Nezakonito favorizovanje stranih banaka

1
1026

narodna bankaTeško je shvatljivo da u jednoj pravnoj državi građani budu opljačkani, da tu pljačku svi vide, a da vlast ništa ne čini da se takva vrsta razbojništva spreči. Reč je o ljudima koji su uzeli kredite u švajcarskim francima i koji su za samo jednu noć opljačkani za više stotina hiljada dinara. Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije, jednostavno zatvara oči pred takvim činom ogoljene otimačine i pravi se da u takvoj „kursnoj razlici“ nema ničeg neobičnog. Uz to. tvrdi Tabakovićeva, ona se neće (da li neće ili ne sme) mešati u rad banaka, tako da klijentima ostaje da se sami, pojedinačno, dogovaraju sa onima koji su debelo zavukli ruku u njihov džep.

Naravno, bankama (uglavnom stranim) ne pada na pamet da se odreknu ekstraprofita koji im je, bukvalno, pao s neba. Zbog njihove pohlepe i neljudskosti, mnogim njihovim mušterijama preti aktiviranje hipoteke i oni tada mogu ostati i bez para, ali i bez dobara (stanova) koja su tim parama kupili. Naravno, ponašanje banaka se donekle može razumeti, jer banka nije ništa drugo do bezdušni lihvar, koji smatra da samo on ima pravo na dobit i da novac i čitav svet pride postoje samo zbog toga da bi se on poigravao ljudskim sudbinama. Ali neshvatljivo je da jedna država i njene institucije (vlada, centralna banka, sudovi i tužilaštva) nezainteresovano kažu da ih takva otimačina i uništavanje života njihovih građana uopšte ne zanima.

Srbija je zemlja apsurda, kakvi se teško mogu sresti u svetu. Udruženje korisnika kredita „Efektiva“ tvrdi da je Narodna banka u sukobu interesa, pošto i sama ima određene aranžmane s poslovnim bankama, od kojih posuđuje novac. Takođe, tvrdi se da su neki službenici Narodne banke dobijali vanredno povoljne kredite od poslovnih banaka. Ako su navodi „Efektive“ tačni, tada ispada da se i Narodna banka Srbije otvoreno stavila na stranu banaka koje su davale kredite u „švajcarcima“, jer time brane i vlastiti interes, odnosno interes onih pojedinaca iz Narodne banke koji imaju poslovne aranžmane tamo gde nikako ne bi smeli da ih imaju. Da su korisnici kredita ovde pušteni niz vodu i od strane države, jasno ukazuje činjenica da u Srbiji niko iz vlasti nema nameru da s njima razgovara.

Da Vas podsetimo:  SVI SU NA OVO ZABORAVILI – KRISTOFER HIL NEKADA PITAO: Šta Srbi rade u BiH i govorio da ih treba isterati

sdOno što je ovde posebno indikativno, jeste činjenica da je Narodna banka indirektno priznala da su krediti vezani za franak bili u „neskladu s dobrom bankarskom praksom“ (drugim rečima bili su nezakoniti). Takvi krediti su nadalje obustavljeni, ali ne samo zbog „dobre prakse bankarskog poslovanja“ (što je eufemizam za pljačku korisnika kredita), nego zato što su oni, pored ostalog, protivustavni i protivzakoniti. Dinar je jedino sredstvo plaćanja u Srbiji, a ugovori koji su sklapani tako da se dinar veže za kurs neke strane valute, morali bi da budu poništeni.

Svakako, da u Srbiji postoji država prava i da postoji nezavisno pravosuđe, svi ovi krediti koji su vezani za švajcarski franak, bili bi preračunati u dinare po kursu koji je važio na dan uzimanja kredita, a na osnovu kasnijeg kretanja dinara obračunale bi se pripadajuće kamate. Korisnicima kredita banke bi bile dužne da vrate sav opljačkani novac u dinarima, sa važećom zateznom kamatom, od dana naplate pojedinačnih rata. Time bi pravda bila zadovoljena, a ni korisnici kredita ni banke ne bi bili oštećeni. Država tu nema nikakvu obavezu da bilo koga obeštećuje, već je dužna da postupa u skladu sa domaćim zakonima i Ustavom.

No, ako poslovne banke smatraju da pokradeni novac (onaj koji su nezakonito oteli svojim klijentima) pripada njima, a država ništa ne čini da bankarima „objasni“ da nisu u pravu i da zavlačenje ruke u tuđi džep nigde u normalnim društvima nije ozakonjeno – tada je to jasan pokazatelj da je Srbija i dalje zemlja najgoreg bezakonja.

Za www.koreni.rs

T. Rajić

1 KOMENTAR

  1. I onda izađe debela guvernerka i kaže da je ona upozoravala građane na moguće posledice – čista laž, svi se sećamo baš suprotnog! Narodna banka nije narodna i to treba otvoreno reći, već ispostava MMF i bankstera!

    mmF

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime