и биофлавоноиде, који не само да имају сопствено антиоксидативно дејство, него као кофактори вишеструко увећавају укупно антиоксидативно дејство. Огрозд чак садржи и есенцијалне масне киселине, омега-3 и омега-6. На западу се најчешће продаје индијски огрозд, амла.